Το θαυματουργό πηγάδι που δεν στέρεψε ποτέ

Πώς ο νεομάρτυρας Αγιος Αργύριος έσωσε τους κατοίκους του Τριλόφου Επανωμής από τη λειψυδρία και την καταστροφή των καλλιεργειών τους

Επισκέψιμος είναι πλέον ο χώρος όπου βρίσκεται το θαυματουργό πηγάδι του Αγίου Αργυρίου του Επανομίτη. Το πηγάδι που προσέφερε νερό στους κατοίκους της περιοχής σε μία πολύ δύσκολη περίοδο για την τοπική κοινωνία και για την Ελλάδα γενικότερα.

Οπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», ο νεομάρτυρας Αργύριος γεννήθηκε το έτος 1788 στο χωριό Επανομή της ανατολικής Θεσσαλονίκης από ευσεβείς γονείς, τον Αστέριο και τη Βασιλική Ντουγιούδη και μαρτύρησε στο Καπάνι της Θεσσαλονίκης το 1806 στην τρυφερή ηλικία των 18 ετών. Μάλιστα, υπέστη ένα πολύ οδυνηρό μαρτύριο. Μόλις άφησε την τελευταία του πνοή οι χριστιανοί άρπαξαν το νεκρό σώμα του και το μετέφεραν, για να το θάψουν σε ένα χώρο, ο οποίος βρίσκεται πάλι ανατολικά της Θεσσαλονίκης, κοντά στο αεροδρόμιο, εκεί που είναι η γεωργική σχολή. Ωστόσο, απέσπασαν το κεφάλι του, για να μην αναγνωριστεί το σώμα και τιμωρηθούν επειδή το έκλεψαν και το μετέφεραν για ταφή. Η κάρα του φυλάχθηκε στην Επανομή, στο μέρος που τόσο αγαπούσε, και οι ντόπιοι τον ευλαβούνταν ως άγιο από την πρώτη στιγμή.

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ

«Τότε η περιοχή, ο τεράστιος αυτός κάμπος, απειλούνταν από ένα σοβαρό πρόβλημα, τη λειψυδρία. Οι καλλιέργειες καταστρέφονταν. Οι άνθρωποι είχαν οδηγηθεί σε απόγνωση. Ανοιγαν συνεχώς φρεάτια, για να μπορέσουν να αδρεύσουν τα χωράφια τους. Τότε οι γονείς του αγίου, θέλοντας να προσφέρουν κάτι στο χωριό για τη μνήμη του παιδιού τους, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα τέτοιο φρεάτιο, ώστε να μπορούν να αρδεύονται και τα χωράφια και να ξεδιψούν τα ζωντανά και οι άνθρωποι» σημειώνει ο Σεβασμιώτατος και συμπληρώνει: «Ετσι, λοιπόν, ανάμεσα στο σημερινό χωριό του Τριλόφου και της Επανομής, άνοιξαν αυτό το πηγάδι σε κτήματα Επανομιτών και είχε τόσο καλή απόδοση σε νερό, που πραγματικά όλοι θεώρησαν ότι είναι ευλογία του νεομάρτυρος Αγίου. Ο καιρός πέρασε και σιγά σιγά βρέθηκαν νέοι τρόποι άρδευσης. Τα παλιά πηγάδια άρχισαν να σβήνουν. Ομως ενώ όλα τα παλιά πηγάδια γύρω από το χωριό της Επανομής είχανε στερέψει, το πηγάδι του αγίου δεν στέρεψε ποτέ. Φυσικά με την πάροδο του χρόνου ξεχάστηκε, λησμονήθηκε και το χτιστό χείλος του πηγαδιού γκρεμίστηκε και έπεσε μέσα στο πηγάδι».

