Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για τον ιδρυτή της Εκκλησίας των Βεροιέων

Την Τετάρτη 29 Ιουνίου το πρωί στον πανηγυρίζοντα παλαιό Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου Βεροίας τελέστηκε με λαμπρότητα Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στο Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο έλαβαν ακόμη μέρος οι Μητροπολίτες Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας), Ναζαρέτ κ. Κυριακός (Πατριαρχείο Ιεροσολύμων), Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανός (Εκκλησία Ρουμανίας), Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος (Εκκλησία Βουλγαρίας), Ζουγκντίντι και Τσαΐτσι κ. Γεράσιμος (Εκκλησία Γεωργίας), ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος (Εκκλησία Κύπρου), ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος (Εκκλησία της Ελλάδος) και οι Επίσκοποι Σιναΐας κ. Ιερώνυμος (Εκκλησία Ρουμανίας) και Ζνεπόλεως κ. Αρσένιος (Εκκλησία Βουλγαρίας) και ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του προκατόχου του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας κυρού Παύλου και στη συνέχεια, στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως, επέδωσε τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου στους Αρχιερείς, τους οποίους και ευχαρίστησε για την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις προς τιμήν του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας.

Οι λατρευτικές εκδηλώσεις, τις οποίες μεταδίδει απευθείας ο Εκκλησιαστικός Τηλεοπτικός Σταθμός «4Ε», πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα το απόγευμα με τον Πολυαρχιερατικό Εσπερινό στο «Βήμα» του Αποστόλου Παύλου.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ποία φυλακή ουκ έσχε σε δε­σμιον; ποία δε Εκκλησία ουκ έχει σε ρήτορα; Δαμασκός μέγα φρονεί επί σοι, Παύλε, … Ρώμη και αυτή κομ­πάζει· αλλ᾽ η Ταρσός πλέον χαί­ρει».

Στην ευλογημένη αυτή χορεία των πόλεων, τις οποίες απαριθμεί ο θεοκίνητος κάλαμος του ιερού υμνογράφου, και οι οποίες καυ­χώνται για τον «Παύλον, το καύ­χημα της οικουμένης», συναριθ­μεί­ται και η δική μας πόλη, η Βέροια, που δέχθηκε τον λόγο του «μετά πάσης προθυμίας» και πίστευσε στον Χριστό.

Γι’ αυτό και δικαίως καυχάται και σεμνύνεται και δοξάζει τον Θεό για τη μεγάλη τιμή να έχει τον «κλη­τό» του Κυρίου απόστολο, διδά­σκαλό της, αλλά και να έχει την ευλογία και τη χάρη να συνεχίζει να ακούει τον λόγο του, λόγο Ιησού Χριστού, λόγο διαυγή και κρυ­στάλλινο, λόγο που δίδει απαντή­σεις σε όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν τον άνθρωπο του χθες και του σήμερα και του αύριο, μέσα από τις εκδηλώ­σεις των Παυλείων, τις οποίες διοργάνωσε και φέτος, για 28η φορά, η Ιερά Μητρόπολή μας, χωρίς τους πε­ριο­ρισμούς των προηγουμένων δύο ετών.

Και σήμερα, ημέρα της λαμπράς μνήμης των πρωτοκορυφαίων απο­­στόλων, τιμούμε ιδιαιτέρως τον ουρανοβάμονα απόστολο Παύ­λο, τιμούμε τον δικό μας από­στο­λο, «αναθεωρούντες την έκβα­σιν της αναστροφής» του και ανα­μι­μνη­σκόμενοι με ευγνωμοσύνη τους κόπους, τις ταλαιπωρίες, τις διώξεις, τις φυλακίσεις, τους κιν­δύνους και τα μαρτύρια τα οποία υπέμεινε για να κηρύξει το Ευαγ­γέλιο του Χριστού σε όλη την οι­κου­μένη.

Συγχρόνως όμως εμπνεό­μεθα και από τη βεβαιό­τητα της ομολογίας του ότι «πάντα ισχύει εν τω εν­δυναμούντι» αυτόν «Χριστώ», για να υπερβαίνουμε και εμείς τις κρίσεις που αντιμετω­πι­ζουμε ως πρόσωπα και ως συλλο­γικότητες, «αφορών­τες εις τον της πίστεως αρχηγόν και τελειωτήν Ιησούν».

«Εν παντί ευχαριστούντες», όπως ο μέγιστος απόστολος Παύ­λος μας δίδαξε, τον ευχαριστούμε αυτή την ιερή στιγμή, στο τέλος της λαμπράς πολυαρχιερατικής θεί­­ας Λειτουργίας, γιατί μας αξίω­σε να τιμή­σουμε τη μνήμη του στον περί­κλυτο αυτό ναό των πρω­τοκο­ρυ­φαίων αποστόλων Παύλου και Πέτρου, στην Παλαιά Μητρό­πολη της Βεροίας, και τον παρακαλούμε ταπεινά να μας ενισχύει πάντοτε με τη χάρη και τις πρεσβείες του.

Ευχαριστούμε όμως από καρδίας και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας και προς όσους συμπανηγυ­ρίζουν σήμερα και τιμούν μαζί μας τον των Βεροιέων διδάσκαλο, και πρω­τίστως τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Αγίους Αρχι­ε­ρείς, εκπροσώπους των πρεσβυ­γε­νων και νεωτέρων Πατριαρ­χείων και των κατά τόπους Αυτο­κεφά­λων Εκκλησιών, όλους τους Σεβασμιωτάτους Αρχιερείς, οι οποίοι τόσο χθες όσο και σήμερα λάμπρυναν με την παρουσία τους τις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του αγίου ενδόξου αποστό­λου Παύλου.

Όλως ιδιαιτέρως ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου προς τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπί­σκο­πο Κρήτης κ. Ευγένιο, ο οποίος προεξήρχε του Όρθρου και της πολυαρχιερατικής θείας Λειτουρ­γίας και μας ομίλησε.

Ευχαριστώ ακόμη από καρδίας και τους άρχοντές μας, τον υπουργό μας, τον ευσεβή κλήρο, τους ευλαβείς μοναχούς και μοναχές, και τον πιστό λαό που εξέφρασε με την παρουσία του τον σεβασμό και την αγάπη του προς τον πρωτοκορυφαίο απόστολο Παύ­­λο.

Θα ήταν τέλος παράλειψη αν δεν ευχαριστούσα και τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε, ο οποίος με τις απευ­θεί­ας τηλεοπτικές μεταδόσεις των λα­τρευτικών εκδηλώσεων επί τη εορτή του αγίου ενδόξου αποστό­λου Παύλου από τη Βέροια, τόσο χθες όσο και σήμερα αλλά και το απόγευμα, μεταφέρει το μήνυμα του μεγίστου αποστόλου Παύλου, του αποστόλου της Βε­ροί­ας, της Ελλάδος αλλά και των Εθνών σε όλη την οικουμένη.

Είθε ο απόστολος Παύλος να σκέπει και να διαφυλάττει την πατρίδα μας, τη Βέροιά μας αλλά και όλον τον κόσμο.