Το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ορθοδοξίας ηχεί στη Φωκίδα

Η Ιερά Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ, κοντά στο χωριό Τρίκορφο, διαθέτει 62 καμπάνες και 400 σήμαντρα που θα σημάνουν στις 15/6, στις 19/7 και τον Δεκαπενταύγουστο

Καθώς πλησιάζουμε προς την εποχή του καλοκαιριού έχοντας την αίσθηση πως η δύναμη της πίστης θα υπερνικήσει και τις σημερινές δυσκολίες, έρχεται στην επικαιρότητα η ανδρώα Ιερά Μονή των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ, η οποία με τις 62 καμπάνες και τα 400 σήμαντρα που διαθέτει αποτελεί αναμφίβολα το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ορθοδοξίας!

Οι 62 καμπάνες του αναμένεται να χτυπήσουν και πάλι στις 15 Ιουνίου, ημέρα εορτής του Αγίου Αυγουστίνου, στην ανακομιδή των λειψάνων του Αγίου Σεραφείμ στις 19 Ιουλίου, όπως και κατά τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου, μεταφέροντας τον χαρμόσυνο ήχο της Ορθοδοξίας πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο του μοναστηριού!

ΔΥΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ

Το συγκεκριμένο μοναστήρι βρίσκεται βορειοανατολικά της Ναυπάκτου, κοντά στο χωριό Τρίκορφο στο Νομό Φωκίδας. Πλησίον της ανδρώας Ι.Μ των Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου και Αγίου Φανουρίου.

Κτήτωρας και των δύο μοναστηριών είναι ο νυν ηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Αυγουστίνου & Σεραφείμ, γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης, ο οποίος αναφέρεται για το πώς εμπνεύστηκε την κατασκευή αυτού του καμπαναριού.

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ

«Στο γυναικείο μοναστήρι έχουμε φτιάξει ένα αντίγραφο των κατακομβών, οι οποίες βρίσκονταν στη Ρώμη. Εκεί όπου έτρεχαν οι πρώτοι χριστιανοί για να κρυφτούν κατά την περίοδο των σκληρών διωγμών. Μια ημέρα βρισκόμουν στην ανδρώα μονή και έψαλα με χαμηλή φωνή το δημοτικό τραγούδι: ΄΄Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γη, σημαίνουν τα επουράνια, σημαίνει και η Αγιά Σοφιά το Μέγα Μοναστήρι, με τα τετρακόσια σήμαντρα και τις 62 καμπάνες΄΄.

Εκείνη την στιγμή μου δημιουργήθηκε η σκέψη ότι ο χριστιανισμός μέσα από τις κατακόμβες πέρασε στη δόξα της Αγιάς Σοφιάς» τονίζει ο γέροντας Νεκτάριος και συνεχίζει την αφήγησή του: «Αμέσως, λοιπόν, πήρα την απόφαση για να οικοδομήσω το καμπαναριό αυτό έτσι όπως το θέλει ο θρύλος: με 400 σήμαντρα και 62 καμπάνες. Το ανακοίνωσα αμέσως στους πιστούς. Όλοι τους έσπευσαν να συνδράμουν οικονομικά προσφέροντας στη μονή τις 62 καμπάνες και τα 400 σήμαντρα» καταλήγει ο π. Νεκτάριος.

Τον Αύγουστο του 1993 ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του καμπαναριού οι οποίες διήρκεσαν έναν χρόνο. Η 19η Ιουλίου 1994 υπήρξε μια ημερομηνία ορόσημο, αφού εκείνη την ημέρα μέσα σε κλίμα συγκίνησης και κατάνυξης οι καμπάνες ήχησαν για πρώτη φορά.

Όπως ήταν αναμενόμενο το γεγονός αυτό χαιρετίστηκε με εγκωμιαστικά σχόλια στον ελληνικό τύπο, αφού το μεγαλύτερο καμπαναριό της Ορθοδοξίας ήταν πλέον γεγονός!

Εξίσου σημαντική στιγμή αποτέλεσε και το ότι κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το καλοκαίρι του 2004, με την έναρξη των αγώνων ήχησαν συμβολικά μέσα στο κατάμεστο στάδιο καμπάνες.

Η απόφαση της επιτροπής διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων να ηχούν οι καμπάνες του μοναστηριού, ασφαλώς και αποτέλεσε μια μεγάλη επιβράβευση και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς όλων των ανθρώπων του μοναστηριού αυτού.

