Ιεροπρεπώς τελέσθηκε και στην Εκκλησία των Σερρών, ο λειτουργικός εορτασμός της πανιέρου μνήμης του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού.
Από του έτους 1913, όταν η φοβερά απειλή της πανώλης είχε ενσκήψει στην ήδη πυρπολημένη από τους Βουλγάρους μεγαλομάρτυρα πόλη των Σερρών, οι φιλάγιοι ενορίτες του ιστορικού Ναού Αγ. Παντελεήμονος, που από της πολιάς χριστιανικής αρχαιότητος ευρίσκεται στις υπώρειες της αρχαιοελληνικής και βυζαντινής ακροπόλεώς της, ως έκφραση ευγνωμοσύνης και τιμής προς τον ιερό Χαράλαμπο, καθιέρωσαν τον εορτασμό της πανσεβάσμιας μνήμης του ως δευτέρου εφόρου και προστάτου της ενορίας, σε ανάμνηση του θαυμαστού γεγονότος της διασώσεως, πρεσβείαις του αθλοφόρου ιερομάρτυρος, συνόλου του πληθυσμού της πόλεως από της θανατηφόρου λοιμικής νόσου.
Στο πλαίσιο της μεγαλωνύμου εορτής, σήμερα, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, στον εορτάζοντα ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος, που σαν άγγελος αγκαλιάζει με τις νοητές φτερούγες του την ελληνικότατη πόλη των Σερρών.
Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων συμπροσευχητικώς και ο Βουλευτής Σερρών κ. Θ. Λεονταρίδης, ο πρώην Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθ. Μασλαρινός και πλήθος πολύ του λαού του Θεού, τελέσθηκε το μυστήριο της εις Διάκονον χειροτονίας του ευσεβούς νέου κ. Αποστόλου Κουκούτση, πτυχιούχου της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, κατόχου Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων των τμημάτων Μουσικών Σπουδών και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής του «Μαξιμείου» Ιδρύματος της Εκκλησίας των Σερρών και έως σήμερον Πρωτοψάλτη του ιερού Ναού Τιμ. Προδρόμου Λευκοτόπου, ο οποίος εντάχθηκε οργανικώς, ως έγγαμος πλέον κληρικός, στο έμψυχο δυναμικό της Σερραϊκής Εκκλησίας.
Ο νέος Διάκονος, βαθειά συγκινημένος, προ της χειροτονίας του, απηύθυνε λόγους δοξολογίας προς τον άγιο Θεό, αλλά και ευγνώμονος ευχαριστίας προς τον σεπτό Ποιμενάρχη της Εκκλησίας των Σερρών, τον πνευματικό του πατέρα, την σεμνή σύζυγό του, τους κατά σάρκα οικογενείς του, τους κληρικούς και τον πιστό λαό, οι οποίοι συνήργησαν στην κατά Θεόν προκοπή του.
Ο Μητροπολίτης Σερρών Νιγρίτης κ. Θεολόγος, στον λόγο του προς το νεοχειροτονηθέντα Διάκονο, τόνισε πατρικώς μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Σήμερον, παιδί μου Απόστολε, που η αγία μητέρα μας ορθόδοξος Εκκλησία τιμά αξιοχρέως την μνήμη του μεγάλου ιερομάρτυρος της πίστεώς μας, Αγίου Χαραλάμπους του θαυματουργού, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Κυρίου, προσέρχεσαι να λάβεις τον πρώτο βαθμό της αγίας ιερωσύνης, έτσι ώστε να υπηρετήσεις ως πιστός Διάκονος Ιησού Χριστού την αγία Εκκλησία Του.
Εμάς τους Κληρικούς, ο Θεός κατά τις ανεξιχνίαστες βουλές Του, μας ξεχωρίζει, κατά τον Απόστολο Παύλο, εκ κοιλίας μητρός μας. Βάζει ανεξίτηλη τη σφραγίδα Του στην ύπαρξή μας, γι’ αυτό και από της μικρής μας ακόμη ηλικίας ζούμε, υπάρχουμε, αναπαυόμεθα κοντά στον Χριστό.
Ο ίδιος ο Κύριός μας σου απευθύνει σήμερον διά της Εκκλησίας και διά χειλέων του Επισκόπου σου το κάλεσμα να Τον διακονήσεις, όπως ακριβώς έπραξε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια και με τους αγίους μαθητάς Του, τους οποίους εκάλεσε, με την σαγήνη του ιερού Ευαγγελίου να γίνουν, στην μεγάλη και κυμαινομένη θάλασσα του κόσμου, αλιείς ανθρωπίνων ψυχών. Είναι Εκείνος, ο Οποίος περιέρχεται την ανθρώπινη ιστορία, καλεί και προσκαλεί εκλεκτές ψυχές, που αποστέλλει στον κόσμο για να μεταφέρουν το μήνυμα της σωτηρίας.
Η αποστολή των κληρικών, παιδί μου, προϋποθέτει περίσσια αγάπης. Τότε και μόνο τότε είναι γνησία, αυθεντική, σωτήρια και λυτρωτική. Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε καθημερινώς για την αγάπη του Κυρίου μας, αφήνοντας πίσω ατέλειες που μας κρατούν στη γη. Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε για χάριν του Χριστού και των αδελφών μας.
