Το απόγευμα της Πέμπτης, 26ης Οκτωβρίου, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων στη σειρά των διαδικτυακών εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» ανέπτυξε το θέμα: «Εγκώμια Αγίου Νικολάου Καβάσιλα για τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο» με την ευκαιρία της εορτής του Μεγαλομάρτυρος Αγίου.
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Στη διαδικτυακή ομιλία του, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Η εν Χριστώ ζωή, την οποία αναλύει στο έργο του «Περί της εν Χριστώ ζωής» ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, δεν είναι, όπως είπαμε και άλλοτε, μία θεωρητική υπόθεση, την οποία είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε και να ζήσουμε. Δεν είναι μία ουτοπία σαν την Πολιτεία την οποία περιγράφει στο ομώνυμο έργο του ο μεγάλος αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτων. Είναι μία πραγματικότητα και μία δυνατότητα την οποία προσφέρει ο Χριστός σε κάθε πιστό διά των μυστηρίων του, όπως μας είπε ήδη στον πρώτο λόγο του έργου του ο ιερός Πατήρ. Για όποιον όμως έχει αμφιβολία μπορούμε να αναφέρουμε ένα αδιάσειστο επιχείρημα, το οποίο αποδεικνύει ότι η εν Χριστώ ζωή είναι κατορθωτή για όλους μας με τη χάρη του Θεού.
Το επιχείρημα αυτό μας το δίδουν οι άγιοι της Εκκλησίας μας, μας το δίδει η ζωή τους, η οποία ταυτίσθηκε με την εν Χριστώ ζωή, ώστε να μπορούν να επαναλαμβάνουν και αυτοί τον λόγο του ουρανοβάμονος και πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, «ζω δε ουκέτι εγώ, ζει δε εν εμοί Χριστός».
Πολλοί από τους αγίους δεν έγιναν όμως μόνο μέτοχοι των παθημάτων και του θανάτου του Χριστού, μετέχοντας στα ιερά μυστήρια του βαπτίσματος, του χρίσματος και της θείας ευχαριστίας, όπως ακούσαμε τον άγιο Νικόλαο να μας εξηγεί στον πρώτο λόγο του έργου του «Περί της εν Χριστώ ζωής». Υπέμειναν και οι ίδιοι βασανιστήρια και μαρτύρια για την αγάπη του Χριστού και την πίστη τους προς αυτόν και κέρδισαν με αυτά τον δικό τους στέφανο, ώστε να ευφραίνονται μαζί του ως συγκληρονόμοι της βασιλείας του.
Αυτά τα οποία υπέμειναν οι άγιοι για τον Χριστό, δεν υποκαθιστούν βεβαίως τη θυσία του Κυρίου μας, διότι, όπως επίσης είπαμε, κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να σώσει μόνος του τον εαυτό του, πληρώνοντας με τα έργα του ή και με τον θάνατό του το λύτρο των αμαρτιών του, εάν δεν είχε προηγηθεί η θυσία του Θεανθρώπου υπέρ της σωτηρίας μας.
Όμως όσοι πιστοί μετείχαν στο πάθος του Κυρίου μας όχι μόνο πνευματικά, διά των ιερών δηλαδή μυστηρίων, αλλά και σωματικά, όσοι δηλαδή μαρτύρησαν για την πίστη στον Χριστό, αυτοί έχουν μία ξεχωριστή θέση στην Εκκλησία και τιμώνται ιδιαιτέρως ως μάρτυρες και μιμητές του Πάθους του Κύριου.
Έναν από αυτούς και μάλιστα από τους πιο γνωστούς και προσφιλείς, λόγω και των πολλών του θαυμάτων, εορτάζει αυτές τις ημέρες η Εκκλησία μας και ιδιαιτέρως η Θεσσαλονίκη, η πατρίδα του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλύτου, η οποία καυχάται γιατί τον έχει πολιούχο και προστάτη.
Είναι γνωστή στα πέρατα της οικουμένης η αγάπη και η τιμή των Θεσσαλονικέων προς τον άγιο μεγαλομάρτυρα Δημήτριο, ο οποίος επανειλημμένα έσωσε την πόλη και τους Θεσσαλονικείς όχι μόνο από τους εχθρούς που τους απειλούσαν, αλλά και από λιμούς και λοιμούς, από σεισμούς και ποικίλες καταστροφές. Είναι γνωστή όμως και η αγάπη του μεγαλομάρτυρος Δημητρίου προς την πόλη του, την οποία δεν έπαυσε ποτέ να προστατεύει, ακόμη και στις ημέρες μας, όταν την έσωσε κυριολεκτικά από τη φοβερή καταστροφή ενός ισχυρότατου σεισμού, ο οποίος συνεκλόνησε στην πόλη το 1978. Τότε θέλησε μάλιστα ο μεγαλομάρτυς και φιλόπολις άγιος να ενισχύσει τους κατοίκους της με την ανακάλυψη και επανακομιδή των ιερών του λειψάνων στη Θεσσαλονίκη, μετά από 8 περίπου αιώνες απουσίας, καθώς τα είχαν απομακρύνει από τον ναό του οι Σταυρόφοροι, όταν είχαν καταλάβει την πόλη.
Η αγάπη των Θεσσαλονικέων αλλά και όλων των χριστιανών, σε Ανατολή και Δύση, οι οποίοι γνώριζαν τα θαύματα του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου και έσπευδαν να προσκυνήσουν τον τάφο του και να λάβουν χώμα ή μύρο από αυτόν, αποδεικνύεται και από τα πολλά εγκώμια, τα οποία έχουν γραφεί προς τιμήν του.
Μεταξύ των εγκωμιαστών του αγίου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου συγκαταριθμείται και ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας, ο οποίος αφιέρωσε στον πολιούχο της πατρίδας του δύο εγκώμια, με τα οποία εκφράζει τη μεγάλη αγάπη του.