Το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο

Το μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας στο όμορφο νησί της Άνδρου έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία στην Ελλάδα, με χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο να επισκέπτονται τον ξεχωριστό αυτόν τόπο για να προσκυνήσουν και την θαυματουργή εικόνα της Αγίας.

Το μοναστήρι φέρεται να ιδρύθηκε το 1325 με την οικονομική συνδρομή του τότε Αυτοκράτορα Εμμανουήλ του Β’ του Κομνηνού, σε σημείο στο οποίο ασκητής βρήκε μετά από όραμα την εικόνα της Αγίας Μαρίνας.

Κατά την διάρκεια του 16ου αιώνα το μοναστήρι δέχτηκε επιδρομές από τους πειρατές, με αποτέλεσμα να λεηλατηθεί και να καταστραφούν δομές του, ενώ τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν στη Μονή οδήγησαν στην σταδιακή παρακμή της.

Το 1743 το μοναστήρι είχε μόλις πέντε μοναχούς, ωστόσο με την προσωπική αυταπάρνηση του Ιερομονάχου Σωφρονίου ο οποίος πούλησε όλη την περιουσία του, το μοναστήρι ανακαινίστηκε και τρία χρόνια αργότερα φιλοξενούσε πλέον γυναικεία αδελφότητα.

Στις αρχές του 19ου αιώνα το ιστορικό αυτό μοναστήρι δέχεται ένα ακόμα πλήγμα, καθώς με διάταγμα αναγκάζεται να κλείσει και να ερημωθεί, με την θαυματουργή εικόνα να περνά στα χέρια της οικογένειας Εμπειρίκου η οποία με αγάπη την τοποθετεί στο μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας στο κέντρο της Άνδρου.

Για έναν και πλέον αιώνα το μοναστήρι παρέμενε ανενεργό, ωστόσο το 1975 με πρωτοβουλία του Αγιορείτη Μοναχού Κυπριανού και ύστερα από παρότρυνση του τότε Μητροπολίτη Δωρόθεου, ξεκίνησαν οι εργασίες αναστήλωσής του.

Ταυτόχρονα στη Μονή επέστρεψε και η θαυματουργή εικόνα από τον ναό της Παναγίας στη Χώρα της Άνδρου. Μάλιστα, ο Αρχιμανδρίτης Κυπριανός είχε δει σε όραμα την Αγία Μαρίνα, η οποία του ζήτησε να ξεκινήσει την προσπάθεια αναστήλωσης του μοναστηριού.

Το μοναστήρι εορτάζει στις 17 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία κατακλύζεται από κόσμο. Μάλιστα, το κλίμα στο νησί είναι πανηγυρικό, με τους κατοίκους να υποδέχονται τους επισκέπτες με εδέσματα της περιοχής και με τραγούδια του τόπου τους.