Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι και η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών και τα ίδια τα ΗΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός λαού ο οποίος υποφέρει τόσα χρόνια, είπε ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, σε δηλώσεις του έπειτα από συνάντησή του το πρωί με τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι είχαν «μια παραγωγική συνάντηση» και ότι εξέτασαν διάφορα θέματα της Αρχιεπισκοπής στα οποία εμπλέκεται και η Κυβέρνηση, ενώ ενημερώθηκε και συζήτησαν για το εθνικό θέμα.
«Είναι θέματα στα οποία η Αρχιεπισκοπή συνεργάζεται με την Κυβέρνηση, όπως στο Ίδρυμα Μακαρίου, όπως στην αρχιτεκτονική σχολή που θα στεγαστεί στο σχολείο της Φανερωμένης και άλλα πολλά θέματα, και τύχαμε και μια ευρείας ενημέρωσης για το εθνικό μας θέμα», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν μετέφερε κάποια του ανησυχία για το εθνικό ζήτημα, είπε, «οπωσδήποτε, και τις δικές μας ανησυχίες και τις δικές του εκφράζει ο ίδιος (ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα τα συζητήσαμε και νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια συμπαράσταση ολόκληρου του κυπριακού λαού, ολόκληρου το Ελληνισμού, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες τις οποίες συναντούμε».
Σε ερώτηση τι είναι αυτό που τον κάνει να ανησυχεί, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε «οι πάγιοι σχεδιασμοί των Τούρκων», οι οποίοι, όπως είπε, δεν κάνουν πίσω αλλά θέλουν να υλοποιήσουν τα σχέδια τα οποία έχουν για την Κύπρο. «Ούτε για τους Τουρκοκυπρίους ενδιαφέρονται, ούτε και για τα ανθρώπινα δικαιώματα του πληθυσμού μας. Ενδιαφέρονται για τα εθνικά γεωπολιτικά τους συμφέροντα», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν θα πρέπει να συναντηθεί ο Προέδρος της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη μετά τον σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσίων στα κατεχόμενα και την προέλαση των Τούρκων στην νεκρή ζώνη, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι είναι ο Πρόεδρος που θα ρυθμίσει τις καταστάσεις και θα θέσει τις προϋποθέσεις.
Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τον διορισμό απεσταλμένης των ΗΕ για το Κυπριακό είπε ότι είναι κάτι για το οποίο «δεν πέφτει λόγος στην Εκκλησία». Εκείνο το οποίο χρειάζεται, πρόσθεσε, είναι και η απεσταλμένη των ΗΕ και τα ίδια τα ΗΕ «να αναλάβουν τις ευθύνες τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός λαού ο οποίος υποφέρει τόσα χρόνια».
«Άλλοι είναι οι σκοποί των ΗΕ και όχι να βρίσκουν πάντα το μέσο μεταξύ της διαφοράς ενός κατακτητή και ενός κατακτημένου», σημείωσε τέλος.
Πηγή: ΚΥΠΕ, sigmalive.com