Σε πανηγυρικό κλίμα και με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας εορτάσθηκε σήμερα η διπλή Εορτή της πίστης και της πατρίδος στην καρδιά της Ρούμελης, την ηρωοτόκο Λαμία.
Στον Εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στην καθέδρα της Μητροπόλεως, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών ετέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, εναποθέτοντας πάνω στην Αγία Τράπεζα και βαστώντας ενίοτε αγιαστικά στο χέρι του, αντίγραφο του αιματοβαμμένου Ευαγγελίου του μάρτυρα της πίστεως και ήρωα της πατρίδος, Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα, ο οποίος έχυσε το αίμα του στην Χαλκωμάτα, στους πρόποδες της Μονής Δαμάστας κατά την Επανάσταση του 1821.
Κατά την διάρκεια της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Μητροπολίτης ετέλεσε την εις Πρεσβύτερον Χειροτονία του Ιεροδιακόνου π. Ηρωδίωνος Ρίζου, δίδοντας έτι περισσότερο πανηγυρικό κλίμα σε αυτή την τόσο σπουδαία και ιστορική ημέρα.
Ο π. Ηρωδίων στον λόγο του συσχέτισε την εν ελευθερία απόκριση της Παναγίας στο θέλημα του Θεού, με την απόκριση ενός εκάστου των προσερχομένων στην ιερωσύνη, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι νεομάρτυρες της πίστεως και οι ήρωες της πατρίδος, αποτελούν αγιασμένες μορφές – οδοδείκτες για τους σύγχρονους ιερείς, οι οποίοι καλούνται και σήμερα σε μαρτυρία πίστεως.
Κλείνοντας τον λόγο του ο π. Ηρωδίων ευχαρίστησε υιικώς τον Μητροπολίτη κ. Συμεών, τον και πνευματικό του Πατέρα και καθοδηγητή για την σπάνια αγάπη του, αλλά και την έμπνευση, την οποία παρέχει σ’ αυτή την νέα ιερατική του πορεία και ζωή.
Ο Μητροπολίτης αντιφωνώντας τον λόγο του π. Ηρωδίωνος, τον συμβούλεψε ότι αν θέλει να είναι μιμητής των Αγίων μαρτύρων της πίστεως και των ενδόξων ηρώων της πατρίδος, καθημερινά να αντλεί δύναμη και έμπνευση για την διακονία του από όλες αυτές τις αγιασμένες μορφές που εμνημόνευσε κατά τους λόγους τόσο από την εις διάκονον, όσο και από την εις πρεσβύτερον χειροτονία του.
Ο Μητροπολίτης απένειμε στον π. Ηρωδίωνα και το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου της Φθιωτικής Εκκλησίας.
Προ της απολύσεως, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος ανέγνωσε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την συμπλήρωση διακοσίων ετών από την Ελληνική Επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821.
Ακολούθως και σύμφωνα με το πρόγραμμα, τελέσθηκε η Πανηγυρική Δοξολογία, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ιωάννη Οικονόμου, του Βουλευτή Φθιώτιδος κ. Γεωργίου Κοτρωνιά, ως εκπροσώπου της Βουλής των Ελλήνων, των Βουλευτών του Νομού Φθιώτιδος, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, του Δημάρχου Λαμιέων και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου.
