Μητροπολίτης Βεροίας: Ο θαυματουργός Άγιος μας εορτάζει (ΒΙΝΤΕΟ)

Την Τρίτη 24 Μαΐου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο, όπως κάθε Τρίτη απόγευμα, στον Εσπερινό και στην Παράκληση του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Ιερό Ναό του στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας.

Η Ιερά Ακολουθία μεταδόθηκε απευθείας στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook και στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παύλειος Λόγος 90,2 FM».

Στο τέλος, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων διάβασε την ειδική ευχή και ανακοίνωσε το πρόγραμμα της ετήσιας πανηγύρεως του Ιερού Ναού του Αγίου Λουκά του Ιατρού με την ευκαιρία της εορτής της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Θαυματουργού Αγίου από τη Συμφερούπολη της Κριμαίας στη Βέροια το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΗΓΥΡΕΩΣ

Σάββατο 28 Μαΐου, 7:00 μ.μ.

Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός & Αρτοκλασία

Κυριακή 29 Μαΐου, 7:00 π.μ.

Όρθρος, Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο & Ιερά Λιτανεία

Κυριακή 29 Μαΐου, 7:00 μ.μ.

Μεθεόρτιος Εσπερινός και Ιερά Παράκληση

Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:

Μεταξύ των πολλών θαυμάτων τα οποία επιτέλεσε ο Χριστός κατά τη διάρκεια της επιγείου ζωής του είναι και το θαύμα της θεραπείας του τυφλού, το οποίο θα ακού­σου­με την ερχόμενη Κυριακή.

Ένας εκ γενετής τυφλός θερα­πεύ­εται από τον Χριστό και αποκτά το φως του. Και δεν αποκτά μόνο το φως των φυσικών οφθαλμών του, αλλά αποκτά και το φως των νοητών οφθαλμών του. Μπο­ρεί να δει και να διακρί­νει τον Χρι­στό, ως τον αληθινό σωτήρα και λυτρωτή του, σε αντί­θεση με τους Φαρι­σαίους και πολ­λούς άλ­λους ανθρώ­πους της εποχής του και της εποχής μας, οι ο­ποίοι, ενώ έχουν μάτια, δεν μπο­ρούν να δια­κρίνουν το φως.

Ο Χριστός, γράφει ο άγιος Λου­κάς, ο ιατρός και θαυματουργός, μιλά αρκετές φορές για την πνευ­ματική τύφλωση. «Τι είναι λοιπόν η πνευματική τύφλωση;», ρωτά ο άγιος. «Από αυτήν υποφέρουν», απαντά, «όσοι δεν επιθυμούν να δουν το αληθινό Φως, που είναι ο Κύριος Ιησούς Χριστός. Τυφλοί είναι όλοι όσοι, σύμφωνα με τον άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, δεν Τον δέχθηκαν, αυτοί που αρνήθη­καν να δουν σ᾽Αυτόν το αληθινό φως. Οι τυφλοί σκεπάζουν τα μάτια στο ουράνιο φως του Ευ­αγ­γε­λίου του Χριστού. Οι τυφλοί είναι πεπει­σμένοι ότι κατέχοντας την επι­στη­μονική γνώση και τη βαθυ­στόχα­στη φιλοσοφία γνώρι­σαν το Αλη­θινό Φως και δεν επι­θυ­μούν να γνωρίσουν κανένα άλλο φως.

Ο Κύριος Ιησούς Χριστός», συνεχίζει ο άγιος Λουκάς, «στηλίτευσε τους Ιουδαίους και τους Φαρισαί­ους για τους οποίους τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης ήταν το μονα­δι­κό φως. Απέρρι­ψαν το φως του Χρι­στού, δίωξαν τον Κύριο. Τον σταύρωσαν και σκέφθηκαν ότι έτσι έσβησε αυτό το Φως. Αλλά το φως εν τη σκοτία φαίνει, και η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν».

