Ο θερμός φιλέλληνας Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος

Ο Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος υπήρξε Γαλλοελβετός τραπεζίτης και θερμός Φιλέλληνας.

Η γνωριμία του με τον Ιωάννη Καποδίστρια υπήρξε «θεμέλιος λίθος» για την έμπρακτη βοήθειά του προς το δοκιμαζόμενο έθνος των Ελλήνων.

Γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας στις 28 Δεκεμβρίου 1775, σε μια εύπορη οικογένεια που είχε την τύχη να ανήκει στους αριστοκρατικούς κύκλους της Γενεύης. Η ευμάρειά του τον βοήθησε να χτίσει το 1810 ένα μέγαρο στη Γενεύη, εκεί όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο.

Τότε είναι που γνωρίζεται με τον Ιωάννη Καποδίστρια και αποφασίζει να βοηθήσει ενεργά τους Έλληνες Επαναστάτες. Γι’ αυτό, συγκεντρώνει χρηματικό ποσό για αγορά πολεμοφοδίων, αλλά και, μέσω των γνωριμιών του με σημαίνοντα πρόσωπα της εποχής, προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον και την προσοχή τους στον αγώνα των Ελλήνων.

Αποτέλεσε οικονομικός σύμβουλος του Καποδίστρια

Ο Εϋνάρδος αναδεικνύεται σπουδαίος έμπορος, ισχυρός τραπεζίτης, ικανός διαχειριστής και διπλωμάτης, αφού λειτουργεί και ως οικονομικός σύμβουλος του πρώτου Κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια. Ωστόσο, η οικονομική δυσπραγία του 1828 και η αναγκαία συμμετοχή τοκογλύφων σε χρηματικά κεφάλαια, οδηγεί τον ίδιο και τους συνεργάτες του στην ίδρυση της Εθνικής Χρηματιστικής Τράπεζας, που επέζησε μόλις 6 χρόνια. Διάδοχο σχήμα της Χρηματιστικής Τράπεζας ήταν η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστορία, για το δάνειο Άγγλων τραπεζιτών του 1832 προς την Ελλάδα, έδωσε ο ίδιος από την προσωπική του περιουσία μισό εκατομμύριο χρυσά φράγκα για να τους ικανοποιήσει.

Υπήρξε πρωτοπόρος φωτογράφος

Εκτός των άλλων, ο Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος υπήρξε πρωτοπόρος φωτογράφος, καθώς μετά την ανακάλυψη της δαγεροτυπίας το 1839, έχουν σωθεί φωτογραφίες που απεικονίζουν οικογενειακές στιγμές, το μέγαρό του, τοπία, τους υπηρέτες του, καθώς και αρκετές αυτοπροσωπογραφίες του.

Το 1863, φεύγει από το ζωή στη Γενεύη, ενώ προς τιμήν του δίδεται το όνομά του σε δρόμο του Δήμου Αθηναίων, αλλά και μετονομάζεται το κτίριο που στεγάζει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, σε «Μέγαρο Εϋνάρδου».

Πηγή: greek.vema.com.au