Προ της απολύσεως ο Μητροπολίτης με εμφανή τη συγκίνηση, ευχήθηκε για την ημέρα της διπλής εορτής και της ιστορικής αυτής επετείου, η οποία εορτάζεται σε πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις και απευθύνθηκε σε όλους τους πιστούς, οι οποίοι μένουν με υπομονή και καρτερία στο σπίτι. Με δάκρυα στα μάτια απέστειλε τις πατρικές του ευχές και σε όλους εκείνους τους δοκιμαζομένους αδελφούς ασθενείς που βρίσκονται στα νοσοκομεία και στο κρεβάτι του πόνου και χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Aδελφοί μου αγαπημένοι και ιδιαίτερα όλοι εσείς, που βρίσκεστε στο σπίτι τούτες τις μέρες του εγκλεισμού, που η καρδιά σας είναι εδώ, που μπορεί τα καθίσματα του Ναού και των Ναών να είναι άδεια αλλά είναι γεμάτα με την παρουσία σας και τα χαρτάκια, με τα οποία μνημονεύουν ιερείς τα ονόματά σας στην Αγία Πρόθεση, πάνω στην Αγία Τράπεζα είναι γεμάτα με σας, με τις οικογένειές σας, με τον βιό σας, με τις αγωνίες σας, με τις ασθένειες, αλλά και με τα όνειρα και τα οράματα, γιατί αυτή η μέρα δεν είναι μόνο ημέρα μνήμης, δεν είναι μόνο ημέρα θύμησης, αλλά είναι μέρα οραματισμού, είναι μέρα που το βλέμμα μας καλείται να στραφεί στο μέλλον και πάντοτε ο λαός μας έστρεφε το βλέμμα του στο μέλλον μέσα από αίμα και δάκρυα, μέσα από δυσκολίες και δοκιμασίες. Και σήμερα βρισκόμαστε σε δοκιμασία και δυσκολία, στην δοκιμασία της πανδημίας, και σήμερα έχουμε αποχαιρετήσει χιλιάδες αδελφούς μας για την αιωνιότητα μέσα από αυτήν την ασύμμετρη απειλή του κορωνοϊού και σήμερα υπάρχουν αδερφοί μας και τούτη την ώρα – και τους στέλνω τις πατρικές μου ευχές και ευλογίες – που βρίσκονται στα κρεβάτια του νοσοκομείου αλλά και στην κλίνη της ασθένειας και παρηγορούνται από τη φωνή του Θεού και από την αγάπη της Εκκλησίας. Και σήμερα όμως αξίζει και πρέπει και έχουμε χρέος να κοιτάξουμε μπροστά ενωμένοι και αγαπημένοι και να οραματιστούμε το αύριο».
Κρατώντας το αιματοβαμμένο Ευαγγέλιο στο χέρι ο Μητροπολίτης υπογράμμισε:
«Το Ευαγγέλιο που κρατώ στα χέρια μου, αυτό το μικρό Ευαγγέλιο, είναι το αντίγραφο του Ευαγγελίου, το οποίο είχε πάνω στην καρδιά του, πάνω στον κόρφο του ο Σαλώνων Ησαΐας, όταν εφονεύθη στην Χαλκωμάτα, εδώ στα Άγια μέρη της Ρούμελης. Φυλάσσεται το πρωτότυπο στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά στο Δίστομο της Βοιωτίας και σήμερα θέλησα να λειτουργήσω με αυτό το Ευαγγέλιο που είναι βαμμένο με το αίμα Ηρώων και Μαρτύρων, οι οποίοι αγωνίστηκαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος.
Εύχομαι αυτό το ματωμένο Ευαγγέλιο να ευλογεί όλους τους πονεμένους ανθρώπους, εύχομαι αυτό το ματωμένο Ευαγγέλιο να εμπνέει τους Έλληνες του σήμερα και κυρίως τους Έλληνες του αύριο, εύχομαι μέσα από την καρδιά μου αυτό το ματωμένο Ευαγγέλιο που έχει πάνω του γραμμένη τη λέξη Ελλάδα να εμπνέει τα παιδιά του αύριο και την πατρίδα του αύριο. Δεν μπορούμε να πορευτούμε δίχως αυτό. Όσοι θέλησαν ή πρότειναν κάτι τέτοιο έπεσαν στα βράχια και έσπασαν τα μούτρα τους και έμειναν στο περιθώριο της ιστορίας. Και γιατί δεν μπορούμε; Γιατί αυτό το Ευαγγέλιο είναι το Ευαγγέλιο της ειρήνης, είναι το Ευαγγέλιο της αγάπης, είναι το Ευαγγέλιο της δικαιοσύνης, είναι το Ευαγγέλιο που συγχωρεί, είναι το Ευαγγέλιο που ξέρει να διαλέγεται, είναι το Ευαγγέλιο που ξέρει να υπερβαίνει, είναι το Ευαγγέλιο της πραότητος, είναι το Ευαγγέλιο της καλοσύνης, δεν είναι το Ευαγγέλιο του επεκτατισμού, δεν είναι το Ευαγγέλιο της αλλοφροσύνης, δεν είναι το Ευαγγέλιο της κερδοφορίας, δεν είναι το Ευαγγέλιο της πλεονεξίας, είναι το Ευαγγέλιο της ισότητας και το Ευαγγέλιο της ανάπτυξης, είναι το Ευαγγέλιο της αληθινής και όντως ζωής.
