της Έφης Ευθυμίου
Θέση στα όσα λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα (και ιδιαίτερα από τις αρχές του έτους) γύρω από το καθεστώς της, επιχειρεί να πάρει η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της γειτονικής χώρας -η οποία έχει επιστρέψει σε ευχαριστιακή κοινωνία (ύστερα από δεκαετίες απομόνωσης) με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες μόλις πριν λίγους μήνες και μετά από σχετική απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου- συνεδρίασε την Τρίτη και εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τις διακηρύξεις αναγνώρισής της από τις υπόλοιπες ομόδοξες Εκκλησίες.
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση, η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπή Οχρίδας”, χαιρετίζει τις αποφάσεις όσων Εκκλησιών “αναγνώρισαν την Αρχιεπισκοπή ως Αυτοκέφαλη Εκλησία ή εισήλθαν σε ευχαριστιακή κοινωνία μαζί της”.
Και συνεχίζει η ανακοίνωση: “Η Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Οχρίδας (MOC-OA), είναι ο θεματοφύλακας της τάξης και των κανόνων που αναφέρονται στη θεσπισμένη ονομασία της ως MOC-OA και το αυτοκέφαλο καθεστώς της, και καθοδηγείται από τους ιερούς κανόνες, τα δόγματα, τις ιερές γραφές και την ιερή παράδοση. Ο Προκαθήμενος και οι Επίσκοποι-Μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα τηρούν κατηγορηματικά, τα συντηρούν και δεν τα εγκαταλείπουν”.
Η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, πιθανώς ενθαρρυμένη από τις πρόσφατες αναγνωρίσεις της Εκκλησίας της (από τις Εκκλησίες της Ρουμανίας, της Τσεχίας και της Γεωργίας), διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί το όνομα της, ως “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία”.
Η στάση της αυτή δεν αποτελεί έκπληξη. Υπενθυμίζουμε ότι λίγο μετά την αναγνώριση της από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Προκαθήμενος Αρχιεπίσκοπος κ. Στέφανος, σε συνέντευξη του σε σερβική εφημερίδα είχε επισημάνει ότι “γνωρίζουμε την ευαισθησία για το όνομά μας από τις ελληνόφωνες Εκκλησίες.
Επομένως, δεν θα τους ζητήσουμε να μας αποκαλούν με ένα όνομα που δεν τους αρέσει. Εφόσον είμαστε οι κληρονόμοι της περίφημης Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, το να μας προσφωνούν με αυτό το όνομα από την πλευρά τους, δεν είναι πρόβλημα για εμάς.
Είμαι όμως πεπεισμένος ότι οι αδελφοί αρχιερείς και γενικά ο πιστός λαός του ελληνόφωνου ορθόδοξου κόσμου, θα καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να ονομαζόμαστε τίποτα άλλο εκτός από Μακεδόνες, δηλαδή ότι για εμάς, η Εκκλησία μας είναι τόσο Μακεδονική όσο και Αχρίδος”.
Και στη συνέχεια ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος είχε ευχαριστήσει τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Αντώνιος για την αναγνώριση του “κανονικού αυτοκεφάλου από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του Ρώσου ιεράρχη στη Βόρεια Μακεδονία, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει ότι θα έχει “την ολόπλευρη υποστήριξη του Πατριαρχείου Μόσχας”.
Προβληματισμό προκαλεί ότι δεν εισακούεται η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαΐου 2022, με την οποία “αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας ταύτης το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υπεσχέθη εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρον “Μακεδονική” και οιοδήτι άλλο παράγωγον της λέξεως “Μακεδονία”.
Οι Εκκλησίες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την νέα εκκλησιαστική οντότητα στη βαλκανική χώρα, πλην της Βουλγαρίας που αναμένει πανορθόδοξη απόφαση για το θέμα της ονομασίας, δεν αναφέρονται στην “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” όταν μιλούν για την Εκκλησία της γειτονικής χώρας, αντιθέτως περιλαμβάνουν ονομασίες που περιλαμβάνουν το όνομα “Μακεδονία”.