Συνεδριάζει από σήμερα μέχρι και την Παρασκευή η Διαρκής Ιερά Σύνοδος

© Χρήστος Μπόνης / Εκκλησία της Ελλάδας

Συνεδριάζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τις εργασίες της Συνόδου να αναμένεται να ολοκληρωθούν την Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου.

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της στις 22 Νοεμβρίου μέσω τηλεδιάσκεψης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προχώρησε στην επαναδιατύπωση της στήριξης των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας αλλά και στη διευκρίνιση ότι οι εκκλησίες δεν έχουν τις δυνατότητες, τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες για να ελέγξουν την τήρηση των μέτρων που προβλέπονται από σχετική ΚΥΑ.

Όπως αναφερόταν στο σχετικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης, η Εκκλησία της Ελλάδος επαναδιατυπώνει τη στήριξη της στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ δηλώνει ότι συμμερίζεται και τη μεγάλη προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, προτρέποντας όλους να εμβολιαστούν σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιατρών.

Ωστόσο διευκρίνιζε, ότι τα προβλεπόμενα από τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με την είσοδο των πιστών στους ναούς μόνο με πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού ή διενέργειας τεστ για τον κορονοϊό, δεν μπορούν να ελεγχθούν από το εργατικό (νεωκόροι) ή εθελοντικό προσωπικό των ιερών ναών.

Επανέλαβε δε τα όσα τόνισε στην εγκύκλιο της 4ης Νοεμβρίου, με την οποία απευθύνει έκκληση στον κλήρο και στον λαό να τηρούν τα μέτρα, προτρέποντας για εμβολιασμό ιδίως όσους είναι άνω των 65, καθώς και τη διενέργεια τεστ από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Υπογράμμιζε επίσης την ανάγκη για ενότητα υπό τη σκέπη της Μητέρας Εκκλησίας με υπακοή στην Ιερά Σύνοδο και στους Μητροπολίτες, αποφεύγοντας κάθε είδους διάσπαση και διχόνοια.