Αυτό το Ευαγγέλιο εύχομαι να ευλογεί όλους σας και να μας αξιώνει ο Θεός, έστω κι αν φέτος δεν γιορτάσαμε όπως θα θέλαμε την επέτειο των 200 ετών από την επανάσταση, να τη γιορτάζουμε κάθε χρόνο και του χρόνου και του παραχρόνου και όσο θα έχουμε μάτια και ζωή και θα είμαστε πολίτες αυτού του τόπου και αυτής της πατρίδας μέχρι να βρεθούμε στην ουράνια πατρίδα».
Τέλος ο Μητροπολίτης κ. Συμεών αποστέλλοντας για ακόμη μία φορά ένα μήνυμα ενότητος προς πάσα κατεύθυνση ανέφερε:
«Με αυτό το Ευαγγέλιο λοιπόν ευλογώ τους άρχοντες μας, ευλογώ στο αξιωματικούς μας ευλογώ όλους σας ανεξαιρέτως, και με αυτό το Ευαγγέλιο σήμερα, θα μου επιτρέψετε, γιατί αυτό αισθάνεται η καρδιά μου ως Επίσκοπος και Πατέρας και Ποιμένας μιας οικογένειας, της Φθιώτιδας, μετά το πέρας των επισήμων εκδηλώσεων, η καρδιά μου δεν αντέχει να μην λάβει το Ευαγγέλιο στα χέρια και το λείψανο του Αγίου Ευαγγελιστού Λουκά του Ιατρού, για να μεταβώ σήμερα στη Μαλεσίνα, στο Κοιμητήριο της Μαλεσίνας, μέσα στην πόλη, που αποχαιρέτησε δεκάδες αδελφούς μας, που είναι βυθισμένη στο πένθος. Εμείς μπορεί να έχουμε γιορτή, αλλά πενθούμε συγχρόνως, γιατί έχουμε αποχαιρετήσει αδερφούς μας πολλούς. Θα βρίσκομαι στη Λοκρίδα σήμερα του Ευαγγελισμού και αύριο, κοντά σου πονεμένους και θλιμμένους αδελφούς μου, και στο Καλαπόδι πού και εκεί έφυγαν τέσσερις συνάνθρωποί μας, για να στείλουμε το μήνυμα της παρηγορίας και της αγάπης και πάνω από όλα της ενότητας, διότι μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε και την υγειονομική κρίση και την οποιαδήποτε άλλη κρίση. Να είστε ευλογημένοι».
Τέλος τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε η MeD Διευθύντρια του 3ουΔημοτικού Σχολείου Λαμίας και παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Αναστασία Ευαγγελοπούλου- Τσελή.
Ακολούθως, ο Μητροπολίτης και οι επίσημοι, τηρουμένων των μέτρων προστασίας, μετέβη στο κενοτάφιο του Αθανασίου Διάκου στα γραφικά στενά της πόλεως, όπου ετέλεσε γονυπετής επιμνημόσυνη δέηση καταθέτοντας συγχρόνως και την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας στον Εθνοϊερομάρτυρα, Αθανάσιο Διάκο και όλους τους ήρωες κληρικούς και λαϊκούς της λεβεντογέννας Ρούμελης.
Στην συνέχεια, στον Ανδριάντα του Αθανασίου Διάκου στην ομώνυμη πλατεία της πόλεως, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου πραγματοποίησε κατάθεση στεφάνων, υπό τον ήχο του Εθνικού μας Ύμνου.