Ο Ιεράρχης προσθέτει: «Οταν ο Θεός με κατέστησε επίσκοπο της Μητροπόλεως, από τις πρώτες πληροφορίες που έλαβα καθώς επισκέφθηκα την Επανομή, ήταν για το πηγάδι του αγίου Αργυρίου. Το επισκέφθηκα αμέσως και δυστυχώς το βρήκα σε πολύ κακή κατάσταση. Σκέφτηκα, λοιπόν, ότι θα ήταν καλό σιγά-σιγά αυτό το πηγάδι να καθαριστεί και να αναδειχθεί».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΚΕ Ο ΧΩΡΟΣ

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στην τοπική Εκκλησία τον περασμένο Μάιο ήταν η αφορμή για να καθαριστεί και να ανακατασκευαστεί το πηγάδι του αγίου. «Πριν την έλευση του Παναγιωτάτου, ο ευλαβής κάτοικος της Επανομής, αρχιτέκτονας Γιάννης Χωματάς ανέλαβε τον καθαρισμό του πηγαδιού, αλλά και το χτίσιμό του εξωτερικά, όπως επίσης και τη συντήρηση του παρεκκλησίου το οποίο είχαν χτίσει οι κάτοικοι ακριβώς δίπλα, για να θυμούνται ότι αυτό το πηγάδι ήταν του Αγίου Αργυρίου» αναφέρει ο κ. Ιουστίνος και περιγράφει ότι σήμερα το πηγάδι είναι σε πολύ καλή κατάσταση. «Πλέον έχει καθαριστεί και μέσα τρέχει νερό. Φυσικά ακόμη δεν είναι πόσιμο, αλλά με μια καλή καλλιέργεια θα γίνει και πόσιμο για τους ανθρώπους, αλλά και αγίασμα» τονίζει. O Πατριάρχης κατά την επίσκεψή του στον χώρο τέλεσε μνημόσυνο στο πηγάδι του Αγίου, προστάτη της Επανομής. Εθεσε και την τελευταία μαρμάρινη πλάκα κι αμέσως μετά φύτεψε ένα πλατάνι, «για να δροσίζονται οι μελλοντικοί προσκυνητές στη σκιά του», όπως χαρακτηριστικά είπε. Οπως επισημαίνει ο κ. Ιουστίνος στόχος είναι να εξωραϊστεί και ο πέριξ χώρος, για να γίνει ένας πόλος έλξης θρησκευτικού τουρισμού, για όλη την ευρύτερη περιοχή της Μητρόπολης, αλλά και της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας.

«Αυτά τα σημεία, μας υπενθυμίζουν την Ιστορία και την ευθύνη μας»

«Η κάρα του αγίου υπάρχει σε ένα μοναστήρι στην Ανθούσα της Αττικής, του παλαιού εορτολογίου. Ο Επίσκοπος μας έδωσε ένα κομμάτι για ευλογία και είμαστε πολύ ευγνώμονες. Σύμφωνα με την παράδοση τα οστά του αγίου έχουν μεταφερθεί από την Γεωργική Σχολή στον χώρο γύρω από το πηγάδι, αλλά αυτό είναι κάτι που χρειάζεται έρευνα» υπογραμμίζει ο Αρχιερέας και αναφέρει με συγκίνηση: «Η μνήμη του Αγίου Αργυρίου αρχίζει να ανθίζει στη Μητρόπολή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, ετούτο το πηγάδι έχει μια ιδιαίτερη σημασία και ξυπνά ευλογημένες μνήμες από την εποχή των ιερομαρτύρων».

Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του ο Σεβασμιώτατος αναφέρει: «Αυτά τα σημεία, όπως είναι το πηγάδι του Αγίου Αργυρίου, μας υπενθυμίζουν και την ιστορία μας σαν Ρωμιοί, σαν Ελληνες, αλλά μας υπενθυμίζουν και την ευθύνη μας έναντι της Εκκλησίας, διότι ο Άγιος Αργύριος ο Επανομίτης σε ηλικία 18 ετών μαρτύρησε ακριβώς για αυτούς τους δύο λόγους. Για την πίστη του, κυρίως για την πίστη του, πρώτα για την πίστη του και μετά για την πατρίδα του, για την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των υποδούλων Ρωμιών. Οι ναοί, λοιπόν, τα παρεκκλήσια, τα πηγάδια, που έχουν σχέση με τους νεομάρτυρες, μας υπενθυμίζουν, ότι το μαρτύριο δεν είναι μια ξεχασμένη κατάσταση των πρώτων χριστιανικών αιώνων, αλλά είναι μια ανανεούμενη συνεχώς, χαρισματική κατάσταση, στην οποία καλούνται κάποια στιγμή, όλοι οι άνθρωποι, όλοι οι πιστοί, να πουν το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι».

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΠΥΡΟΥ

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”