Το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς Χρυσοπηγής στη Σίφνο

Η Ιερά Μονή της Παναγιάς Χρυσοπηγής βρίσκεται στο όμορφο νησί της Σίφνου, στις Κυκλάδες, και έχει χτιστεί τον 16ο μ. Χ. αιώνα, σε ένα μέρος απαράμιλλης ομορφιάς και συγκεκριμένα στο Ακρωτήρι Πέταλος.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Χρυσοπηγής, η οποία βρέθηκε από αλιείς κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, φυλάσσεται στο μοναστήρι.

Η Μονή εορτάζει την ημέρα Αναλήψεως του Κυρίου, σαράντα ημέρες μετά το Πάσχα.

Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, ανήμερα της Αναλήψεως το 1676 οι κάτοικοι του νησιού σώθηκαν -κατά θαυματουργό τρόπο- από την φονική πανούκλα που βρισκόταν σε έξαρση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και πάλι με την παράδοση, η Παναγιά ανταποκρινόμενη στην προσευχή μίας μοναχής να τη σώσει από τους πειρατές, έσπασε τη γη στα δύο με αποτέλεσμα να πέσουν οι επιδρομείς στη θάλασσα και κατ’ επέκταση σώθηκε η γεμάτη πίστη μοναχή. Μία λωρίδα θάλασσας είναι αυτή που χωρίζει μέχρι και σήμερα το βραχώδες αυτό μέρος από τη στεριά του υπόλοιπου νησιού.

Η Παναγιά Χρυσοπηγής έχει ανακηρυχθεί προστάτιδα της Σίφνου και της αποδίδονται δεκάδες θαύματα. Στο Καθολικό του μοναστηριού οι εσωτερικοί τοίχοι σχηματίζουν μία ημικυκλική αψίδα, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι και το μαρμαρόστρωτο δάπεδο στο οποίο υπάρχει μία επιγραφή με την χρονολογία 1818 μ.Χ.

Σύμφωνα με τα επίσημα ιστορικά στοιχεία, η πρώτη εκκλησία θεμελιώθηκε το 1650 -σε σημείο που προϋπήρχε παλαιότερη- ωστόσο 25 χρόνια αργότερα, με πρωτοβουλία του ιερέα Ιερωνύμου Ζαμπέλη γκρεμίστηκε και χτίστηκε από την αρχή, μεγαλύτερη.

Ο ιερός βράχος της Χρυσοπηγής είναι από τα γνωστότερα μέρη της Σίφνου, με χιλιάδες επισκέπτες από κάθε γωνιά της Ελλάδας να σπεύδουν στο νησί, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, για να προσκυνήσουν αυτόν τον ευλογημένο τόπο.