Μητροπολίτης Βεροίας: Ο Θεός θα μας χαρίζει πάντοτε ο,τι έχουμε ανάγκη

Τη Δευτέρα 19 Ιουλίου το απόγευμα ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Πανηγυρικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού στο Ξηρολίβαδο.

O Σεβασμιώτατος στην ομιλία του κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Αυτός υπάρχει εστιάτωρ νυν, αφθόνως ημίν παρεχόμενος ανε­κλα­λητον χάριν».

Εορτάζει η Εκκλησία μας τη μνη­μη του αγίου ενδόξου προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου. Εορτάζει μία από τις σημαντικό­τε­ρες μορφές της Παλαιάς Διαθή­κης και έναν από τους μεγαλυτέρους προ­φη­τες, τον οποίον όμως βλέπουμε να εμ­φανίζεται και στην Καινή Διαθή­κη, καθώς παρίσταται μαζί με τον αλ­λο μεγάλο προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης, τον προφήτη Μωϋσή, κατά τη Μεταμόρφωση του Κυρίου μας στο όρος Θαβώρ.

Και παρότι δεν υπάρχει κανένα βιβλίο στην Παλαιά Διαθήκη γραμ­μένο από τον ίδιο, όπως συμβαίνει με τους αλ­λους προφήτες, γνωρί­ζου­με τη ζωή και τη δράση του, η οποία περιγράφεται στο τρι­το βι­βλίο των Βασιλειών, από το οποίο προήρχοντο και τα αναγνώσματα του Εσπε­­ρινού που ακούσαμε προ ολί­γου, καθώς και την από­λυτη υπα­κοή του στον Θεό, αλλά και τη μέριμνα του Θεού για τον προφήτη του. Γιατί τι είναι προφήτης; Είναι αυτός που έχει κατα­στη­σει τον εαυτό του όργανο του Θεού, για να διερμηνεύει δι᾽ αυτού ο Θεός τον λόγο και το θέλημά του στους ανθρώπους. Άρα είναι αυτός που πρώτος από όλους εφαρμόζει στη ζωή του απόλυτα το θέλημα του Θεού και κάνει τέλεια υπακοή σε ο,τι του ζητήσει ο Θεός, χωρίς να υπολογίσει ούτε τον κόπο, ούτε τις συνέπειες ούτε ακόμη την αβε­βαιό­τητα που του δημιουργεί το άγνωστο.

Μέσα σ᾽ αυτή την τέλεια υπακοή του Θεού έζησε και ο προ­φη­της Ηλίας, του οποίου τη μνήμη εορ­τάζουμε. Γι᾽ αυτό και όχι μόνο ανε­δείχθη όργανο του Θεού στη γη και προφήτης του, αλλά και βίωσε με θαυμαστό τρόπο τη μέριμνα του Θεού στη ζωή του, καθώς ο Θεός, όπως ακούσαμε και όπως γνω­ρι­ζουμε, τον διέτρεφε, όταν κρυβόταν κατ᾽ εντολή του στον χείμαρρο Χορ­­ραθ στέλνο­ντας του με ένα κο­ράκι κάθε πρωί άρτο και κάθε εσπέρας κρέας.

Αυτό το εντυπωσιακό θαύμα απο­τελεί ένα μόνο δείγμα της μεγάλης χάριτος που έλαβε ο προφήτης Ηλίας από τον Θεό, χάρη την οποία δεν έλαβε μόνο για τον εαυ­το του αλλά και για να την προσ­φέρει στους ανθρώπους που τον ευλαβούνται, που τον τιμούν και επικαλούνται τη βοήθειά του και τη μεσιτεία του στον Θεό για τη ζωή τους.

«Αυτός υπάρχει εστιά­τωρ νυν, αφθόνως ημίν παρεχό­με­νος ανε­κλα­λητον χάριν», ακούσαμε να ψάλλει προηγουμένως ο ιερός υμνο­γράφος για τον προφή­τη Ηλία. Αυτός είναι, λέει, τώρα ο εστιάτωρ που μας προσφέρει άφθο­νη την ανεκλάλητη χάρη του Θεού. Την προσφέρει σε όσους θέλουν να την λάβουν. Την προσφέρει σε όσους εκτιμούν την αξία της και τη σημασία της στη ζωή τους. Γιατί είναι αλήθεια ότι πολλές φορές η αναζήτηση των υλικών αγαθών απορροφά ολοκληρωτικά τη φρο­ντίδα και το εν­διαφέρον μας. Ζη­τούμε και επι­διώ­κουμε να βρούμε και να απο­λαύσουμε τα εδέσματα που μας προσφέρουν οι κοσμικοί εστιάτο­ρες, εδέσματα που τρέφουν το σώμα και ικανοποιούν τις αισθή­σεις μας. Ξεχνούμε όμως ότι «ουκ επ᾽ άρτω μόνον ζήσεται αν­θρωπος», ότι δηλαδή δεν έχει ανά­γκη μόνο το σώμα μας από τροφή και από την ευχαρίστηση που αυτή μας προσφέρει, αλλά έχει ανάγκη και η ψυχή μας.

Και τροφή της ψυ­χης είναι η χάρη του Θεού. Είναι αυτή που επιδρά καθοριστικά στη ζωή μας, γιατί μας καθοδηγεί και μας ενισχύει για να κάνουμε αυτά που επιθυμούμε, για να κάνουμε αυτά που είναι χρη­σι­μα και ωφέ­λιμα για τη ζωή μας, αλλά και αυτά τα οποία θα μας βοηθήσουν να προοδεύσουμε πνευ­ματικά και να πλησιάσουμε προς τον Θεό. Και όταν ο άνθρωπος έχει τη χάρη του Θεού στη ζωή του, όταν ακολουθεί το θέλημά του, τότε ο Θεός δεν του στερεί ούτε τα υλικά αγαθά, αλλά του δίδει όσα είναι αναγκαία για τη χοική υπό­στασή του. Τότε νιώθει μία εσω­τε­ρική πληρότητα και δεν αισθάνε­ται να του λείπει τίποτε, εφόσον η χάρη του Θεού καλύπτει όλες τις ανθρώπινες ανάγκες του.

Γι᾽ αυτό, ας λάβουμε τη χάρη του Θεού, που μας προσφέρει ο προ­φη­της Ηλίας, και ας φροντίσουμε να τη διατηρήσουμε, ακολουθώ­ντας στη ζωή μας, όπως και εκεί­νος, τον λόγο και το θέλημα του Θεού, και ας την αξιοποιήσουμε για να προ­ο­δεύσουμε στην εν Χριστώ ζωή, για να προσεγγίσουμε περισσότερο τον Χριστό και να ενωθούμε μαζί του. Ας την αξιοποιήσουμε μεριμνώ­ντας περισ­σο­τε­ρο για την ψυχή μας και ανα­θε­τοντας σε Εκείνον με εμπι­στο­σύνη «εαυτούς και αλλή­λους και πάσαν την ζωήν ημών». Και να είμεθα βέβαιοι, ότι ο Θεός δεν μας εγκα­ταλείψει ποτέ, αλλά θα μας χαρίζει πάντοτε ο,τι έχουμε ανάγκη, ο,τι είναι για το συμφέρον της ψυχής μας.