Της Έφης Ευθυμίου
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η αναγνώριση της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος ειδικά με την έναρξη του νέου έτους, καθώς χθες προστέθηκε και το Πατριαρχείο Γεωργίας στις Εκκλησίες που αποφάσισαν να εισέλθουν σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία στη γειτονική χώρα, πέραν των Πατριαρχείου Ρουμανίας και Εκκλησία Τσεχίας και Σλοβακίας που το έπραξαν λίγες ημέρες πριν.
Το ζήτημα είναι ωστόσο ότι δεν εισακούεται η απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 9 Μαΐου 2022, με την οποία “αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας ταύτης το “Αχρίδος” (νοουμένης της περιοχής της δικαιοδοσίας αυτής μόνον εντός των ορίων της επικρατείας του κράτους της Βορείου Μακεδονίας), ως υπεσχέθη εγγράφως προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον και ο Προκαθήμενος αυτής, αποκλείουσα τον όρον “Μακεδονική” και οιοδήτι άλλο παράγωγον της λέξεως “Μακεδονία”.
Οι Εκκλησίες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει την νέα εκκλησιαστική οντότητα στη βαλκανική χώρα, πλην της Βουλγαρίας που αναμένει πανορθόδοξη απόφαση για το θέμα της ονομασίας, δεν αναφέρονται στην “Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” όταν μιλούν για την Εκκλησία της γειτονικής χώρας, αντιθέτως περιλαμβάνουν ονομασίες που περιλαμβάνουν το όνομα “Μακεδονία”.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Εκκλησία της Γεωργίας. Στη συνεδρίασή της στις 14 Φεβρουαρίου, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Γεωργίας αποφάσισε να εισέλθει “σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία”.
Χαρακτηριστικό είναι ωστόσο πως και η Εκκλησία της Γεωργίας ακολουθεί το παράδειγμα του Πατριαρχείου Ρουμανίας –μετά από τη διευκρινιστική του ανακοίνωση– και δεν αναγνωρίζει την αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος που “χορηγήθηκε” από το Πατριαρχείο Σερβίας.
Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι συζητήθηκε το θέμα της “Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”.
Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του τμήματος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου Γεωργία, Μητροπολίτης Ζουγκντίντι και Τσαΐσι κ. Γεράσιμος.
Ο Μητροπολίτης παρουσίασε στα μέλη της Ιεράς Συνόδου την επιστολή του Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφυρίου, στην οποία αναφέρεται ότι “το σχίσμα θεραπεύτηκε και η ευχαριστιακή σύνδεση με την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία έχει αποκατασταθεί”, καθώς και ότι ο Πατριάρχης Σερβίας χορήγησε τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην εν λόγω Εκκλησία.
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η αυτοκεφαλία της “Μακεδονικής Εκκλησίας”, έχει αναγνωριστεί -εκτός από το Πατριαρχείο Σερβίας- από τις Εκκλησίες της Ρωσίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τσεχίας και Σλοβακία, ενώ οι Εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης (Οικουμενικό Πατριαρχείο), της Αντιόχειας, της Ελλάδος και της Πολωνίας, προχώρησαν στην ευχαριστιακή ένωση χωρίς να αναγνωρίζουν την Αυτοκεφαλία.
“Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Γεωργίας αποφάσισε: να προχωρήσει σε ευχαριστιακή κοινωνία με την Ορθόδοξη Εκκλησία στη Βόρεια Μακεδονία, με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Στέφανο”, καταλήγει η ανακοίνωση.