Πατριαρχικό Συλλείτουργο για τα ονομαστήρια του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Καϊρο

Με κάθε μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον Ιερό Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Καΐρου, την 17η Φεβρουαρίου 2024.

Κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, προέστη ο άγων τα ονομαστήριά Του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ Θεόδωρος Β’, συλλειτουργούντων απάντων των Συνοδικών αρχιερέων του Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου του Αγίου Μάρκου, επί τη περατώσει των εργασιών της Ιεράς Συνόδου (15-16 Φεβρουαρίου 2024).

Κατά την Ευχαριστιακή Σύναξη έλαβε χώρα και εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Διακόνου π. Ειρηναίου, καταγομένου από την Γκάνα, πτυχιούχου της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας «Μέγας Αθανασιος», ο οποίος θα υπηρετήσει στην Ιερά Επισκοπή Αρούσσας της Τανζανίας.

Προ του πέρατος της Θείας Ευχαριστίας, την ΑΘΜ προσφώνησε ο Γέρων Μητροπολίτης Καισαρείας κ Θεοφύλακτος, που υπογράμμισε ότι η αγάπη του τιμωμένου Αγίου Θεοδώρου για τον Χριστό τον οδήγησε στο μαρτύριο, αλλά και τον ενδυνάμωσε κατά την διάρκεια του.

«Ο Άγιος ήταν όντως ένα δώρο Θεού στην ζωή της Εκκλησίας. Δώρο Θεού για το Παλαίφατο των Αλεξανδρέων Πατριαρχείο είστε Εσείς, Μακαριώτατε Παπά και Πατριάρχα μας. Την δική Σας θερμή αγάπη στον Χριστό μεταλαμπαδεύετε στις καρδιές όλων μας. Πολλά τα έτη Σας».

Με συγκίνηση απάντησε ο Πατριάρχης, ευχαριστώντας όλους τους Αγίους Αρχιερείς για την αρμονική και λυσιτελή συνεργασία τους επ’ ωφελεία και προαγωγή του εν γένει ιεραποστολικού, ποιμαντικού και ανθρωπιστικού έργου της Αλεξανδρινής Εκκλησίας στην πολύπαθη Αφρικανική γη, ως και για την αρραγή ενότητα και θαρραλέα αντιμετώπιση εκ μέρους τους ενώπιον φλεγόντων θεμάτων και προβλημάτων, τα οποία ανακύπτουν, πάντοτε επί τη αμετακινήτω βάσει των Ιερών Κανόνων και της Αποστολικής και Πατερικής Ιεράς Παρακαταθήκης και Παραδόσεως της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Επίσης, ευχαριστίες εξέφρασε και προς παρισταμένους Πρέσβεις της Ελλάδος κ. Νικόλαο Παπαγεωργίου και Κύπρου Κα. Πολύ Πάνου, τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Πυργάκη, τους εκπροσώπους της Ελληνικής και Αραβόφωνου Κοινότητας Καΐρου, την κα Συντονίστρια Εκπαιδεύσεως Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τους εκπροσώπους των τοπικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων και τους πιστούς, για την αγάπη, την πίστη και την αφοσίωσή τους στην Μητέρα Εκκλησία τους, το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Παπά και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κυρού Μελετίου Μεταξάκη ( 1926-1935) στον αύλιο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου.

Περί της ζωής του και της σπουδαίας προσφοράς στον Πατριαρχικό Θρόνο του Αγίου Μάρκου του Προκατόχου Του μίλησε ο Πατριάρχης, τονίζοντας ιδιαιτέρως ότι όλοι οι Κανονισμοί, οι οποίοι ευρίσκονται έως σήμερα ισχύουν στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας προήλθαν από αυτόν τον μεγάλο Πατριάρχη.

Συνέταξε τον «Οργανικόν Νόμον του Ελληνορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας», τον «Οργανισμόν των Δικαστηρίων του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας και την παρ’ αυτοίς ισχύουσαν Δικονομίαν» και την «Διάταξιν περί γάμου και διαζυγίου».

Κατά την πατριαρχική του θητεία δι’ ειδικής Διατάξεως «περί του Συνταγματίου των Μητροπόλεων» ορίσθηκαν οι εννέα εκκλησιαστικές Επαρχίες του Θρόνου, ενώ περιόδευσε σε χώρες της Αφρικής ενισχύοντας πνευματικά τις Ελληνικές Κοινότητες και τους πρώτους Αφρικανούς Χριστιανούς.

Ομοίως και στις άλλες Εκκλησίες, στις οποίες διακόνησε ο αοίδιμος Πρωθιεράρχης, έθεσε το ιστορικό του αποτύπωμα με την χαρισματική διοικητική εμπειρία και τον υψηλό οραματισμό του.

Κατακλείοντας, εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον Μητροπολίτη Κιτίου κ. Νεκτάριο, διά του παρισταμένου εκπρόσωπο του, Αρχιμ. κ. Στυλιανό Στυλιανού, Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μ. Κιτίου, για την ανάληψη της δαπάνης της προτομής του επίσης προκατόχου του κυρού Μελετίου Μεταξάκη, διατελέσαντος Μητροπολίτης Κιτίου κατά την περίοδο 1910-1918.

Ακολούθησε εόρτια σύναξη και υποβολή ευχών στον Πατριάρχη.