Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στη Μητρόπολη Βεροίας για την μετακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά

Με λαμπρότητα τελέστηκε το πρωί της Δευτέρας, 29ης Μαΐου, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή της μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Λουκά από τη Συμφερούπολη της Κριμαίας στην Αποστολική Εκκλησία των Βεροιέων.

Χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ενώ συμμετείχαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος και ο Ποιμενάρχης μας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.

Το Ιερό Αναλόγιο διακόνησαν οι Ιεροψάλτες κ. Θεμιστοκλής Στεργίου και κ. Θωμάς Μούτσιος.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τέθηκε σε προσκύνηση η Τιμία Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού, την οποία κόμισε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου Γέροντας Ευδόκιμος καθώς και τα χαριτόβρυτα Ιερά Λείψανα του Αγίου Λουκά του Ιατρού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος κηρύττοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στους δύο Αγίους Ιατρούς, Λουκά και Παντελεήμονα, οι οποίοι αυτό το τριήμερο αποτέλεσαν πηγή αγιασμού και ευλογίας για το πλήθος των ευλαβών προσκυνητών που προσήλθε από όλη τη Μακεδονία.

Ακόμη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος δεν παρέλειψε να ευχηθεί στον Μητροπολίτη Βεροίας κ. Παντελεήμονα, ο οποίος εορτάζει σήμερα τη συμπλήρωση 29 ετών από την χειροτονία του ως Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Αποστολικής Εκκλησίας της Βεροίας, ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός που τόσο τιμά και ευλαβείτε να τον αξιώσει σύντομα να τελέσει τα εγκαίνια του υπό κατασκευή Ιερού Ναού του.

Ο Ποιμενάρχης μας κ. Παντελεήμων εξέφρασε θερμές ευχαριστίες και λόγους ευγνωμοσύνης προς τους Αγίους Αρχιερείς, προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου Γέροντα Ευδόκιμο και προς όσους κοπίασαν για την άρτια διοργάνωση της ετήσιας πανηγύρεως, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

“Μπορεί με την εορτή της Αποδό­σεως του Πάσχα και της Αναλή­ψεως, που εορτάσαμε πρίν από λίγες ημέρες, να έκλεισε τυπικά η αναστάσιμη περίοδος, όμως η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί διαρκή πραγματικότητα στην Εκ­κλησία μας, μία πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται με πολλούς τρόπους.

Ένας από αυτούς είναι τα ιερά λείψανα των αγίων μας, τα οποία, αν και «οστέα ξηρά», αποτελούν κρουνούς ζωής και ακένωτη πηγή ιάσεων και θαυμάτων. Και επιτε­λούν θαύματα και βρύουν ιάσεις, γιατί ο θάνατος των εκλεκτών του Θεού δεν τους οδηγεί στην ανυ­παρ­ξία αλλά στη αιώνια ζωή, και η χάρη του Θεού την οποία είχαν οι άγιοι εν ζωή παραμένει και αγιάζει και τα ιερά λείψανά τους και μετα­δίδεται δι᾽ αυτών σε όσους αιτού­νται εν πίστει τη χάρη τους.

Έχοντας την ιδιαίτερη ευλογία και χάρη από τον Θεό να κατέχου­με στην Ιερά Μητρόπολή μας και στην Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά ως πολύτιμο θησαυρό και ως ουράνια δωρεά τμήμα του ιερού λειψάνου του αγίου Λουκά, αρχιε­πισκόπου Συμφερουπόλεως, του ιατρού και θαυματουργού, και να ζούμε καθημερινά την προστασία του και τα θαύματα που επιτελεί σε πολλούς αδελφούς μας, εορτάζου­με και πανηγυρίζουμε σήμερα, όπως κάθε χρόνο αυτή την ημέρα, τη μετακομιδή των ιερών λειψά­νων από τη Συμφερούπολη στη Βέροια, και δοξάζουμε τον εν αγί­οις ενδοξαζόμενο Θεό και τον θαυ­ματουργό άγιό μας για τη μεγάλη αυτή ευλογία.

Φέτος όμως έχουμε την χαρά και την ευλογία να εορτάζουμε τη με­τακομιδή των θαυματουργών λει­ψάνων του αγίου Λουκά έχοντας εν τώ μέσω ημών και τη σεπτή και χαριτόβρυτη καρά ενός άλλου ια­τρού και θαυματουργού αγίου, του αγίου μεγαλομάρτυρος και ιαματι­κού Παντελεήμονος. Έχουμε όμως τη χαρά και την τιμή να λαμ­πρύ­νουν την πανήγυρή μας με τη σεπτή παρουσία τους και τη συμ­μετοχή τους στις λατρευτικές εκδη­λώσεις δύο εκλεκτοί και σεβάσμιοι και αγαπητοί αδελφοί αρχιερείς, ο Σεβα­σμιώτατος Μητροπολίτης Σερ­ρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος προεξάρχει της σημερινής αρχιερατικής θείας Λειτουργίας και θα έχουμε την χαρά να τον ακούσουμε να ομιλεί σε λίγο, και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολί­της Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, ο οποίος χοροστάτησε χθές κατά τον Εσπερινό και μας ομίλησε κατάλ­λη­λα.

Τους ευχαριστούμε από καρδίας και τους δύο θερμότατα για τον κόπο και την αγάπη τους, όπως και τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναχράντου Άνδρου π. Ευδόκιμο και τη συνοδεία τους, ο οποίος μετέφερε στην Ιερά μας Μητρόπολη την τιμία κάρα του αγίου μεγαλομάρτυρος Παντελεή­μο­νος, τους εκφράζουμε δε την άπει­ρη ευγνωμοσύνη τους για την τιμη­τι­κή παρουσία τους, και παρα­καλώ ταπεινά και από καρδίας τον Σεβασμιώτατο Άγιο Σερ­ρών να λάβει τον λόγο και να μεταδώσει προς τους ευλαβείς προ­σκυνητές και σε όλους μας ό,τι προ­αιρείται η πλούσια και αγαθή και πεφωτι­σμένη καρδία του”.