«ΚΗ’ Παύλεια»: Σύναξη των αποφοίτων της Αθωνιάδος Σχολής

Το Σάββατο 25 Ιουνίου το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Λουκά του Ιατρού στην Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά Βεροίας, τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο με την ευκαιρία της συνάξεως των αποφοίτων της Αθωνιάδος Σχολής, που εντάσσεται στο πλαίσιο των ΚΗ’ Παυλείων.

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξήρχε ο Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος, ο οποίος χοροστάτησε και στον Όρθρο, ενώ έλαβε μέρος ο  Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Στο τέλος τελέστηκε μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Κινσάσας κυρό Νικηφόρο, πνευματικό αδελφό του  Μητροπολίτου  κ. Παντελεήμονος, καθώς και οι δύο Αρχιερείς προέρχονται από την αδελφότητα του μακαριστού Υμνογράφου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στην οποία εκτός από τους δύο Αθωνιαδίτες Αρχιερείς, συμμετείχαν κληρικοί, ιεροψάλτες και πολλοί απόφοιτοι με τις οικογένειες τους ακολούθησε γεύμα που παρέθεσε η Ιερά Μονή.

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:«Τους του Άθω πατέρας και αγγέ­λους εν σώματι, ομολογητάς και οσίους, ιεράρχας και μάρτυρας, τιμή­σωμεν εν ύμνοις και ωδαίς, μιμούμενοι αυτών τας αρετάς».

Η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει αύριο, πρώτη Κυριακή μετά την Κυ­ριακή των Αγίων Πάντων, τη Σύνα­ξη των εν Άθω οσίων και θεοφό­ρων πατέρων. Τιμά «τους του Άθω πατέρας και αγγέλους εν σώματι», τους «ομολογητάς και οσίους», τους «ιεράρχας και μάρτυρας», όπως ψάλλει ο συνό­μιλος των Αγίων του Αγιωνύμου Όρους, όσιος Νικόδημος ο Αγιο­ρείτης, ο ιερός υμνογράφος του προς τιμήν τους απολυτικίου.

Και αποτελεί αγαθή συγκυρία ότι η Σύναξή μας, Σύναξη των απο­φοί­των της Αθωνιάδος Σχολής, συμπί­πτει με την προεόρτιο ημέρα της εορτής πάντων των εν Άθωνι αγίων και θεοφόρων πατέρων, η χάρη των οποίων συνοδεύει και εμάς. Διότι εάν το Άγιο Όρος είναι το περιβόλι της Κυρίας Θεοτόκου, οι θεοφόροι αυτοί πατέρες είναι τα εύοσμα άνθη του. Είναι οι άγγελοι που διακονούσαν επί γης την Υπεραγία Θεοτόκο. Είναι αυτοί που με τους ασκητικούς τους πό­νους, την προσευχή, την αγρυπνία, τη νηστεία και την τήρηση του νοός κατόρθωσαν να γίνουν «εν σώ­ματι άγγελοι» και να ουρανώ­σουν τη γη.

Γι᾽ αυτό και δεν νοείται Άγιον Όρος χωρίς τους οσίους και θεο­φόρους πατέρες, τους γνωστούς και αγνώστους, όλους εκείνους, των οποίων τα ιερά λείψανα κάνουν τη γη να ευωδιάζει, όλους εκεί­νους, των οποίων η χάρη σκε­πει και προστατεύει μαζί με την Κυρία Θεοτόκο, τους οικήτορες του Άθωνος, όσους αγωνίζονται να βαδίσουν στα δικά τους ίχνη, αγω­νιζόμενοι «προς τας αρχάς, προς τας εξουσίας, προς τους κοσμο­κράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις».

Η παρουσία τους είναι ζωντανή και καθημερινή τόσο στα μεγάλα μοναστήρια όσο και στις μικρές σκήτες και τις καλύβες, όπου οι μοναχοί συνομιλούν μαζί τους και συναναστρέφονται ημέρα και νύκτα, σαν να βρίσκονται εκεί, για να τους βοηθούν να βαδίζουν τη στενή και τεθλιμμένη οδό της μο­ναχικής και της ασκητικής πολι­τείας και να ανεβαίνουν την ουρανοδρόμο κλίμακα της αρετής μέχρι τη θέωση.

