Μητροπολίτης Βεροίας: Η δημιουργία ενός Κειμηλιαρ­χείου ήταν ένα από τα οράματά μου

Τα εγκαίνια του Παυλείου Κειμηλιαρχείου «ΙΕΡΟΙ ΘΗΣΑΥΡΟΙ» στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά τελέστηκαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα την Κυριακή του Θωμά, 1η Μαΐου, το απόγευμα.

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του εγκαινιαζόμενου έργου για τη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ακολούθησε απονομή του χρυσού σταυρού στον Περιφερειάρχη από τον Αρχιεπίσκοπο για τη συνεισφορά του στην υλοποίηση του έργου και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ξενάγηση από τη Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη στα εκθέματα του Κειμηλιαρχείου.

Το Κειμηλιαρχείο της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά φιλοξενεί μοναδικά εκθέματα, όπως εικόνες, άμφια, σκεύη, κώδικες, ειλητάρια, αλλά και σπαράγματα τοιχογραφιών.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο η θεμελίωση του Παύλειου Θρησκευτικού Κέντρου στις εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής Παναγίας Δοβρά.

Μετά τον αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος περιέγραψε το έργο που πρόκειται να κατασκευαστεί και τη σημασία του για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στην Ημαθία.

Μελετητής του έργου είναι ο Αρχιτέκτων Μηχανικός κ. Στέργιος Βολιώτης με τους συνεργάτες του και η χρηματοδότησή του θα γίνει από πόρους του ΕΣΠΑ στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τις ως άνω τελετές τίμησαν με την παρουσία τους οι Μητροπολίτες Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, Βρυούλων κ. Παντελεήμων, Μετρών κ. Δημήτριος, Μιλήτου κ. Απόστολος, Γουμενίσσης κ. Δημήτριος, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Δράμας κ. Παύλος, Άρτης κ. Καλλίνικος, Ιερισσού κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας κ. Παντελεήμων, Κίτρους κ. Γεώργιος, Ν. Κρήνης κ. Ιουστίνος, Φιλίππων κ. Στέφανος, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Σισανίου κ. Αθανάσιος, Λήμνου κ. Ιερόθεος, Καστορίας κ. Καλλίνικος, και Πολυανής κ. Βαρθολομαίος, καθώς και ο Υφυπουργός κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, οι Βουλευτές Ημαθίας Αναστάσιος Μπαρτζώκας και Άγγελος Τόλκας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λαρίσης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος, ο Δήμαρχος Βέροιας και εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων εξέφρασε τις ευχαριστίες του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Με πολλή χαρά και τιμή σας υπο­δεχόμεθα την επίσημη αυτή ημέρα για την Ιερά μας Μητρόπολη και την Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά, την οποία λαμπρύνει η πα­ρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιε­πι­σκόπου Αθηνών και πάσης Ελ­λάδος κ. Ιερωνύμου και του Σε­βασμιωτάτου εκπροσώπου της Αυ­του Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, Μητροπολίτου Λαο­δικείας κ. Θεοδωρήτου, στα εγκαίνια του Κειμηλιαρχείου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Να­ούσης και Καμπανίας «Ιεροί Θη­σαυροί».

Η αποστολική Εκκλησία της Βεροίας και η Ιερά Μητρόπολή της στη μακρά ιστορική της διαδρομή ευτύχησε να αναδείξει και να προσ­φέρει στην κατ᾽ Ανατολάς Αγία του Χριστού Εκκλησία απο­στόλους, μάρτυρες, αγίους, ιεράρ­χες, οσίους και νεομάρτυρες.

Ευτύχησε όμως να κοσμείται και από αναρίθμητα έργα πίστεως και ευλαβείας, δεκάδες ιερούς ναούς και ιστορικές μονές, ιερές εικόνες και λειτουργικά σκεύη, χειρόγρα­φα και βιβλία, τα οποία δημιούρ­γησαν ή αφιέρωσαν ευσεβή τέκνα της, τα οποία αποτελούν έξοχα έργα πολιτισμού.

Οι ιστορικές συνθήκες κατέστρε­ψαν, εξαφάνισαν ή και απομάκρυ­ναν πολλά από αυτά τα σημαντικά έργα τέχνης και ευλαβείας, κάποια όμως μπορέσαμε να τα διασώσουμε και να τα διατηρήσουμε με κόπο και προσπάθεια, ώστε να παραμεί­νουν «κτήμα ες αεί» της τοπικής Εκκλησίας, «ιεροί θησαυροί» που θα μιλούν για την ευσέβεια και την ευγένεια της ψυχής των Βεροιέων.

