Ιστορικό τέμπλο ζει ξανά για να γιορτάσει τα 200 έτη από το 1821

Μεγάλη ικανοποίηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του νομού Σερρών η είδηση, ότι το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Εμμανουήλ Παπά πρόκειται σύντομα να αποκατασταθεί.

Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης έχουν εισέλθει πλέον στη φάση της υλοποίησης -μετά και την ολοκλήρωση των αναγκαίων μελετών-και αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές του ερχομένου επετειακού έτους(2021).

Στην Προγραμματική Σύμβαση που υπογράφτηκε πριν από λίγο καιρό ανάμεσα στην Ιερά Μητροπόλη Σερρών και Νιγρίτης, την Αντιπεριφέρεια Σερρών, το Υπουργείο Πολιτισμού και τον Ι. Ν Αγίου Αθανασίου Εμμανουήλ Παπά, προβλέπεται αναλυτικά η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του ιστορικού ξυλόγλυπτου τέμπλου του εν λόγω Ι.Ν. το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και πλέον περίτεχνα μεταβυζαντινά ξυλόγλυπτα τέμπλα όχι μόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Το τέμπλο που είναι διαστάσεων 15×5,50 μέτρων,εντυπωσιάζει με την κατάφορτη διακόσμησή του με αφηγηματικές σκηνές συμβολικού και διδακτικού περιεχομένου, από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη και την λειτουργική ζωή της Εκκλησίας μας, και χαρακτηρίζεται για την αρμονική οργάνωση του πλούσιου διάκοσμου, την λεπτομερή τεχνική απόδοση των γλυπτών παραστάσεων, την φυσιοκρατική απόδοση με επιμέρους λεπτομέρειες, την πλαστικότητά του και την αρμονία των χρωμάτων.

Από πλευράς αρχιτεκτονικής διακόσμησης ο ναός είναι ρυθμού τρίκλιτης βασιλικής που καλύπτεται με καμάρα και φέρει ημικυκλική κόγχη στα ανατολικά. Εξαίσιας τέχνης ομοίας με αυτήν του τέμπλου είναι και ο ξυλόγλυπτος άμβωνας και ο επισκοπικός θρόνος του ναού- αριστουργήματα υψηλής καλλιτεχνικής δημιουργίας και αισθητικής- φιλοτεχνηθέντα ταυτοχρόνως με το τέμπλο.

Ως προς τα βασικά προβλήματα που ο ναός αυτός αντιμετωπίζει ο κ. Θεολόγος σπεύδει να σημειώσει τα εξής: «Τα προβλήματα αφορούν και στον φέροντα ξύλινο οργανισμό, ο οποίος έχει διαβρωθεί από την καταστροφική δράση των διαφόρων ξυλοφάγων εντόμων, αλλά και στο ξυλόγλυπτο τμήμα του το οποίο έχει υποστεί λόγω της αιθάλης και των άλλων φυσικών ρύπων των χρόνων που πέρασαν σημαντικές αλλοιώσεις που επισκιάζουν το αρχικό του κάλλος. Το εικονοστάσιο σε ένα μεγάλο μέρος του φέρει χρώμα και επικάλυψη με φύλλο χρυσό, τα οποία θα πρέπει να καθαρισθούν, να στερεωθούν και να αναδειχθούν».

Σημαντικά είναι και τα συνδεόμενα με τον ναό ιστορικά γεγονότα, όπως τα παραθέτει ο Μητροπολίτης Σέρρων κ. Θεολόγος: « Ο ιερός και ενοριακός ναός του Αγίου Αθανασίου στο δημοτικό διαμέρισμα Εμμανουήλ Παπά Σερρών ανεγέρθηκε, ως μαρτυρείται από την εντοιχισμένη στον ναό κτητορική επιγραφή, το 1805 με δαπάνες και επιστασία του Γεωργίου Οικονόμου, ανεψιού του αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά και υιού του παπα-Αθανασίου Οικονόμου, αδελφού του ήρωος» αναφέρει ο ίδιος και συνεχίζει: «Κατά τον Σερραίο ιστορικό Ευάγγελο Στράτη, ο ήρωας και τα αδέλφια του εκτός από την γενναία οικονομική συνδρομή, μετέφεραν οι ίδιοι και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερση του ναού. Έτσι, επικράτησε στην οικογένεια και το επώνυμο Παπάς αντί του αρχικού Οικονόμου».

