Μονή Μακελλαριάς: Το μοναστήρι ‘’στολίδι’’ των Καλαβρύτων

Η Μονή Μακελλαριάς περιλαμβάνεται στον κατάλογο με τα παλαιότερα μοναστήρια στην Πελοπόννησο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου, δίπλα στον ποταμό Σελινούντα, με θέα τα όμορφα Καλάβρυτα.

Ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα και συγκεκριμένα το 532, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από επιγραφή που σώζεται έως και σήμερα στο Καθολικό, ενώ η αρχική της θέση φέρεται να ήταν ακριβώς κάτω από το σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Το όνομα της Μονής προέκυψε από την σφαγή που προκάλεσαν οι Τούρκοι σε μοναχούς και πιστούς που βρήκαν καταφύγιο εντός του μοναστηριού, κατά την περίοδο υπεράσπισης της Πελοποννήσου μετά από την άλωση της Πόλης. Συγκεκριμένα το 1458 λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, ωστόσο με τη βοήθεια των κατοίκων και των μοναχών ξαναχτίστηκε σε σημείο που βρέθηκε σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα της Παναγίας, ένα γεγονός που θεωρείται και ως ένα ακόμα θαύμα.

Το 1770 ήταν ακόμα μία δύσκολη χρονιά για την ιστορική Μονή, καθώς καταστράφηκε για ακόμα μία φορά, ωστόσο ο μοναχός Νεόφυτος προχώρησε στην ανοικοδόμησή της το 1784, με το μοναστήρι να αποκτά ξανά την αίγλη του παρελθόντος παρά τις αρχικές δυσκολίες που αντιμετώπιζε.

Στην Μονή ξεχωρίζουν για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική τους οι δύο ναοί. Το Καθολικό της Κοίμησης είναι μονόκλιτη καμαροσκεπής βασιλική, ενώ ο δεύτερος ναός -μεταγενέστερος ιστορικά, περί τα μέσα του 16ου αιώνα- είναι αφιερωμένος στην Αγία Τριάδα.

Το μοναστήρι από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του έπαιξε σπουδαίο ρόλο στην διαφύλαξη των πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής, ενώ και στα χρόνια της επανάστασης βρέθηκε δίπλα στους αγωνιστές που μάχονταν για την ελευθερία της πατρίδας.

Στο μουσείο της Μονής οι επισκέπτες μπορούν να δουν κειμήλια του 1827, όπως και ένα πιθάρι με λάδι που θεωρείται θαυματουργό, το οποίο βρέθηκε κατά τις εργασίες ανοικοδόμησης του μοναστηριού.

Από το 2011 η Μονή Μακελλαριάς λειτουργεί με γυναικεία κοινότητα.

Πηγή: vema.com.au