Η δημιουργία ενός Κειμηλιαρ­χείου ήταν ένα από τα οράματά μου από την πρώτη στιγμή της κατα­στάσεώς μου στην Ιερά Μη­τρο­πολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπα­νίας.

Χρειάσθηκε να γίνουν πολλές προσπάθειες επί πολλά έτη μέχρι να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα κατά την οποία με τη χάρη του Θεού το εγκαινιάζουμε.

Το έργο αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας και του κόπου πολλών ανθρώπων, τους οποίους και θα μου επιτρέψετε να ευχαρι­στη­σω θερμά αυτή την ώρα.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρ­χαι­οτήτων Ημαθίας κ. Αγγελική Κοτταρίδη μοιράστηκε μαζί μου το όραμά της για τη δημιουργία του Κειμηλιαρχείου, εργάσθηκε άοκνα μαζί με τους συνεργάτες της για την πραγματοποίηση του σχεδίου και την άριστη ανάδειξη των «Ιε­ρών Θησαυρών», όπως ονόμασε το Κειμηλιαρχείο μας, και τους οποί­ους θα ήθελα να αναφέρω ονο­μαστικά:

Στον σχεδιασμό και τη δημιουρ­γία συνέβαλαν καθοριστικά η Με­ρόπη Χατζημιχάλη, αρχιτέκτονας, η Μαρία Πολατίδου, αρχαιολόγος, ο Σωκράτης Νουζηλάζου, πολιτι­κος μηχανικός, και η Αλκμήνη Πάκα, καθηγήτρια της Αρχιτεκτο­νικής στο Αριστοτέλειο Πανεπι­στήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία εξεπόνησε τη μουσειολογική μελέ­τη.

Στη συντήρηση των εκθεμάτων ερ­γάσθηκαν οι συντηρητές: Τάσος Γεωργίου, Ιάκωβος Σαρίογλου, Ελπίδα Χριστοφορίδου, Κώστας Τζίβουλας, Μαρία Γώγου, Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αγγελική Γεωρ­για­δου, Παναγιώτης Ιακωβίδου και Στέργιος Πιτούλιας.

Θερμότατες ευχαριστίες οφείλου­με ακόμη στην Περιφέρεια Κεντρι­κης Μακεδονίας και τον Περιφε­ρειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος ενέταξε το έργο αυτό στα προγράμματα της Περιφερείας Κεντρι­κης Μακεδονίας.

Η ολοκλήρωση του έργου οφεί­λε­ται στο αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την αγάπη της προισταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημα­θίας κ. Αγγελικής Κοτταρίδου, την οποία και ευχαριστώ για ακόμη μία φορά από καρδίας.

Δράττομαι της ευκαιρίας της πα­ρουσίας σας, Μακαριώτατε, και της παρουσίας του Σεβασμιωτάτου εκ­προσώπου του Οικουμενικού Πα­τριάρ­χου και όλων των Σεβασμιω­τάτων Αγίων Αρχιερέρων για την κατάθεση του θεμελίου λίθου του Παυλείου Θρησκευτικού Κέντρου, το οποίο θα είναι ένας χώρος ο οποίος διευκολύνει το ποιμαντικό και ιεραποστολικό έργο που επι­τελείται από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας και την Ιερά Μονή της Παναγίας Δοβρά.

Μέσα στο κτίριο το οποίο θα ανεγερθεί ο προσκυνητής θα μπο­ρεί να παρακολουθήσει τα βήματα του πρωτοκορυφαίου αποστόλου Παύλου, του ιδρυτού της τοπικής μας Εκκλησίας, ενώ θα υπάρχει ένα βαπτιστήριο, στον τύπο των παλαιοχριστιανικών βαπτιστη­ρι­ων, ένα ιερό βήμα, στο οποίο θα τελείται η θεία Λειτουργία και ένα αμφιθέατρο για τους μαθητές των σχολείων που θα το επισκέπτονται, όπως μπορείτε να δείτε και στη μακέτα.

Ευχαριστίες οφείλουμε και γι’ αυτό το έργο στην Περιφέρεια Κε­ντρικής Μακεδονίας για τη χρη­ματοδότηση, στο Υπουργείο Πολι­τι­σμού και στην κ. Αγγελική Κοτταρίδη.

Η σημερινή παρουσία σας απο­τελεί ευλογία για το έργο, του οποίου ελπίζουμε και ευχόμεθα την ταχεία ολοκλήρωση.»