Με την Χάρη του Θεού και τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου Β, συνεχίζεται το σημαντικό έργο της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην χώρα της Ερυθραίας.
Με προτροπή του Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Αναπλ. Καθηγητή Δρ. Χρήστο Καρύδη και Πρόεδρο του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου, με βοήθεια από τον κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο, η καταγραφή και τεκμηρίωση όλων των φορητών εικόνων, πινάκων και εκκλησιαστικών υφασμάτων (συνολικά πάνω από 47 τεμάχια), που αποθησαυρίζονται στον ιστορικό Ι. Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Στόχος και σκοπός της καταγραφής είναι η τεκμηρίωση όλων των έργων τέχνης όπως και η καταγραφή των φθορών για μελλοντική συντήρηση. Ο κ. Καρύδης κατά την διάρκεια της καταγραφής βρέθηκε μπροστά σε έργα υψηλής καλλιτεχνικής έκφρασης πιθανόν από ακαδημαϊκό ζωγράφο. Θα πραγματοποιηθεί περαιτέρω έρευνα για την ταυτοποίηση τους. Ο καθηγητής, μετά την ολοκλήρωση της μελέτης θα καταθέσει φάκελο με τα αποτελέσματα στην Ιερά Μητρόπολη Αξώμης και την Ελληνική Κοινότητα Ασμάρας.
Αμέσως μετά, η αντιπροσωπεία της Ιεράς Μητροπόλεως επισκέφθηκε το Ελληνορθόδοξο κοιμητήριο Ασμάρας, όπου ο Αρχιμ. π. Στέφανος Κατηφόρης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση όλων των μελών της Ελληνικής Κοινότητας Ασμάρας και όλων όσων αναπαύονται στο χώρο του.
Μετά το Τρισάγιο, έγινε καταγραφή και φωτογράφιση από τον Δρ. Χρήστο Καρύδη όλων των γλυπτών που κοσμούν τάφους επιφανών Ελλήνων που γεννήθηκαν η κοιμήθηκαν στην Ασμάρα, με σκοπό η έρευνα να επεκταθεί και να πραγματοποιηθεί μια μελλοντική έκδοση με τα γλυπτά και μνημεία του ελληνικού κοιμητηρίου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στον Ναό του Ευαγγελισμού τελέσθηκε από τον π. Στέφανο το Μυστήριο του Ευχελαίου, “εις ίασιν ψυχής τε και σώματος” των μελών της Εκκλησίας.