Συλλυπητήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας για την εκδημία του Πατριάρχη Νεόφυτου

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’, αφού πληροφορήθηκε με βαθύτατη θλίψη την προς Κύριο εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτη Σόφιας και Πατριάρχη πάσης Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, στο πλαίσιο των μακραιώνων ιστορικών σχέσεων και της αρραγούς ενότητας μεταξύ των δύο Πατριαρχικών Θρόνων, προσευχήθηκε υπέρ ανάπαυσης της μακαρίας ψυχής του αδελφού Πρωθιεράρχου, ενώ απέστειλε το ακόλουθο Πατριαρχικό Γράμμα προς τον Μητροπολίτη Βάρνης κ. Ιωάννη, Αντιπρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Βουλγαρίας εκφράζοντας τις συλλυπητήριες ευχές Του:

Σημειώνεται, ότι στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Πατριάρχη Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου στην Σόφια, ως εκ προσώπου του Πατριάρχη Αλεξανδρείας παρέστη ο Γέρων Μητροπολίτης Καισαρείας κ. Θεοφύλακτος.

Διαβάστε εδώ το συλλυπητήριο μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας:

«Αριθμ. Πρωτ. 040/2024

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Βάρνης και Μεγάλης Πρεσλάβας και Αντιπρόεδρε της Ιεράς Συνόδου της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας, εν Χριστώ τω Θεώ αγαπητέ αδελφέ και συλλειτουργέ της ημών Μετριότητος κύριε Ιωάννη χάρις και έλεος εφ’ υμάς και ειρήνη παρά του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού.

Εν βαθεία θλίψει και συνοχή καρδίας επληροφορήθημεν την προς Κύριον εκδημίαν του μακαριστού Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, λίαν αγαπητού και περιποθήτου αδελφού και συλλειτουργού της ημών Μετριότητος, δι΄ ον ηδέως προσευχήθημεν τω Κυρίω, όπως κατατάξη την ψυχήν αυτού εν χώρα ζώντων.

Είχομεν την αγαθήν τύχην να γνωρίζωμεν τον μακαριστόν Πρωθιεράρχην και να θαυμάσωμεν την άκραν αυτού αφοσίωσιν εις τα της Ορθοδόξου πίστεως και του υπερηφάνου Βουλγαρικού λαού απαρασάλευτα ιδανικά. Διό και εν τοις χρόνοις της Πρωθιεραρχικής διακονίας αυτού, η Εκκλησία της Βουλγαρίας εσημείωσεν μεγάλην πνευματικήν προαγωγήν μεθ’ ακλονήτου εσωτερικής ενότητος και αδελφοσύνης.
Του αοιδίμου Μητροπολίτου Σόφιας και Πατριάρχου πάσης Βουλγαρίας κυρού Νεοφύτου, διακεκριμένου εκκλησιαστικού ανδρός και πνευματικού μεγέθους, διακονήσαντος αγλαοκάρπως την κατά Βουλγαρίαν Αυτοκέφαλον Εκκλησίαν, έστω η μνήμη άληστος.

Αγαπητός εν Χριστώ αδελφός

+ Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής
Θ Ε Ο Δ Ω Ρ Ο Σ Β’

Εν τη Μεγάλη Πόλει
της Αλεξανδρείας
τη 15η Μαρτίου 2024»