Βρέθηκε νέα υπόγεια κρύπτη του 1821 κάτω από το Παγκύπριο Γυμνάσιο

Ένας άγνωστος μέχρι σήμερα υπόγειος χώρος, που εκτιμάται ότι συνδέεται με τη δράση της Φιλικής Εταιρίας στην Κύπρο, αποκαλύφθηκε κατά τις εξελισσόμενες εργασίες αποκατάστασης στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Ο χώρος αυτός γειτνιάζει με την ήδη γνωστή καμαρόσκεπη κρύπτη των Φιλικών, και προτεραιότητα των αρμόδιων υπηρεσιών είναι να αποκατασταθεί και να γίνει επισκέψιμος.

Για την τυχαία αυτή αποκάλυψη μίλησε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, σημειώνοντας πως το νέο εύρημα, που έρχεται στο φως ακριβώς 200 χρόνια μετά από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, θα αναδειχθεί καλύτερα τον ρόλο που διαδραμάτισαν σε αυτήν οι Έλληνες Κύπριοι και ειδικότερα η τότε Ελληνική Σχολή, μετέπειτα Παγκύπριο Γυμνάσιο.

“Αυτός ο χώρος, ο οποίος γειτνιάζει με την καμαρόσκεπη αίθουσα -εκείνη την εμβληματική καμάρα, την οποία έχουμε και σε ένα από τα γραμματόσημα που έχουν εκδοθεί επετειακά για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης- θεωρείται ότι ήταν η κρύπτη των Φιλικών που επισκέπτονταν την Κύπρο για επαφές με το μέλος της Φιλικής Εταιρείας που ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός, ο οποίος είναι κι εκείνος που ίδρυσε το σχολείο ως Ελληνική Σχολή το 1812, προτού γίνει Παγκύπριο Γυμνάσιο”, τόνισε εισαγωγικά ο κ. Προδρόμου.

Επισήμανε δε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει αποφασίσει η αίθουσα αυτή να αποκατασταθεί και να γίνει ορατή και επισκέψιμη μετά την αποπεράτωση των εργασιών που εκτελούνται στο σχολείο. “Από τούδε και στο εξής συμπεριλαμβάνεται στις εργασίες η αποκατάσταση αυτής της αίθουσας, όπως επίσης και η φροντίδα για μια κυστέρνα, δεξαμενή, ίχνη της οποίας έχουν βρεθεί με τις εργασίες στο προαύλιο του σχολείου”, ανέφερε. “Επομένως, θα γίνουν αυτές οι εργασίες”, συμπλήρωσε, “για να αναδειχθεί καλύτερα η παρουσία, η συμμετοχή και η συμβολή του ιστορικότερου αυτού σχολείου της Κύπρου στην επανάσταση του 1821 και στην κινητοποίηση των Ελλήνων Κυπρίων”.

Πηγή: vema.com.au