Κοπή Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας

Τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου το απόγευμα στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βεροίας πραγματοποιήθηκε η κοπή Βασιλόπιτας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, κληρικών και λαϊκών συνεργατών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στην αρχή ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ευλόγησε τη Βασιλόπιτα και στη συνέχεια έκανε τον απολογισμό του ποιμαντικού έργου της Ιεράς Μητροπόλεως, με παράλληλη προβολή φωτογραφιών από τις ποικίλες καλλιτεχνικές, επιστημονικές, κηρυκτικές και πολιτιστικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το παρελθόν έτος 2022.

Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τραγούδια της προσφυγιάς από τους Καθηγητές του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως μας, σηματοδοτώντας παράλληλα και τη λήξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου στο Ωδείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, το οποίο διοργάνωσε και συμμετείχε ενεργά στους επετειακούς εορτασμούς των 200 ετών από το Ολοκαύτωμα της ηρωικής και αγιοτόκου πόλεως της Ναούσης και τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τον Χρυσό Σταυρό του Αποστόλου Παύλου παρέλαβε ο Διευθυντής του Ωδείου κ. Γεώργιος Ορδουλίδης, ενώ αντίγραφα του επιδόθηκαν και στους παρόντες καθηγητές του Ωδείου.

Την εκδήλωση προλόγισε και παρουσίασε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Ειρηνουπόλεως και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. Αρσένιος Χαλδαιόπουλος.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων κατά τον απολογισμό του παρελθόντος έτους 2022 ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Η χάρη του Θεού οδήγησε ήδη τα βήματά μας στον νέο χρόνο. Όμως παρά τον λόγο του πρωτοκορυ­φαίου αποστόλου Παύλου «τα μεν όπισθεν επιλανθανόμενος, τοις δε έμπροσθεν επεκτεινόμενος», το βλέμμα μας στρέφεται απόψε στον χρόνο που μόλις έκλεισε, για να κάνουμε έναν σύντομο απολογι­σμο και να δοξάσουμε τον Θεό για όσα μας χάρισε και για όσα μας ευλόγησε να πραγματοποιήσουμε.

Αν και ο περασμένος χρόνος ξεκίνησε μέσα σε ένα ισχυρό κύμα της πανδημίας που μας ταλαιπώ­ρησε πολύ τα δύο προηγούμενα χρόνια, η θετική εξέλιξη της οδυ­νηρής αυτής δοκιμασίας μας επέ­τρεψε στη συνέχεια να επιτελέσου­με το έργο και τις δράσεις μας, με τις απαιτούμενες πάντοτε προφυ­λα­ξεις, προκειμένου να διακονή­σουμε τους αδελφούς μας και τις ανάγκες τους, αλλά και να δώσου­με τη μαρτυρία του Χριστού, του λόγου και της αγάπης του, σε όλους τους ανθρώπους από τους είχε λείψει το διάστημα της πανδη­μίας.

Το έτος 2022 ήταν αφιερωμένο, όπως όλοι γνωρίζουμε, σε δύο πολύ σημαντικά αλλά και τραγικά γεγονότα για τον Ελληνισμό που άφησαν ισχυρό αποτύπωμα στην ιστορία και την πορεία του Έθνους μας.

Το πρώτο ήταν το Ολοκαύτωμα της Ναούσης και της Ιεράς Μονής της Παναγίας Δοβρά και το δεύτερο η Μικρασιατική Καταστροφή. Η επέτειος των 200 χρόνων από το πρώτο και τα 100 χρόνια που πέρασαν από το δεύτερο βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλών εκδηλώ­σεων, οι οποίες οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολή μας σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Συλλό­γους και φορείς της επαρχίας μας καθ᾽ όλη τη διάρκεια του έτους.

Το έργο της Εκκλησίας και της Ιεράς μας Μητροπόλεως δεν είναι μόνο έργο ενός ανθρώ­που, δεν είναι μόνο το έργο του Επισκόπου, αλλά είναι έργο και των συνεργατών του, κληρικών και λαικών, οι οποίοι εργάζονται ώστε η Εκκλησία μας να ανταπο­κρίνεται στην αποστολή της και να δίδει μαρτυρία πίστεως και αλη­θείας στους ανθρώπους, που ζω­ντας μέσα στον ταραγμένο κόσμο μας και βιώνοντας όλες τις αβε­βαι­ο­τητες που δημιουργεί η πλημ­μυ­ρίδα του κακού και της αμαρ­τίας στον κόσμο, αναζητούν την ανά­παυ­­ση και το στήριγμα που προσ­φε­ρει η Εκκλησία μας, οδη­γώντας τους στη σωτηρία.

Όλα όσα κάναμε δεν θα ήταν δυ­νατόν να έχουν την ίδια μεγάλη επιτυχία χωρίς τη χάρη και την ευ­λογία του Θεού. Προς Αυτόν απευ­­θύνουμε θερμή και ολοκάρδια την ευγνωμοσύνη μας για όσα μας αξί­ω­σε να κάνουμε και να ζήσουμε την περασμένη χρονιά, αλλά και ζητούμε το έλεός του για τις παρα­λείψεις και τις αδυναμίες μας, επι­καλούμενοι τη χάρη και την κρα­ταιά βοήθειά του για να συνεχί­σουμε το έργο μας προς δόξαν του και προς σωτηρία των αδελφών μας, αλλά και για να χαρίσει σε όλους μας μια ευλογημένη νέα χρο­­νιά, στην οποία εισήλθαμε από χθες.

Το ημερολόγιο γράφει ήδη 2 Ια­νουαρίου και το εγκόλπιο ημερο­λόγιο της Ιεράς μας Μητροπόλεώς μας είναι αφιερωμένο φέτος σε μία μεγάλη μορφή του Ελληνισμού και της Μακεδονίας μας, τον Μέγα Αλεξάνδρο, που είναι γέννημα και θρέμμα και καύχημα της Μακεδο­νίας και της περιοχής μας, καθώς το έτος του θανάτου του, το 323 προ Χριστού, έχει μία αντιστοιχία με το νέο έτος 2023.

Αυτό που επιθυμούμε, αυτό στο οποίο αποβλέπουμε και επιδιώ­κου­­­­με είναι ευαρεστούμε και τον νέο χρόνο στον Θεό, διακονώντας τις ψυχές των ανθρώπων που μας εμπιστεύθηκε η Εκκλησία του Χρι­στού προς σωτηρίαν και δόξα όχι προ­σωπική αλλά του Θεού, ζη­τω­ντας τη δική του ενίσχυση στο δικό μας ταπεινό έργο.