Πατριάρχης Αλεξανδρείας: Να δοθεί τέλος στην αιματοχυσία στα χώματα που περπάτησε ο Χριστός

Πλήθος κόσμου συνέρρευσε στον Ιερό Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Σούμπρα του Καΐρου, όπου γιορτάστηκε με Πατριαρχική επισημότητα  η μνήμη των Αγίων Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού.

Στον Μεγάλο Εσπερινό μετά αρτοκλασίας της 31ης  Οκτωβρίου, χοροστάτησε με λαμπρότητα και Εκκλησιαστική τάξη ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ενώ συμπροσευχούμενος παρέστη ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Νικόδημος.

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός ήταν γιατροί, και προσέφεραν ανιδιοτελώς τις ιατρικές τους υπηρεσίες στους συνανθρώπους τους που βρίσκονταν σε ανάγκη, ακολουθώντας απαρέγκλιτα την εντολή που έδωσε ο Χριστός προς τους μαθητές του λέγοντάς τους « Δωρεὰν Ελάβετε, Δωρεὰν Δότε». Η ζωή τους αποτέλεσε ένα φωτεινό παράδειγμα ηθικής βιονομίας που ακτινοβολεί ανέφελα έως τις μέρες μας.

Ο Πατριάρχης στον λόγο του ανέφερε με συγκίνηση: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ήρθατε απόψε σε ένα φτωχικό, αλλά ένδοξο προάστιο. Βρίσκεστε απόψε παιδιά μου στην Σούμπρα. Εδώ που χτυπούσε η καρδιά της Ελλάδας. Έχω ακούσει τόσες ιστορίες και έχουν γραφτεί τόσα βιβλία για την Σούμπρα. Πριν από χρόνια που κάναμε τα θυρανοίξια της ανακαινισμένης Εκκλησίας, είδα δεκάδες Αιγυπτιώτες να έχουνε τα μάτια τους δακρυσμένα, και το μυαλό τους να είναι γεμάτο από τις αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια, εδώ στην Σούμπρα.

Χιλιάδες οι Έλληνες, και η Εκκλησία μας δεν ξέχασε όλα αυτά τα παιδιά. Όπως μας λέει ο Πρόεδρος μας ο κύριος Ζουμπουλίδης δεκάδες παιδιά βρήκανε εδώ, περίθαλψη, φαγητό και βιβλία. Αλλά πάνω από όλα το Πατριαρχικό Κέντρο τους έδινε υποτροφίες».

Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε από καρδιάς τον Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο, τον Πρόεδρο του Πατριαρχικού Κέντρου κ. Γιώργο Ζουμπολίδη και τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη Ιωακείμ, αλλά και όλους όσους βοηθούν ώστε να παραμένει πάντα φροντισμένος και ανοιχτός ο Ιερός Ναός.

Ο πηδαλιούχος του Αλεξανδρινού Θρόνου αναφέρθηκε και στο δράμα του πολέμου στην Παλαιστίνη και επιδαψίλευσε Πατριαρχικές ευχές και ευλογίες υπέρ του άμεσου τερματισμού της αιματοχυσίας στα χώματα που όπως είπε περπάτησε ο Χριστός.

Ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας πήρε στην συνέχεια τον λόγο και αφού ευχαρίστησε τον Πατριάρχη, αλλά και όλους του παριστάμενους για την παρουσία τους, θυμήθηκε την δική του παρουσία από δέκα χρονών στον Ναό των Αγίων Αναργύρων, αναφέροντας την ζωηρή φιλανθρωπική δράση των παροίκων εκείνης της εποχής προς τους αναξιοπαθούντες της ενορίας και όχι μόνο.

Στην συνέχεια όλοι οι παριστάμενοι οδηγήθηκαν στον χώρο του εντευκτηρίου του Ναού όπου απόλαυσαν τα πλούσια εδέσματα που είχαν επιμεληθεί ομάδα εθελοντών παροίκων με συντονίστρια την Γραμματέα του Κέντρου κα Μαρία Χέλμη, ενώ μοιράστηκαν σε όλους τα καλαίσθητα ημερολόγια του Ιερού Ναού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Πρόσκοποι του Καΐρου με τον Αρχηγό τους κ. Χρήστο Αντωνίου απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές στην εορταστική ημέρα.

Στην Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία της 1ης Νοεμβρίου  προεξήρχε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών Ιωακείμ, Θεοδώρου και Παρθένιου και του Διάκονου Γιούσεφ. Τους ύμνους έψαλε με την μελίρρυτη φωνή του και τις δύο εορταστικές ημέρες ο Πρωτοψάλτης κ. Αλέξανδρος Ρηγάκης και στον Εσπερινό ο Αραβόφωνος Πρωτοψάλτης κ. Τόνυ Ατάλα.

Ο Μητροπολίτης Νικόδημος  στον κηρυγματικό του λόγο του αναφέρθηκε στην ζωή και στο έργο των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού λέγοντας « Οι Άγιοι αυτοί είχαν διαφορετική πορεία από όλους του άλλους Αγίους Αναργύρους. Η μητέρα του Θεοδότη είχε παντρευτεί ειδωλολάτρη. Έμεινε όμως σε νεαρά ηλικία χήρα και έτσι κατάφερε να δώσει Χριστιανική αγωγή στα δύο της παιδιά τον Κοσμά και τον Δαμιανό. Διακρίθηκαν για τις αρετές τους, αλλά διακρίθηκαν και για την έφεσή τους στα γράμματα και στις επιστήμες. Εξάσκησαν την επιστήμη της Ιατρικής μέχρι τα βαθιά τους γεράματα με τρόπο Χριστιανικό, όπου πέθαναν χωρίς να τύχουν μαρτυρίου όπως οι υπόλοιποι Άγιοι Ανάργυροι. Οι Άγιοι έδιναν μέσα από την ψυχή τους και την καρδιά τους την θεραπεία στους ανθρώπους και ως αντάλλαγμα έπαιρναν την διδασκαλία της πίστης στον Χριστό».

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, το φιλόξενο εντευκτήριο του Πατριαρχικού Κέντρου υποδέχτηκε τους πιστούς, οι οποίοι απόλαυσαν τα πλούσια κεράσματα της εορταστικής ημέρας.

Στον Πανηγυρικό εορτασμό την μνήμης των Αγίων Αναργύρων παρέστησαν ο  Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Ακόλουθος Άμυνας της Ελλάδας  στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Μιχάλης Τσιλιγκάκης και ο βοηθός του, Αντισμήναρχος  Κωνσταντίνος Πετρούλης, η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κα Πόλλυ Ιωάννου, ο ΑΚ.ΑΜ της Κύπρου Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κα Δέσποινα Χασιρτζόγλου. Την Ελληνική Κοινότητα εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ενώ παρέστη και ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν.

Τα σωματεία της Παροικίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας «ο Όμηρος» κ. Λάμπρος Μπενοβίας, η Πρόεδρος του Φιλανρθωπικού Σωματείου «η Μαρία η Αιγυπτία» κα Ευαγγελία Θηραίου.

Πηγή και φωτογραφίες: ekkairo.org