Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα του “Έξαρχου” της Ρωσίας στην Αφρική

Απάντηση στον χαρακτηριζόμενο ως “Έξαρχο” της Ρωσικής Εκκλησίας στην Αφρική, Μητροπολίτη Κλιν κ. Λεωνίδα και στα όσα δήλωσε μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δίνει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Αφού αρχικά σχολιάζει ότι δεν πρόκειται για κάποια επίσημη ανακοίνωση του Μητροπολίτη Κλιν παρά μόνο για δηλώσεις του στο εν λόγω ρωσικό πρακτορείο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τονίζει πως τα όσα έχουν αναρτηθεί στις προσωπικές ιστοσελίδες (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) των δύο κληρικών, π. Γεωργίου Μαξίμοβ και Αντρέι Νοβίκοβ, “καθιστούν φανερή την παντελή έλλειψη εκκλησιολογικού φρονήματος και την πλήρη απαξίωση της καθαγιασμένης παράδοσης και πράξης της Εκκλησίας”.

Μάλιστα, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αναφέρει ότι οι συγκεκριμένοι κληρικοί φέρονται ως “λιοντάρια που περιφέρονται αναζητώντας τι να κατασπαράξουν”, προκειμένου να “χορτάσουν την άκρατη εγωιστική και εθνοφυλετική τους μισαλλοδοξία”.

Προσθέτει δε πως ο Πατριάρχης Θεόδωρος έχει στείλει επιστολή στον Μόσχας κ. Κύριλλο από τις 14 Φεβρουαρίου, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει απάντηση.

Εξηγεί δε πως οι αιτιάσεις τόσο του Μητροπολίτη Κλιν όσο και των υπόδικων κληρικών περί “αναρμοδιότητας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας”, προδίδουν την άγνοια τους για το κανονικό δίκαιο της Εκκλησίας ή την εσκεμμένη και κακόβουλη διαστροφή της αλήθειας.

Διευκρινίζει χαρακτηριστικά πως σύμφωνα με τους κανόνες της Εκκλησίας, το παράπτωμα κρίνεται στον τόπο στον οποίο έλαβε χώρα, οπότε, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι το πλέον αρμόδιο για να διευθετήσει θέματα που λαμβάνουν χώρα στο έδαφος του, την Αφρική.

Επίσης, τονίζει πως αν και ο υπόδικος κληρικός π. Γεώργιος Μαξίμοβ δεν αποδέχεται την αρμοδιότητα του δικαστηρίου, και αποκρύπτει την αλήθεια για το συλλείτουργο με καθηρημένους ιερείς, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας του γνωστοποιεί πως υπάρχουν στιγμιότυπα που αποδεικνύουν το συλλείτουργο με τον καθηρημένο πρώην κληρικό Nifon Hule της Ιεράς Μητρόπολης Νιγηρίας.

Διαψεύδει δε ως προϊόν νοσηρής φαντασίας και αισχρό μέσο προπαγάνδας, “τα οποία θυμίζουν άλλες εποχές και μεθόδους”, τα όσα λέει ο Μητροπολίτης Κλιν περί διώξεων και αντιποίνων προς όσους κληρικούς προσχώρησαν στο μόρφωμα της ρωσικής παρουσίας στην Αφρική.

Απαντά στον Μητροπολίτη της Ρωσικής Εκκλησίας ότι δεν ευσταθεί η διάψευση από πλευράς τους, της παροχής υλικών ανταλλαγμάτων στους Αφρικανούς κληρικούς, με τον όρο “ανύψωση του βιοτικού τους επιπέδου”, καθώς στους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των εν λόγω ιερέων, έχουν κυκλοφορήσει σχετικοί κατάλογοι παροχών και “ευεργετημάτων για τους αποστάτες”.

Μάλιστα, γνωστοποιεί ότι το αφήγημα της Ρωσικής Εκκλησίας περί “φιλανθρώπων Ρώσων και απάνθρωπων Ελλήνων”, κατέρρευσε καθώς πολλοί από τους προσχωρήσαντες ιερείς, επέστρεψαν στο ΠΑτριαρχείο Αλεξανδρείας “πλήρως απογοητευμένοι από τους αυτόκλητους σωτήρες τους”.