Η αγία ιερωσύνη είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της δυνάμεως του Χριστού, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης με την οποία μας ηγάπησε, ελκύοντάς μας κοντά Του, ώστε η σωτηρία μας να είναι έργο ελευθερίας και όχι φόβου και ανάγκης.
Προσέρχεσαι ενώπιον του Κυρίου, σήμερον, δοξάζων, χαίρων και τρέμων, με σταθερή όμως την απόφασιν να Τον υπηρετήσεις με όλην την ψυχήν σου και να λάβεις τον αχειροποίητον χιτώνα της αγίας ιερωσύνης. Σήμερον, με την χάριν του παναγίου Πνεύματος λαμβάνεις ένα όνομα για την αιωνιότητα, το όνομα, την χάριν και την τιμήν του Έλληνος ορθοδόξου κληρικού. Αυτό το ακριβό και πολύτιμο όνομα, το υπέρ παν όνομα της πνευματικής πατρότητος χαρίζει ο Δεσπότης Χριστός σε εμάς τους ατελείς δούλους Του.
Έργο σου, παιδί μου, θα είναι επάνω στην ζωηφόρο πέτρα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, να οικοδομήσεις την διακονία σου. Να μείνεις σ’ ολόκληρη τη ζωή σου χριστοκεντρικός, λειτουργικός, ταπεινός, πιστός και ενσυνείδητος αγωνιστής του Χριστού και της αληθείας Του. Να μην φοβηθείς, να μην δειλιάσεις. Να γνωρίζεις ότι η δύναμη του Χριστού θα σε σκεπάζει και θα σου χαρίζει ουράνιες παρακλήσεις, ώστε και συ, ως τίμιος λειτουργός Του, να αναπαύεις και να καλλιεργείς την θεοσέβεια στις ψυχές των ανθρώπων. Ο Κύριός μας να νοηματοδοτεί τη ζωή σου ολόκληρη και να αποτελεί το μέτρο της διακονίας σου. Απ’ Αυτόν να λαμβάνεις φως, και δύναμη, έμπνευσιν, υπομονήν και πλησμονήν χάριτος, έτσι ώστε να υπηρετείς ευόρκως τον άγιον Θεόν.
Όπως θεοπνεύστως λέγει ο Απόστολος των εθνών Παύλος, εμείς οι κληρικοί πρέπει να αναζωπυρώνουμε συνεχώς το χάρισμα της ιερωσύνης, με πολύ προσοχή, ταπείνωση, προσευχή και αγάπη, διότι δεν υπάρχει στον κόσμο αυτό αλλά και τον άλλο, χειρότερο θέαμα από τα ιερατικά ναυάγια. Ποτέ να μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να συμπλεύσει με την κακία, την ευτέλεια, το ψέμα, το ωμό συμφέρον.
Ποτέ να μην κάνεις συμβιβασμούς σε θέματα πίστεως, αλλά δια της ταπεινώσεώς σου να ελκύεις την χάρη του Θεού. Να είσαι προσηνής προς τους ανθρώπους, ταπεινός στο φρόνημα, ειλικρινής και αληθινός στην συμπεριφορά. Να αφιερωθείς ολόψυχα και να αγαπήσεις ολοκληρωτικά τον Κύριο και Θεό μας, όχι με αγάπη συναισθηματική αλλά με αγάπη δυνατή, θυσιαστική, δοτική, αρχοντική.
Αυτή η αγάπη θα σε κρατά όρθιο, δυνατό και προσγειωμένο σ’ αυτή την ζωή, παιδί μου, θα πλαταίνει την ψυχή σου για τον κάθε άνθρωπο που θα καταφεύγει σ’ εσένα, ως προς ιατρό και θεραπευτή, ως προς πατέρα φιλόστοργο, ως διάκονο του έργου Εκείνου, του Μεγάλου Ποιμένος του γένους των ανθρώπων, πού ήλθε στον κόσμο ”καλέσαι και σώσαι το απολωλός”. Όσο θα αγαπάς τον συνάνθρωπό σου, τόσο περισσότερο θα ανακαλύπτεις και θα βιώνεις τον Θεό ως αγάπη, όσον θα έχεις σπλάχνα οικτιρμών, τόσο περισσότερο θα σ’ αναπαύει κι εσένα ο Θεός.
Ίσχυε και θάρσει, λοιπόν, παιδί μου Απόστολε! Η χάρις του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, πάντοτε να αγιάζει, ενδυναμώνει, εμπνέει, χαριτώνει και πλαταίνει την διακονία σου στην Εκκλησία. Είσελθε, χαίρων και τρέμων εις την χαράν του Κυρίου μας! Χαίρων για την τιμή και τρέμων για την ευθύνη. Η χάρις Του, διά πρεσβειών του Αγίων Αποστόλων, του Αγίου ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού, του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού και πάντων των Αγίων, πάντοτε να κατευθύνει την ζωή σου και να σου χαρίζει ουράνιες χαρές και παρακλήσεις».
Ολοκληρωθέντος του μυστηρίου της χειροτονίας και μετά την απόλυση της θ. Ιερουργίας, ο Σεβασμιώτατος, οι συλλειτουργήσαντες και συμπροσευχηθέντες κληρικοί και ο λαός του Θεού ευχήθηκαν στον νέο Διάκονο π. Απόστολο να εκπληρώνει θεαρέστως την διακονία του στην Εκκλησία, να δοξάζει τον άγιον Θεόν, να αναπαύει και να παρηγορεί τις ψυχές των ανθρώπων.