Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα

© vema.com.au

Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα είναι από τα πιο γνωστά μοναστήρια στην Ελλάδα, καθώς συνδέεται άμεσα με τον Άγιο Νεκτάριο, έναν σύγχρονο και λαοφιλή Άγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Το επιβλητικό μοναστήρι αποτελεί το πιο σημαντικό θρησκευτικό μνημείο του νησιού και είναι κτισμένο στην θέση Ξάντας.

Ο Άγιος Νεκτάριος, αναζητώντας ένα μέρος προκειμένου να μονάσει κατά τα τελευταία χρόνια της ζωής του, επέλεξε ένα παλιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι και συγκεκριμένα αυτό της Ζωοδόχου Πηγής, στο οποίο σύμφωνα με την παράδοση ασκήτεψε η Οσία Αθανασία κατά την Βυζαντινή περίοδο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι και ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος εργάστηκε για να οικοδομηθεί η νέα Μονή, της Αγίας Τριάδος, γνωστή και ως Μονή του Αγίου Νεκταρίου. Μάλιστα, ο Άγιος Νεκτάριος χαρακτήριζε το μοναστήρι ως ‘’Εκκλησιαστικό Παρθενώνα’’.

Η Μονή επαναλειτούργησε το 1904 με επτά μοναχές, οι οποίες θέλησαν να μονάσουν υπό την πνευματική καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου. Ο ίδιος εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι το 1908, όταν έφυγε από τη Ριζάρειο Σχολή, και έζησε εκεί μέχρι και το τέλος της ζωής του.

Εκοιμήθη στις 9 Νοεμβρίου του 1920 και ανακηρύχθηκε Άγιος μετά από 40 χρόνια και συγκεκριμένα στις 20 Απριλίου του 1961, με απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Το ιστορικό μοναστήρι πήρε τη σημερινή του μορφή την περίοδο 1974-1994, μέσα από την προσωπική εργασία των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Αυτή την στιγμή το μοναστήρι φιλοξενεί 14 μοναχές.

Το ιστορικό μοναστήρι πήρε τη σημερινή του μορφή την περίοδο 1974-1994, μέσα από την προσωπική εργασία των μόνιμων κατοίκων του νησιού. Αυτή την στιγμή το μοναστήρι φιλοξενεί 14 μοναχές.

Ο τάφος και η κάρα του Αγίου Νεκταρίου βρίσκονται στο πάνω μέρος του μοναστηριού, ενώ χιλιάδες είναι οι πιστοί που σπεύδουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας για να προσκυνήσουν και για να ανάψουν ένα κεράκι, μέσα σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής.

Πηγή: vema.com.au

© vema.com.au
© vema.com.au
© vema.com.au