Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Πατέρων Λευκάδος

Ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Λευκάδας, ένα ιδιαίτερης αξίας μνημείο πίστης, είναι το Ασκητήριο των Αγίων Πατέρων. Σε απόσταση 5 χλμ από τη Νικιάνα, κοντά στον ερειπωμένο Αλέξανδρο, εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, ξαφνιάζοντας τον επισκέπτη αφού μοιάζει να ξεφυτρώνει από σπήλαιο, σε βραχώδες σημείο.

Στο εσωτερικό της σπηλιάς, η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική. Σύμφωνα με τις παραδόσεις, το 325, εκεί βρήκαν καταφύγιο και μόνασαν, τρεις Άγιοι Πατέρες, από τους πέντε που ήρθαν στο νησί, μετά την Α΄Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Οι δύο από αυτούς ασκήτευσαν στο σημερινό μοναστήρι της Φανερωμένης, ενώ οι τρεις διάλεξαν αυτή τη σπηλιά, όπου έμειναν για το υπόλοιπο της ζωής τους, με νηστεία, αγρυπνία και προσευχή.

Οι τάφοι των Πατέρων, τα ονόματα των οποίων δεν γνωρίζουμε, βρίσκονται μέσα στο σπήλαιο και αποτελούν ευλαβικό προσκύνημα. Από τον τάφο του τρίτου εξ αυτών αναβλύζει συνεχώς αγίασμα.

Κειμήλιο του Ησυχαστηρίου είναι η μολυβένια σφραγίδα των Τριών Πατέρων, με χαραγμένες τις μορφές των Αγίων. Λειτούργησε, για πολλά χρόνια, ως μετόχι της Μονής Αγίου Γεωργίου, έως το 1978, όταν έφυγε από τον κόσμο η τελευταία μοναχή του.