Όλοι αυτοί οι όσιοι και θεοφόροι πατέρες, οι εν ασκήσει διαλάμ­ψα­ντες εν σπηλαίοις και ταίς οπαίς του Άθωνος, δεν είναι ξένοι και άγνωστοι, δεν είναι μακρινοί και για όλους εμάς που μαθητεύσαμε παρά τους πόδας τους, που μαθη­τεύσαμε στη σκιά τους, που μαθη­τεύσαμε στους χώρους της τροφού μας Σχολής, εκεί όπου κάποιοι από αυτούς μαθήτευσαν ή και δίδαξαν. Είναι οικείοι μας, είναι πατέρες και αδελφοί μας πνευματικοί, είναι πρότυπα ζωής για όλους μας.

Γι᾽ αυτό και καλούμεθα να ακολουθήσουμε την προτροπή του ιερού υμνογράφου και να μην τους τιμήσουμε μόνο με τα χείλη, με τους λόγους και τα εγκώμια ή έστω και με τους ύμνους, αλλά να τους τιμήσουμε «μιμούμενοι αυτών τας αρετάς».

Βέβαια, εμείς δεν ζούμε στο Άγιο Όρος, δεν ζούμε υπό τις συνθήκες που έζησαν εκείνοι, δεν είμαστε ασκητές, μοναχοί ή κληρικοί όλοι. Όμως οι αρετές των οσίων και θεοφόρων πατέρων, τη Σύναξη των οποίων θα τιμήσει η Εκκλησία μας αύριο, δεν είναι αρετές μόνο για μοναχούς ή ασκητές. Είναι αρετές τις οποίες μπορεί και οφείλει να αποκτήσει κάθε πιστός, όπου και αν ζει. Διότι, εάν «ουκ ο τόπος αλλά ο τρόπος» κάνει τον μοναχό, το αντίστροφο ισχύει και για κάθε χριστιανό που ζει μέσα στον κόσμο, που αγωνίζεται μέσα στον θόρυβο της κοινωνίας και των βιοτικών μεριμνών να ακού­σει μέσα του τη φωνή του Θεού και να την ακολουθήσει.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η εν Χριστώ ζωή, την οποία καλούμεθα όλοι να ζήσουμε, δεν είναι διαφο­ρετική για όσους ζούν στον κόσμο και για όσους ζούν στο Άγιο Όρος, διότι τελικά όλοι στην ίδια αιώνια ζωή και στην ίδια βασιλεία του Θεού αποβλέπουμε και επιδιώ­κου­με. Επομένως, η μίμηση των αρε­τών των οσίων και θεοφόρων πατέ­ρων είναι χρέος όχι απέναντι σε εκείνους που θέλουμε να τιμήσ­ουμε, αλλά και στον εαυτό μας και στον Χριστό, εάν θέλουμε να είμε­θα πράγματι μέλη του Σώματός του, μέλη της Εκκλησίας του και κληρονόμοι της αιωνίου βασιλείας του.

Μπορεί τα μέτρα των οσίων και θεοφόρων πατέρων να είναι πολύ υψηλά για εμάς που ζούμε στον κόσμο, αλλά δεν θα πρέπει να ξε­χνούμε ότι, όπως οι αγωνιστές βάζουν υψηλότερους στόχους από αυτούς που μπορούν να επιτύχουν, ώστε να φθάσουν εκεί που μπο­ρούν, το ίδιο ισχύει και για την πνευ­ματική ζωή. Αν δεν έχουμε ως πρότυπα τις υψηλές επιδόσεις των αγίων μας, δεν θα μπορέσουμε να επιτύχουμε ούτε τα μέτρα που μπορούμε εμείς να επιτύχουμε.

Γι᾽ αυτό ας τιμήσουμε τους «του Άθω πατέρας και αγγέλους εν σώματι … μιμούμενοι αυτών τας αρετάς», για να έχουμε τη χάρη και την ευλογία τους πάντοτε στη ζωή μας.
Με πολλή αγάπη και πολλή τιμή καλωσορίζω και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτο, αγαπητό εν Χριστώ αδελφό από τα θρανία ακόμη της Αθωνιάδος, και όλους τους αδελφούς οι οποίοι σήμερα προσήλθαν εδώ, στο Μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά, προκειμένου να ίδωμεν αλλήλους και να ευφρανθώμεν εν πνεύματι, αλλά και να τιμήσουμε εκείνους, οι οποίοι υπήρξαν διδάσκαλοί μας, τόσο τον αείμνηστο Μητροπολίτη Κώου Ναθαναήλ όσο και τον αγαπητό εν Χριστώ αδελφό και παραδελφό μου, αείμνηστο Μητροπολίτης Κινσάσα Νικηφόρος και όλους είτε διδασκάλους είτε μαθητές, για τους οποίους θα τελέσουμε σήμερα το μνημόσυνο. Ας έχουμε την ευχή τους και την αγάπη τους.