Την Τετάρτη 26 Ιουλίου ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Μελίκης.
Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προ του ελθείν την πίστιν υπό νόμον εφρουρούμεθα …· ελθούσης δε της πιστεως ουκέτι υπό παιδαγωγόν εσμεν».
Δύο καταστάσεις συγκρίνει στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα, από την επιστολή του προς τους χριστιανούς της Γαλατίας, ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος: την κατάσταση πριν από την έλευση του Χριστού και αυτή μετά την ενανθρώπησή του.
Στην πρώτη ο ανθρωπος ήταν δέσμιος του νόμου, στη δεύτερη είναι ελεύθερος εν Χριστώ.
Και τους λόγους του αποστόλου Παύλου τους επιβεβαιώνει το παραδειγμα των δύο γυναικών που προβαλλει σήμερα η Εκκλησία μας.
Η πρώτη είναι η αιμοροούσα γυναίκα της ευαγγελικής περικοπής. Μια γυναίκα που ξεπερνά τα στερεοτυπα και τις δεσμεύσεις τις οποίες επέβαλε η κοινωνία της εποχής της και πλησιάζει τον Χριστό με την πίστη ότι θα θεραπευθεί από την ασθένεια που την ταλαιπωρούσε και μόνο εάν άγγιζε το κράσπεδο του ιματίου του.
Η γυναίκα του ευαγγελίου υπερβαίνει με την πίστη της τον νόμο και όχι μόνο απολαμβάνει τη θεραπεία της, όχι μόνο απαλλάσσεται από τα δεσμά της ασθενείας της, αλλά ακούει και τον έπαινο του Χριστού: «θυγάτηρ, η πιστις σου σέσωκέν σε».
Η δεύτερη γυναίκα την οποία προβάλλει σήμερα η Εκκλησία μας ειναι η αγία μεγαλομάρτυς και αθληφορος Παρασκευή, η προστάτις της ενορίας σας.
Είναι μία νέα γυναίκα που διέθετε όμως μεγάλη πίστη. Και αυτη η πίστη έγινε δυναμη για να υπερνικησει τα εμπόδια, τους πειρασμούς, τις δοκιμασίες, τα βασανιστήρια και τον ίδιο τον θάνατο, προκειμενου να εκφράσει αυτη την πίστη της στον Χριστό.
Η αγία μεγαλομάρτυς Παρασκευή είναι μία γυναίκα, της οποίας η πίστη στον Χριστο την απελευθερωνει από τους περιορισμούς που επέβαλε η γυναικεία της φυση, και την κανει να στέκεται θαρραλέα ενώπιον του κριτηριου των ειδωλολατρων διωκτών της.
Είναι μία νέα γυναίκα της οποίας η πίστη στον Χριστό την κανει τόσο δυνατή, ωστε να ιεραρχεί την αγάπη της προς αυτον πάνω από την αγαπη της για τις τιμες και τους θησαυρούς του κόσμο, πάνω από την αγάπη για τον εαυτό της και τη ζωή της. Γι᾽ αυτό και δεν αρνείται να τη θυσιάσει για χάρη του Χριστού· γι᾽ αυτό και δεν αρνείται να επιλέξει το μαρτύριο.
Η πίστη είναι, λοιπον, το κοινό χαρακτηριστικό της αιμοροούσης γυναίκας και της αγίας μεγαλομαρτυρος Παρασκευής. Μία πίστη σταθερή και ακλόνητη, που δεν ενοχλείται ούτε από τον κόσμο που συνωθείται γύρω της, ούτε από τα σχόλιά τους. Μία πίστη σταθερή και ακλόνητη, που δεν λυγίζει ούτε από τις απειλές, ούτε από τις υποσχέσεις.
Μία τέτοια πίστη ειναι αυτή στην οποία αναφέρεται σήμερα ο απόστολος Παύλος. Μία τέτοια πίστη είναι αυτή που χρειαζόμαστε όλοι για να απολαύσουμε την εν Χριστω ελευθερία μας, την οποία κατεκτησε και απολαμβανει και η αιμορροούσα γυναίκα και, βεβαίως, η αγία μεγαλομάρτυς Παρασκευή.
Και μπορεί πολλές φορες να νομιζουμε ότι διαθετουμε πίστη, θα πρεπει όμως να εξετασουμε αν είναι η πιστη μας αυτή να έχει το χαρακτηριστικο της πιστεως της γυναικός της ευαγγελικης περικοπης, το χαρακτηριστικο της πιστεως της αγίας Παρασκευης. Θα πρεπει να έχει σταθεροτητα, ώστε να μην επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες, να μην επηρεάζεται από το τι λένε οι αλλοι γύρω μας, από το αν πιστεύουν ή δεν πιστεύουν, από το αν ειρωνεύονται ή όχι την πίστη μας, από το αν μας επιτρεπουν να την εκφρασουμε ή όχι.
Αν επιθυμούμε να ακούσουμε και εμείς τον λόγο του Ιησού, «η πίστις σου σέσωκεν σε»· αν επιθυμούμε όντως τη σωτηρία μας, ένας μόνο ασφαλης δρόμος υπάρχει, η πίστη. Η σταθερή πίστη στον Ιησού, η ακλόνητη πίστη στη θεία του φύση και στη δύναμή του.
Αν έχουμε αμφιβολίες, τότε δεν πιστεύουμε, τότε δεν μπορούμε ούτε να τον πλησιάσουμε, ούτε να εγγίσουμε το κρασπεδο του ιματίου του, ούτε πολύ περισσότερο να κανουμε οποιαδηποτε θυσία για χάρη του.
Αν δεν αισθανόμαστε την πίστη να γαληνεύει την ψυχή μας μπροστα στις δυσκολίες και στα εμπόδια που συναντούμε στην καθημερινή μας ζωή, τότε δεν έχουμε την πίστη που απαιτείται, την πίστη που μας ζητά ο Θεός για να μας χαρίσει τη σωτηρία.
Ας εξετάσουμε, λοιπον, τον εαυτό μας και ας ζητήσουμε σημερα από την εορταζομένη αγία μεγαλομαρτυρα και αθληφορο Παρασκευή να πρεσβεύει στον Θεό για να μας προσθέσει την πίστη που χρειαζομαστε και να γινουμε και εμείς μετοχοι της σωτηρίας, την οποία εκείνη απολαμβάνει.