Μητροπολίτης Ναυπάκτου: Κανείς πρέπει να προσπερνά όλα τα εμπόδια προκειμένου να συναντήσει τον Χριστό

Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2021, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ως Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γενεθλίου της Θεοτόκου Γαλατά, ο οποίος ανήκει εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, αυτοδιοικητικά όμως στον Δήμο Ναυπακτίας.

Στην θεία Λειτουργία συμμετείχαν εκτός από τον εφημέριο της Ενορίας του Γαλατά π. Γεώργιο Μπίμπο, ο π. Ανδρέας Καππές του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου και ο Διάκονος Αμβρόσιος Καλλιάφας.

Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, ο Αντιδήμαρχος του Δημοτικού Διαμερίσματος Χάλκειας κ. Σπύρος Τραχύλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Ντίνος Τσουκαλάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Γαλατά κ. Λευτέρης Μπαλωμένος και πιστοί της Ενορίας του Γαλατά.

Στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο ευαγγελικό ανάγνωσμα που έκανε λόγο για την θεραπεία του τυφλού στην Ιεριχώ. Ο τυφλός ήθελε να αποκτήσει την όρασή του και να παύση να επαιτεί, και ο Χριστός ικανοποίησε το αίτημά του.

Τόνισε ότι έγινε συνάντηση μεταξύ του Χριστού που είναι το Φως του κόσμου, ο μεγάλος Οφθαλμός που βλέπει τα πάντα, και του τυφλού που βρισκόταν στο σκοτάδι. Όμως μεταξύ του Χριστού και του τυφλού παρεμβάλλονται «οι προάγοντες», οι οποίοι επιτιμούσαν τον τυφλό για να σιωπήσει. Αυτός, όμως, δεν τους άκουσε και έκραζε περισσότερο.

Υπογράμμισε ότι πάντα μεταξύ του Χριστού και του ανθρώπου παρεμβάλλονται διάφοροι που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα για να μη γίνει αυτή η συνάντησή με τον Χριστό.

Όλοι οι άνθρωποι, εκτός από τις σωματικές ανάγκες, έχουν και πνευματικές, ψυχικές ανάγκες. Θέλουν να επικρατεί αγάπη, ειρήνη, ομόνοια και δικαιοσύνη στην κοινωνία, αλλά θέλουν και ειρήνη στην καρδιά τους, θέλουν να συναντήσουν τον Θεό. Χωρίς Θεό ο άνθρωπος είναι δυστυχισμένος, αφού «δίχως Θεό όλα επιτρέπονται», όπως έλεγε ο Ντοστογιέφσκι. Όταν «πεθαίνει» ο Θεός, όπως έλεγε ο Νίτσε, τότε πεθαίνει και ο άνθρωπος.

Και ενώ θέλουν να ικανοποιήσουν τις ψυχικές τους ανάγκες, να αποκτήσουν πνευματική όραση και να δούν τον Θεό, δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής θέτει εμπόδια, τους επιτιμά για να σιωπήσουν, για να μη ικανοποιούν αυτές τις εσωτερικές, ψυχικές ανάγκες, και να μένουν αιωνίως τυφλοί.

Κατέληξε ότι κανείς πρέπει να προσπερνά όλα τα εμπόδια προκειμένου να συναντήσει τον Χριστό, που είναι το φως του κόσμου, και να αποκτήσει το φως της ζωής αιωνίως.

Στο τέλος ο Μητροπολίτης εξέφρασε την χαρά του για τον εφημέριο της Ενορίας του Γαλατά π. Γεώργιο Μπίμπο, τον οποίο με εντολή του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεοκλήτου είχε χειροτονήσει εις Πρεσβύτερο και ευχήθηκε να λυθεί το θέμα της γέφυρας του ποταμού Ευήνου, που συνδέει τον Γαλατά με το Μεσολόγγι, για να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι του Γαλατά και ιδίως οι μαθητές.

Μετά το τέλος της θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης επισκέφθηκε το Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας όπου είχε συζήτηση με το εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού για θέματα που αφορούν την Ενορία και τους Χριστιανούς. Έπειτα, επισκέφθηκε το Μίνι Μάρκετ και ένα κεντρικό καφενείο του χωριού που ήταν στην περιοχή του Ιερού Ναού και χαιρέτησε τους ανθρώπους.