Θεσσαλονίκη: Διαδικτυακή παρουσίαση του φημισμένου ψηφιδωτού της Μονής Λατόμου

SONY DSC

Το μοναδικό και φημισμένο ψηφιδωτό του έφηβου Ιησού Χριστού, ως όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ, με σύμβολα των τεσσάρων Ευαγγελιστών γύρω του, που βρίσκεται στην Μονή Λατόμου στη Θεσσαλονίκη, θα παρουσιαστεί διαδικτυακά την Παρασκευή, 21 Μαΐου, στο πλαίσιο της δράσης «Ιστορίες της Πόλης» που υλοποιεί δύο φορές το μήνα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης.

Το ψηφιδωτό αποκαλύφθηκε πριν από 100 χρόνια από τον Ανδρέα Ξυγγόπουλο και αποτελεί μία μοναδική τέχνη από την πρωτοβυζαντινή περίοδο, μέσα από την οποία απεικονίζεται ο Ιησούς σε νεαρή ηλικία. Το συγκεκριμένο ψηφιδωτό καθιστά το Καθολικό της μονής Λατόμου ως ένα από τα πλέον εμβληματικά μνημεία της Βυζαντινής τέχνης στην Ελλάδα.

«Οι Ιστορίες της Πόλης» είναι μικρές αφηγήσεις που έχουν ως στόχο να φωτιστούν άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της Θεσσαλονίκης μέσα στον χρόνο.

Πριν από την παρουσίαση του ψηφιδωτού της μονής Λατόμου, και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου, θα υπάρξει ακόμα μία αφήγηση με θέμα «Ο Μακεδόνας πολεμιστής της τοιχογραφίας του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα Θεσσαλονίκης».

«Οι Ιστορίες της Πόλης» δημοσιοποιούνται μέσα από την σελίδα στο Facebook με την ονομασία «Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης».