Υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Πέτρας στην Αλεξάνδρεια

Την Τρίτη 9 Αυγούστου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλεξανδρείας η υποδοχή της ιεράς Εικόνος Παναγίας Πέτρας από την ομώνυμη Ιερά Μονή της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους.

Την Εικόνα, που μετέφερε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. κ. Βασίλειος, υποδέχθηκαν ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, επικεφαλής του ιερού Κλήρου, οι τοπικές Αρχές και πλήθος πιστών.

Ακολούθησε Εσπερινός και Μεγάλος Παρακλητικός Κανών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, χοροστατούντος του Μητροπολίτου, ο οποίος κήρυξε και το θείο Λόγο.

Η Ιερά Εικόνα της Παναγίας Πέτρας θα παραμείνει στην Αλεξάνδρεια για τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταυγούστου και θα αναχωρήσει στις 17 Αυγούστου.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του τόνισε:

«Τάχυνον εις πρεσβείαν και σπεύ­σον εις ικεσίαν, η προστατεύουσα αεί, Θεοτόκε των τιμώντων σε».

“Ολοκάρδια η ικεσία μας προς την Υπεραγία Θεοτόκο, προς την οποία ψάλαμε απόψε τον Μεγάλο Πα­ρακλητικό της Κανόνα. Ολόθυμη η δέησή μας προς την ταχινή βοή­θεια όλων των χριστιανών και την ακοίμητη προστασία όσων την τι­μούν ειλικρινά.

Και απόψε έχουμε την ευλογία να επικαλούμεθα τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου όχι μόνο ενώ­πιον της εικόνος της δικής μας Πα­να­γίας, της Αλεξανδρινής, της εφόρου και προστάτιδος του ιερού αυτού ναού και ολοκλήρου της Αλεξανδρείας, αλλά και ενώπιον της χαριτοβρύτου και θαυμα­τουρ­γού εικόνος της Παναγίας της Πε­τρας του Ολύμπου, την οποία υπο­δεχθήκαμε πριν από λίγο με συγκίνηση και κατάνυξη.

Η ιερή αυτή εικόνα της Παναγίας μας, την οποία μετέφερε στην Ιερά μας Μητρόπολη ο πανοσιολογιώτατος καθηγούμενος της Μονής Πέτρας π. Βασίλειος και ο ιεροδιάκονος π. Αλέξανδρος με την άδεια και την ευλογία του Σεβα­σμιωτάτου Μητροπολίτου Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, που ανταποκρίθηκε με πολλή αγάπη στο αίτημά μας και γι’ αυτό του εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας, αποτελεί την εφέστιο εικόνα της ιστορικής και παλαιφάτου μονής της Πέτρας του Ολύμπου, γνωστής εκτός των αλ­λων και από τη συμμετοχή των μο­ναχών της στην επανάσταση του Ολύμπου, το 1822, για την απελευ­θέρωση της Μακεδονίας μας από τον τουρκικό ζυγό.

Συνδέεται μάλιστα με την Ιερά Μητρόπολή μας, γιατί ένας από τους πατέρες της, ο ιερομόναχος Ιωάννης, μαρτύρησε κατά τη θεία Λειτουργία στον ναό του αγίου Γεωρ­γίου της Ναούσης μαζί με άλλους τέσσερις ιερείς, όταν την Πέμπτη της Διακαινησίμου του 1822 μπήκαν οι Τούρκοι στην πο­λη και τους κατέσφαξαν, αρχίζοντας από εκεί το ολοκαύτωμα της Ναού­σης.

Καθώς, λοιπόν, φέτος τιμούμε την επέτειο των 200 χρόνων από το ολοκαύτωμα της Ναούσης και το μαρτύριο και των πέντε αγίων ιερομαρτύρων της Ναούσης, θεω­ρή­σαμε ότι είναι κατάλληλη ευκαι­ρία να έρθει φέτος στην Αλε­ξαν­δρεια η ιστορική και θαυμα­τουρ­γός αυτή εικόνα της Παναγίας της Πέτρας και να συνεορτάσει μα­ζί μας τη μεγάλη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεο­τόκου και να μας ευλογήσει.

Και προς αυτήν, λοιπόν, απευθύ­να­με τη διπλή ικεσία ψάλλοντας απόψε προς την Υπεραγία Θεοτό­κο: «Τάχυνον εις πρεσβείαν και σπεύ­σον εις ικεσίαν, η προστα­τεύ­ουσα αεί, Θεοτόκε, των τιμώντων σε».