Η χρονιά του 2021 είναι κατάφορτη από τις μνήμες της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Αυτό επίσης μας υπενθυμίζει κατά την αφήγησή του και ο μητροπολίτης Σερρών καθώς τονίζει: «Κατά το ερχόμενο έτος 2021, η ακριτική και ελληνικωτάτη πόλις μας, ΄΄αι ερατειναί Σέρραι΄΄, μαζί με την ένδοξη Πατρίδα μας θα εορτάσουν, συν Θεώ, την τριπλή επέτειο της συμπληρώσεως δηλαδή 200 χρόνων από της Εθνικής Παλλιγγενεσίας, της θαυμαστής διασώσεως των Σερρών, πρεσβείαις του αγίου ενδόξου Αποστόλου Ιωάννου του Θεολόγου, την 8η Μαΐου 1821 εκ της σφαγής υπό των Οθωμανών Τούρκων και της κοιμήσεως του πρωτεργάτου της επαναστάσεως στην Μακεδονία, Σερραίου Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά την 5η Δεκεμβρίου 1821» επισημαίνει ο κ. Θεολόγος και προσθέτει: « Μέσα στο πλαίσιο της τριπλής αυτής επετείου, η Ιερά Μητρόπολή μας, μαζί με τον Δήμο Σερρών, την οικεία Αντιπεριφέρεια και άλλους θεσμικούς φορείς της περιοχής μας προγραμματίζουν σειρά εκκλησιαστικών, πνευματικών, πολιτιστικών και επετειακών εκδηλώσεων, με σκοπό τον εορτασμό και την ανάδειξη της λαμπράς αυτής επετείου.

Ανάμεσα στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις εντάσσεται η Αρχιεπισκοπική και Συνοδική θεία Λειτουργία και το ιερό μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου της κωμοπόλεως Εμμανουήλ Παπά Σερρών, γενεθλίου τόπου του Αρχιστρατήγου του αγώνα στην Μακεδονία, Εμμανουήλ Παπά. Τον ιστορικό αυτό ναό της τοπικής Εκκλησίας των Σερρών στολίζει το υψηλής καλλιτεχνικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο, το οποίο υπέστη σοβαρές φθορές στο διάβα των 200 και πλέον ετών από της φιλοτεχνήσεώς του.

Το έργο της συντηρήσεως και αποκαταστάσεως του εντυπωσιακού αυτού ξυλόγλυπτου τέμπλου χρηματοδοτείται από την Αντιπεριφέρεια Σερρών κατόπιν σχετικού αιτήματος της Εκκλησίας των Σερρών και εντάσσεται στο πλαίσιο των ανωτέρω επετειακών εκδηλώσεων» υπογραμμίζει ο σεβασμιότατος.

“ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ ΕΧΤΙΖΑΝ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ”

Ο κ. Θεολόγος συμπληρώνει: « Η τοπική μας Εκκλησία από δεκαετίας περίπου με επιμέλεια ετοίμαζε τις χρονοβόρες και σχολαστικές μελέτες που απαιτούνται για την λήψη της σχετικής αδείας από το Υπουργείο Πολιτισμού, ωρίμαζε το έργο και σχεδίαζε με προσοχή τις κινήσεις εκείνες που θα οδηγούσαν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Το έργο αυτό το οφείλουμε πρωτίστως ως ιερή υποχρέωση τιμής και ευγνωμοσύνης στους φιλόχριστους Σερραίους πατέρες μας, που ζώντας στα σκοτεινά χρόνια της τυρρανικότατης τουρκικής σκλαβιάς έκτιζαν ναούς, τους οποίους στόλιζαν με αληθινά αριστουργήματα τέχνης.

Ως Ποιμενάρχης της Εκκλησίας του Χριστού που παροικεί στις Σέρρες και την Νιγρίτα δοξάζω τον άγιο Θεό για την μεγάλη αυτή ευλογία του στην ζωή της τοπικής μας Εκκλησία και του τόπου μας και ευχαριστώ ευγνωμόνως εκείνους, οι οποίοι συνήργησαν στην ολοκλήρωση αυτού του οράματος: το Υπουργείο Πολιτισμού, την τοπική εφορεία Αρχαιοτήτων, την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και προσωπικώς τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παν.Σπυρόπουλο» ολοκληρώνει την αναφορά του ο κ. Θεολόγος.