της Έφης Ευθυμίου
Αδιάλλακτη παραμένει η στάση του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλου ως προς τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στα εδάφη της Ουκρανίας, συνεχίζοντας παράλληλα να επιρρίπτει ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία, στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.
Τα παραπάνω προκύπτουν μετά από τις συναντήσεις αντιπροσωπείας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC) που βρέθηκε στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη κ. Κύριλλο.
Οι λόγοι επίσκεψης της αντιπροσωπείας στη Μόσχα και της συνάντησης με τον κ. Κύριλλο, όπως περιγράφονται από τον ίδιο τον γενικό γραμματέα Τζέρι Πιλλάι, ήταν η ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος, να εργαστούν για την ενότητα της Ορθόδοξης οικογένειας που είναι τόσο σοβαρά διχασμένη σε αυτό το πλαίσιο, να συζητήσουν τον ρόλο των Εκκλησιών στην επίτευξη ειρήνης τόσο εσωτερικά -μεταξύ των Χριστιανών- όσο και γενικότερα, και να προτείνει μια συνάντηση για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης γύρω από αυτά τα ζητήματα, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών.
Στα ζητήματα που έθεσε ο γενικός γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, ο Πατριάρχης Μόσχας έδωσε απαντήσεις που δεν άγγιζαν πάντα την ουσία των ερωτημάτων.
Ήταν εμφανής η απουσία οποιασδήποτε καταδίκης του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε η ρωσική κυβέρνηση, ενώ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο εκκλησιαστικό τοπίο στην Ουκρανία, κατηγόρησε ευθέως το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
“Είμαστε ιδιαίτερα αναστατωμένοι από τη συμμετοχή του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε αυτή τη σύγκρουση -είναι ακριβώς η συμμετοχή στην εξέλιξη της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία που καθιστά δύσκολη τη συμμετοχή μας σε επιτροπές με επικεφαλής τον έναν ή τον άλλο αντιπρόσωπο της Κωνσταντινούπολης”, ήταν οι δηλώσεις του Πατριάρχη Μόσχας σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ισχυρίστηκε δε ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο), “αυτή τη στιγμή υφίσταται πολύ ισχυρή καταπίεση και περιορισμούς στις δραστηριότητες της μέσω διχαστικών ομάδων που δημιουργήθηκαν στην Ουκρανία. Δυστυχώς, αυτές οι ομάδες έλαβαν τη στήριξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως”.
Χαρακτηριστικό είναι δε πως στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, περιγράφεται πως ο Πατριάρχης Μόσχας εξέφρασε ανησυχίες για τη σκοπιμότητα ενός διαλόγου στρογγυλής τραπέζης λόγω των παγιωμένων εξωτερικών επιρροών.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το WCC, “ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφρασε την επιθυμία του να συμμετάσχει στον διάλογο στρογγυλής τραπέζης, αλλά επισήμανε την ανάγκη για εσωτερικές διαβουλεύσεις εντός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας”, ευχαριστώντας παράλληλα το WCC για την πρόταση και τις ενέργειες του προς την ειρήνη και την ενότητα.
Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του WCC, αναγνώρισε τις σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να υπερβληθούν για να δοθεί μια ευκαιρία στον διάλογο.
“Είναι σαφές ότι οι προοπτικές για τη σύγκρουση, τα αιτία της και την πορεία της προς μια δίκαιη ειρήνη, παραμένουν εξαιρετικά πολωμένες. Ωστόσο, αυτό καταδεικνύει την κρίσιμη σημασία των προσπαθειών να δημιουργηθεί ασφαλής χώρος για διάλογο, και για το WCC, αυτός πρέπει να αρχίσει με προσπάθειες να γεφυρωθούν οι δια-Ορθόδοξες διαφορές που αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα γεωπολιτική αντιπαράθεση”.
Στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Μόσχας, ο κ. Κύριλλος καταφέρεται για ακόμη μία φορά εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίζοντας ότι είναι αυτό ο υπαίτιος για τον διχασμό της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, ενώ δηλώνει “αδυναμία” να καθίσει σε οποιοδήποτε τραπέζι διαλόγου, εάν σε αυτό βρίσκεται αντιπρόσωπος του Φαναρίου.
Ωστόσο, και όταν δόθηκε η δυνατότητα στη Ρωσική Εκκλησία να μιλήσει -κάτι που συνέβη υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Καρλσρούη τον περασμένο Σεπτέμβριο- δεν το έπραξε.
Έμεινε απομονωμένη δεχόμενη πυρά από τους πάντες, και τη μόνη φορά που εκπρόσωπός της πήρε τον λόγο, ήταν για να δηλώσει ότι το ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε από το WCC για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν αντίστοιχης σημασίας με τις ανακοινώσεις των Starbucks και McDonalds.