Την Πέμπτη 2 Ιουνίου το βράδυ ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε διαδικτυακή ομιλία στη σειρά των εκπομπών «Επισκοπικός Λόγος» και ανέπτυξε το θέμα: «Η συγχωρητικότητα απαιτεί την υπέρβαση του εαυτού μας».
Ο διαδικτυακός «Επισκοπικός Λόγος» αποτελεί μία ευκαιρία πνευματικής ωφέλειας και παρηγορίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε και μεταδίδεται κάθε Πέμπτη στις 7:00 μ.μ. στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως, στην αντίστοιχη σελίδα στο Facebook, στο κανάλι στο Youtube καθώς και στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως μας «Παύλειος Λόγος 90.2 FM».
Ο Μητροπολίτης στην διαδικτυακή ομιλία του ανέφερε μεταξύ πολλών άλλων: Σκεφτήκαμε ποτέ στα σοβαρά να ευχαριστήσουμε και να ευγνωμονήσουμε τον άνθρωπο που μας αδίκησε, που μας έβλαψε, που μας έκλεψε, που μας συκοφάντησε, που μας κακομίλησε, που μας πρόσβαλε ή που σκέφτηκε να επιβουλευθεί τη ζωή μας;
Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, θα απαντήσουμε οι περισσότεροι αρνητικά. Αντίθετα, όλους αυτούς τους θεωρούμε αυτόματα εχθρούς μας, γι’ αυτό και προσπαθούμε να τους ανταποδώσουμε αυτό που μας έκαναν με κάθε τρόπο.
Όμως, αν το καλοσκεφθούμε, αν το εξετάσουμε υπό το πρίσμα του Ευαγγελίου, θα έπρεπε τους ανθρώπους που μας αδικούν, και μάλιστα χωρίς να φταίμε, να τους θεωρούμε ευεργέτες, γιατί μας δίνουν την ευκαιρία να υπομένουμε, να συγχωρούμε, να ανεχόμαστε και έτσι να προοδεύουμε πνευματικά, μιμούμενοι το παράδειγμα του Κυρίου μας. Και το κέρδος που αποκομίζουμε δεν είναι πρόσκαιρο και υλικό, αλλά αιώνιο.
Η συγχωρητικότητα είναι δύσκολο πράγμα, γιατί απαιτεί την υπέρβαση του εαυτού μας και του εγωισμού μας. Θα πρέπει όμως να την επιδιώξουμε με τη βοήθεια του Θεού και των αγίων μας, γιατί, όπως είπαμε, αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για να τύχουμε και εμείς της συγγνώμης του Θεού.
Το θέμα της συγχωρητικότητος και της ανεξικακίας είναι μεγάλο και σοβαρό. Είναι όμως δύσκολο στην εφαρμογή και χρειάζεται μεγάλος αγώνας για να κατορθώσουμε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Χριστού και των αγίων μας. Αλλά δεν είναι ακατόρθωτο. Τα παραδείγματα, όσων έμπρακτα έδειξαν τη συγχωρητικότητά τους όχι μόνο σε πρόσωπα οικεία τους που τους στενοχώρησαν, που τους έθλιψαν ή που τους αδίκησαν, αλλά ακόμη και σε ανθρώπους αγνώστους και κακούς και εγκληματίες, και μάλιστα κατόρθωσαν με τη συγχωρητικότητά τους να τους συγκινήσουν και να τους οδηγήσουν στη μετάνοια, είναι πολλά.
Ας διδαχθούμε και εμείς από τους λόγους και τα παραδείγματα των πατέρων, οι οποίοι μιμήθηκαν το παράδειγμα του Χριστού, και ας συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη όχι μόνο να λέμε ότι πιστεύσουμε στον Χριστό, αλλά και να ακολουθούμε όσα μας λέγει. Και αν πιστεύουμε απολύτως στα λόγια του Χριστού, αν συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας, τότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα μας συγχωρήσει ο Θεός. Και αυτή η πίστη θα μας δίδει τη δύναμη να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να συγχωρούμε τους συνανθρώπους μας. Και θα έχουμε μεγάλο κέρδος και όφελος.