Όλοι οι άνθρωποι αναζητούμε προστασία. Άλλοι την αναζητούν στους ισχυ­ρούς του κόσμου, άλλοι στην ισχύ του χρήματος, των όπλων και της σω­μα­τικής δυνά­μεως. Άλλοι την ανα­ζητούν στη δύναμη των σχέ­σεων, της εξουσίας και της τε­χνολογίας, στη δύναμη της πληροφορίας και όσων αυτή προσφέρει. Και όμως, δυ­στυχώς, συχνά οι ελπίδες των ανθρώπων που στρέφονται σε επίγειους προ­στά­τες και υλικά πράγματα, απο­δει­κνύονται μάταιες και αναπο­τε­λεσματικές. Το βλέπουμε και το διαπιστώνουμε σε όσα συμ­βαίνουν στον κόσμο γύρω μας. Εμείς όμως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε. Έχουμε προστασία ισχυρή και ακα­ταί­σχυ­ντη. Έχουμε την Πανα­γία Μη­τέ­ρα του Κυρίου μας, την Κυρία Θεο­τόκο, που είναι η προ­στάτις των χρι­στιανών. Και γι’ αυτό σπεύ­δουμε προς Aυτήν. Και γι’ αυ­το απευθυ­νο­μεθα σ’ Aυτήν και την πα­­ρακα­λούμε και ζητούμε την προ­­στασία της.

Και πράγματι η Πα­ναγία μας είναι η προστάτις των χριστιανών, γιατί η αγάπη της για όσους πιστεύουν στον Υιό της είναι απέραντη και το ενδια­φε­ρον της γι᾽αυτούς και για την πορεία της ζωής τους ανύ­στα­κτο. Και καθώς η Παναγία μας γνω­­ρίζει τους κινδύ­νους που δια­τρέ­χουμε, καθώς γνω­ρίζει ότι δια­βαί­νουμε στη ζωή μας «εν μέσω πα­γι­δων πολλών», τις οποίες στή­νει ο πονηρός και τα όργανά του για να μας βλάψουν, αυτή απλώνει το στοργικό της χέ­ρι και μας στη­ρίζει, απλώνει το μα­φόριο της αγά­πης της και μας σκεπάζει, και δεν παύει ποτέ να με­σι­τεύει στον πα­ντο­δυ­ναμο Υιό της, τον Κύριο Ιη­σού Χρι­στό, για τη σωτηρία μας από τους πειρασμούς και τις θλί­ψεις του παρόντος κόσμου αλλά και από τους κινδύνους που απει­λούν και την παρούσα ζωή αλλά και το αιώνιο μέλλον μας.

Αυτή την προστασία μπορεί να μας την προσφέρει με αποτελε­σμα­τικό τρο­­­πο μόνο η Παναγία μας. Μπο­ρεί να μας την προσφέρει προ­στα­τεύοντάς μας από τις παγίδες του διαβόλου και στηρίζοντάς μας με τη χάρη της στον πνευματικό μας αγώνα. Μπορεί όμως να μας την προσφέρει και μεσιτεύοντας για τη σωτηρία μας στον Υιό της κατά την ημέρα κατά την οποία θα βρε­θού­με ενώ­πιον του θρόνου του ως συνή­γορός μας.

Και είναι πρόθυμη να μας προσ­φέρει την προστασία της η Πανα­γία μας, αν και εμείς πληρούμε δύο προ­ϋποθέσεις.

Η πρώτη είναι να της ζητούμε κα­θημερινά με πίστη και με ελ­πί­δα την προστασία της. Και η δεύ­τερη είναι να ζούμε στη ζωή μας όπως θα ήθελε να ζούμε η Πα­ναγία. Να ζούμε ευχα­ριστώντας την με τον αγώνα μας να εφαρ­μόσουμε τις εντο­λές του Υιού της και να ζή­σουμε όπως έζησε και εκείνη.

Τότε η Παναγία μας θα είναι η διαρκής προστασία μας και θα σπεύδει για να μας βοηθήσει σε κάθε μας ανάγκη και δυσκολία, αλλά κυρίως για να μας οδηγήσει κοντά στον Υιό της, στη βασιλεία του.

Ευχαριστώντας, λοιπόν, από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Άγιο Κίτρους για την ευλογία να έχουμε από σήμερα και για λίγες ημέρες κοντά μας τη χάρη της θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της Πέτρας, εύχομαι ταπεινά η χάρη της να μας σκεπά­ζει, να μας διαφυλάσσει πάντο­τε από κάθε κακό και από κάθε κίν­δυ­νο και να μας αξιώσει να εορτάσουμε τη μεγάλη εορτή του καλοκαιριού, το Πάσχα του καλοκαιριού, που είναι η κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Ζώντας μέσα σ᾽ αυτή την περίοδο, που είναι αφιερωμένη στην Παναγία μας, ας προστρέξουμε σε Αυτήν και θα έχουμε την ταχινή της βοήθεια, θα έχουμε τη σκέπη της, την προστασία και την παρηγοριά της.”