Εικοσιπέντε χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων «Αγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός».
Για τον εορτασμό των 25χρονων η Ιερά Μητρόπολη προγραμμάτισε επετειακές εκδηλώσεις που άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής.
Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρδίτσας πραγματοποιήθηκε συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με τη συμμετοχή διπλωματούχων, πτυχιούχων, τελειόφοιτων και σπουδαστών της σχολής.
Τη συναυλία παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ιερείς και δεκάδες Καρδιτσιώτες που είχαν τη ευκαιρία να διαπιστώσουν την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που παρέχει στους σπουδαστές της η σχολή.
Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2000 στην Καρδίτσα με παραρτήματα στα Φάρσαλα, τον Παλαμά και το Μουζάκι και είναι αναγνωρισμένη από το κράτος. Ήδη έχουν χορηγηθεί διπλώματα και πτυχία σε αποφοίτους της σχολής οι οποίοι κοσμούν αναλόγια εκκλησιών, διδάσκουν σε μουσικά σχολεία και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Στόχος της Σχολής δεν είναι μόνο να βγάλει άριστα καταρτισμένους Ιεροψάλτες, αλλά να διατηρήσει και μεταλαμπαδεύσει τη γνήσια εθνική μας μουσική παράδοση που κληροδοτήθηκε ως παρακαταθήκη στις νέες γενιές, στα νέα παιδιά. Θέλει έτσι να συμβάλει όχι μόνο στη διάσωσή της, αλλά και στην ανάδειξή της, αφού χαρακτηρίζεται ως ένα απ’ τα πλουσιότερα και πλέον αξιόλογα μουσικά είδη στο παγκόσμιο μουσικό στερέωμα.
Στο τέλος της συναυλίας τιμήθηκε ο κ. Ιωάννης Παπαχρόνης, για την πολυετή προσφορά του στη Βυζαντινή Σχολή.
Την Κυριακή, του Παραλύτου 26 Μαΐου 2024, στον ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καρδίτσας τελέσθηκε Ακολουθία του Όρθρου και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη κ. Τιμοθέου.
Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας έψαλλαν διπλωματούχοι, πτυχιούχοι, τελειόφοιτοι και σπουδαστές/στριες της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» της Ιεράς μας Μητροπόλεως στα ελληνικά και σλαβωνικά, ολοκληρώνοντας έτσι τις διήμερες Επετειακές Εκδηλώσεις επί τη συμπληρώσει 25 χρόνων λειτουργίας της Σχολής, προσφοράς στη βυζαντινή μουσική και διακονίας στην Εκκλησία.
Ο Μητροπολίτης στην ομιλία του ανέφερε, ότι την σημερινή Κυριακή του Παραλύτου, τον οποίον θεράπευσε ο Χριστός στην κολυμβήθρα της Βηθεσδά, όπως και τις δύο επόμενε, της Σαμαρείτιδος που συζήτησε με τον Χριστό στο φρέαρ του Ιακώβ και του Τυφλού που θεράπευσε ο Χριστός στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, έχουμε την τριλογία του ύδατος.
Το ύδωρ είναι ένα πρωταρχικό στοιχείο στα θαύματα που επιτέλεσε ο Κύριος, επιβεβαιώνοντας την αγάπη Του για τους πάσχοντες ανθρώπους.
Το αποστολικό ανάγνωσμα από τις Πράξεις των Αποστόλων, αναφέρθηκε στα θαύματα του Αποστόλου Πέτρου στις περιοχές της Λύδδας και της Ιόππης, την θεραπεία του παραλύτου Αινέα και την ανάσταση της νεκρής Ταβιθάς, Με τα θαύματά του, ο Απόστολος Πέτρος επιβεβαιώνει την παρουσία του Αναστημένου Χριστού, με την δύναμη του Οποίου τα επιτέλεσε.
Στις περιοχές αυτές, οι Χριστιανοί για πρώτη φορά αποκαλούνται «άγιοι», αφού πράγματι ήταν εν δυνάμει άγιοι, όπως είμαστε και εμείς, όταν χαριτωνόμαστε από το Φως της Αναστάσεως και από την αγάπη και το έλεος του Θεού στη ζωή μας και όταν ασκούμαστε πνευματικά και αγωνιζόμαστε να κρατούμε την ομολογία της πίστεως.
Όπως ο Κύριος Ιησούς Χριστός, έτσι και οι Απόστολοί Του, μετά από κάθε διδασκαλία τους επιτελούσαν θαύματα, όχι για να δείξουν μια δυναμική στους ανθρώπους, αλλά για να επιβεβαιώσουν, ότι το κήρυγμά τους κατακλύεται από την Χάρη, την αγάπη και την φιλανθρωπία του Θεού.
Με τα θαύματά τους επιβεβαίωναν την παρουσία του Δημιουργού Θεού και υπενθύμιζαν στους ανθρώπους τα λόγια του Κυρίου, ότι αυτός που έχει πίστη «ως κόκκον σινάπεως», μπορεί να κάνει θαύματα και να επιβεβαιώνει την παρουσία του Θεού στη ζωή των ανθρώπων.
Καλούμαστε όλοι μας να κατανοήσουμε το μέγεθος της παρουσίας του Θεού στη ζωή μας και να εγκεντριστούμε με αυτήν, να δεχτούμε τον αναστημένο Σωτήρα μας μέσα στην καρδιά μας και να ζούμε την εν Χριστώ ζωή.
Ο Μητροπολίτης στο τέλος της ομιλίας του, ευχαρίστησε τις βυζαντινές χορωδίες που έψαλλαν τους εκκλησιαστικούς ύμνους, για τον κόπο τους, για την διάθεσή τους και για την πίστη τους, χάρη στην οποία τους ενδυναμώνει ο Αναστημένος Κύριός μας και τους ευχήθηκε να συνεχίσουν την προσφορά τους στην Εκκλησία, ώστε να αλλάζει το ήθος, το φρόνημα και η διάθεση των ανθρώπων γύρω από το Μυστήριο του αποκεκαλυμμένου Θεού.