«Οι νέοι μας και τα παιδιά μας είναι ακατήχητα ιδιαίτερα στα θέματα της πίστεώς μας»

ΧΤΥΠΟΥΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΚΑΘΕ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ

Το καμπαναριό συνεχίζει να χτυπά κανονικά σε καθημερινή βάση,
σύμφωνα πάντα με τις προγραμματισμένες ακολουθίες και Θείες λειτουργίες.

Αξιοσημείωτο είναι ασφαλώς και το γεγονός ότι κάθε πέντε χρόνια κτυπούν μαζί συγχρόνως οι 62 καμπάνες και τα 400 σήμαντρα. Η επόμενη χρονιά που θα κτυπήσουν όλα μαζί θα είναι το 2025. «Οι πιστοί ακούγοντας τις καμπάνες συνήθως χειροκροτούν από τη χαρά τους ή κλαίνε, και αυτό είναι κάτι το οποίο κάνει και τα δικά μας μάτια να βουρκώνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο γέροντας Νεκτάριος.

«Το μοναστήρι μας κτίστηκε με τις δωρεές των πιστών. Κονδύλια και επιδοτήσεις δεν υπήρξαν. Η αγάπη και η εμπιστοσύνη του λαού του Θεού προς το ταπεινό μου πρόσωπο προέτρεψε τους πιστούς, έτσι ώστε να γίνουν κτήτορες και δωρητές του μοναστηριού μας για να μνημονεύονται τα ονόματά τους εις τους αιώνας» τονίζει ο γέροντας και προσθέτει: «Δυστυχώς, σε αυτή την περίοδο εξαιτίας της πανδημίας δεν προσέρχεται κόσμος. Οι πιστοί
 βρίσκουν ωστόσο τρόπους για να συνδράμουν το έργο μας οικονομικά ώστε να ολοκληρωθεί. Στέλνουν τις δωρεές τους στον τραπεζικό λογαριασμό του μοναστηριού ή αγοράζουν μοναστικά εργόχειρα και τρόφιμα μέσω του διαδικτύου χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση του μοναστηριού: monastiriakokelari.gr».

ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το μοναστήρι δεν έχει πάψει στιγμή να συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό πιστών από όλες τις ηλικίες και από όλα τα μέρη της γης! «Στο
μοναστήρι φτάνουν όχι μόνον Έλληνες αλλά και Ρώσοι, Σέρβοι, Ρουμάνοι, Γάλλοι, Άγγλοι, Ιταλοί κ.ά.

Οι μοναχοί μας ευτυχώς ομιλούν διάφορες ξένες γλώσσες και έτσι μας δίνεται η ευκαιρία να διδάξουμε την Ορθοδοξία μας» τονίζει ο π. Νεκτάριος.

Ο ίδιος αναφέρεται επίσης στην προσέλευση και στις δύο ιερές μονές μαθητών σχολείων δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου αλλά και φοιτητών πανεπιστημιακών σχολών.

133.000 ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

«Οι νέοι που έρχονται σε εμάς ρωτούν να μάθουν για το ποια είναι η σχέση των κατακομβών με τον χριστιανισμό, αλλά και για τη σχέση που έχει το καμπαναριό με την Αγιά Σοφιά. Γενικά, ρωτούν για το Βυζάντιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ηγούμενος. «Άξιο λόγου είναι η διαπίστωσή μας ότι οι νέοι μας και τα παιδιά μας είναι ακατήχητα ιδιαίτερα στα θέματα της πίστεώς μας! Γίνονται μαζί τους και στις δύο μονές γόνιμοι διάλογοι με την ηγουμένη ή με τον ηγούμενο. Το γεγονός αυτό, το ότι τα παιδιά μας είναι ακατήχητα μας οδήγησε στο να θέσουμε σε λειτουργία διαδικτυακό κανάλι με το όνομα Geron Nektarios. Μέσα σε μικρό μόλις χρονικό διάστημα το κανάλι αυτό έχει αποκτήσει 133.000 συνδρομητές, ενώ έχει πάνω από 10.000.000 προβολές! Αυτό στην πράξη σημαίνει το πόσο μεγάλη απήχηση έχει ο λόγος του Θεού στις καρδιές των ανθρώπων» καταλήγει ο ηγούμενος γέροντας Νεκτάριος.

Σωτήριος Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”