Το 1821 στον Κινηματογράφο

Για να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, το Εργαστήριο Μελέτης Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης (ΕΜΕΚΤ) του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ προετοιμάζει ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το 1821 στον Κινηματογράφο» και μία ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση».

Περιγραφή Ντοκιμαντέρ: «Το 1821 στον Κινηματογράφο» καταγράφει τις κινηματογραφικές αναπαραστάσεις της Επανάστασης από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αι. μέχρι τις μέρες μας.
Παρά το γεγονός ότι η Επανάσταση του 1821 αποτελεί την ιδρυτική πράξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους, ως θεματολογία υποαντιπροσωπεύεται στην εθνική κινηματογραφική παραγωγή. Αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζει η ερευνητική ματιά, η οποία παράλληλα εξετάζει τις περιόδους πύκνωσης ταινιών με θέμα την Επανάσταση ή, αντίστοιχα, τις περιόδους συλλογικής αποσιώπησής της.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να μελετήσει τον ιδεολογικό λόγο και την κινηματογραφική γλώσσα των ταινιών με θέμα το 1821, προκειμένου να αναδείξει τη λειτουργία του κινηματογράφου ως φορέα της Δημόσιας Ιστορίας και ως παράγοντα διαμόρφωσης της συλλογικής ιστορικής συνείδησης.
Συντελεστές του ντοκιμαντέρ: Ελευθερία Θανούλη, Πάρης Μουρατίδης, Απόστολος Καρακάσης, Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί για πρώτη φορά στην ημερίδα.

Ημερίδα με θέμα «Αναπαραστάσεις του 1821 στον κινηματογράφο και την τηλεόραση»:

Στην ημερίδα θα πραγματοποιήσουν εισηγήσεις διδάσκοντες/-ουσες του Τμήματος Κινηματογράφου, καθώς και φοιτητές/-τριες που εκπονούν σχετικές εργασίες στα πλαίσια των μαθημάτων της θεωρίας, σεναρίου και της παραγωγής του κινηματογράφου. Θα γίνει προσπάθεια σφαιρικής και απροκατάληπτης προσέγγισης του ζητήματος της κινηματογραφικής αναπαράστασης της Επανάστασης του 1821, με έμφαση στην αναθεωρητική ματιά που ενδέχεται να φέρουν οι εργασίες των φοιτητών/-τριών, ώστε, εάν προκύψει από την έρευνα, να αρθεί το άδικο άγος που βαραίνει πολλές από τις ταινίες, κυρίως εξαιτίας του ασφυκτικού εναγκαλισμού τους από (και με) το δικτατορικό καθεστώς. Σε μία στρογγυλή τράπεζα θα μιλήσει ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Βασίλης Τσικάρας, στον οποίο οφείλονται οι δύο τελευταίες ελληνικές ταινίες με θέμα την Επανάσταση, «Έξοδος 1826» (2017) και «Πολιορκία» (2019).