Ποιο είναι αυτό το σκοτάδι το οποίο δεν μπορεί να καλύψει και να εξαφανίσει το φως του Χρι­στού; ρωτά ο άγιος Λουκάς, για να απα­ντήσει ο ίδιος ότι «είναι το φως της ανθρώπινης ματαιοδο­ξίας και της γνώσεως που κάποιοι άνθρωποι νο­μίζουν ότι διαθέτουν, όπως συνέ­βαινε με τους Γραμμα­τείς και τους Φαρισαίους που πι­στευαν ότι οι μαθητές του Χριστού που ήταν απλοί αλιείς βρισκόταν στο σκο­τα­δι· και όπως συμβαίνει ακόμη και στις ημέρες μας κατά τις οποίες κάποιοι πι­στεύουν ότι, επειδή έχουν επιστη­μο­νικές γνώσεις, κατέχουν την αλή­θεια και οι υπό­λοιποι ζουν στο σκοτάδι».

Όμως όλοι αυτοί πλανώνται, διό­τι «ο Κύριος ήρθε ώστε το θειικό του φως να επισκιάσει κάθε ματαιόδοξη ανθρώπινη σοφία, κάθε τε­χνητό καπνίζον φως, που εκπέμπουν άνθρωποι γεμάτοι υπερηφάνεια και έπαρση, που θε­ω­ρούν ότι με το μυαλό τους μπο­ρούν να κα­τανοήσουν όλη την αλήθεια. Αυτούς, που θεωρούν τους εαυτούς τους βλέποντες, ο Κύριος τους έκα­νε μη βλέποντες. Και τους απλούς ανθρώπους, που έχουν καθαρή καρ­διά, που δέχο­νται το Ευ­αγγέλιο με πίστη, όπως τα μικρά παιδιά δέχονται τα λόγια των γο­νιών τους, ο Κύριος τους έκα­νε βλέποντες».

Μη βλέποντες είναι αυτοί, συ­νε­χίζει ο άγιος Λουκάς, οι ο­ποίοι με τη θέλησή τους εγκαταλείπουν τον Χριστό και το φως του, όπως έκα­ναν οι Ιουδαίοι που εγκατέ­λει­παν τον νόμο του Θεού και πα­ρα­συ­ρόταν στην ειδωλολατρία. Για αυτούς έγραφε ο προφήτης Ιεζε­κιήλ ότι «έχουσιν οφθαλμούς του βλέ­πειν και ου βλέπουσι και ώτα έχου­σι του ακούειν και ουκ ακού­ουσι (Ιεζ. 12.2). Και το ίδιο ισχύει και σήμερα, γιατί πολλοί είναι αυ­τοί που δεν επιθυμούν να γνωρίζουν το φως της Αληθείας, αυ­τοί που προ­τιμούν να μην πορεύ­ονται στον δρόμο του Χρι­στού και να μην ακούν την Εκκλησία, αλλά να έχουν δικούς τους δρόμους και δικό τους θέλημα.

Όμως αυτοί οι δρόμοι είναι εξαι­ρετικά επικίνδυνοι για τους ανθρώπους, διότι, όπως γράφει ο προ­­­φήτης Ησαΐας, ο Θεός λέγει ότι θα οδηγήσει τους τυφλούς σε δρόμο που δεν γνωρίζουν και όχι σε αυτόν που νομίζουν ότι έχουν επι­λέξει. Και από αυτόν τον δρόμο δεν υπάρχει καμία διέξοδος παρά μόνο η επιστροφή στον Χριστό, που μπορεί να μετατρέψει το σκο­τάδι σε φως και να καθοδηγήσει τους ανθρώπους που μπλε­χτη­­καν στο σκοτάδι σε ευθείς δρόμους.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να τα­λαιπωρούμεθα από την πνευματική τύφλωση. «Ας στρέψουμε όλη μας την ύπαρξη προς το Αληθινό Φως», όπως μας προτρέπει ο άγιος Λουκάς. «Το μόνο που απαιτείται από μας είναι να απαρνηθούμε τους δικούς μας δρόμους, το δικό μας θέλημα, που μό­νοι μας επινοούμε, να παύσουμε να διευθετούμε τη ζωή μας όπως μας αρέσει, να ανα­γνωρίσουμε την τύφλωσή μας και να στραφούμε με όλη μας την καρδιά προς τον Κύριο Ιησού Χρι­στό». Και ο Κύριος θα φωτίσει τις σκοτεινές μας καρδιές με το φως του, όπως φώτισε και τα μάτια και την καρδιά του τυφλού του Ευαγγελίου.