Από τη Θράκη έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα, Μητροπόλεις, ενορίες και απλοί πολίτες συλλέγουν από το υστέρημά τους τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται οι δομές φιλοξενίας της Αρχιεπισκοπής
Θερμή αγκαλιά σε όλους τους κατατρεγμένους Ουκρανούς αδελφούς ετοιμάζεται να ανοίξει η Εκκλησία με συγκεκριμένες ενέργειες και σημαντικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβει. Ηδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος απέστειλε σε όλες τις Μητροπόλεις εγκύκλιο σημείωμα με το οποίο τις προσκαλούσε να συνδράμουν, ώστε να στηριχθεί ο χειμαζόμενος ουκρανικός λαός.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από τις τοπικές Εκκλησίες να ενημερώσουν σχετικά με τη δυνατότητα την οποία ενδεχομένως να έχουν προκειμένου να φιλοξενήσουν πρόσφυγες Ουκρανούς σε εκκλησιαστικούς χώρους και ιδρύματα, όπως για παράδειγμα οι εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων, οικοτροφεία, Ιερές Μονές κ.λπ. ή και σε κενά διαμερίσματα και οικήματα εκκλησιαστικών νομικών προσώπων.
Εξάλλου, δεν είναι λίγες οι φορές που τόσο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος όσο και πολλοί Αρχιερείς δηλώνουν με έμφαση ότι θα στηρίξουν κάθε δράση της Πολιτείας, για να βοηθήσουν τους πολίτες της Ουκρανίας. «Μετά πολλής θλίψεως και συνοχής καρδίας παρακολουθούμε όλοι μας τις τελευταίες ημέρες τον φρικτό πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται στην Ορθόδοξη Χώρα της Ουκρανίας», αναφέρει η Ιερά Σύνοδος, ενώ παράλληλα τονίζει ότι «άνθρωποι κάθε ηλικίας δοκιμάζονται και διώκονται εξαιτίας της κακότητος, της μισαλλοδοξίας και της βαρβαρότητος των πολεμικών συγκρούσεων».
Έκκληση
Άλλωστε, η Εκκλησία της Ελλάδος, από την πρώτη στιγμή της βίαιης εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, απηύθυνε έκκληση διά στόματος του Προκαθημένου της «να σταματήσει αυτός ο πόλεμος τώρα, να πρυτανεύσουν η σύνεση και η λογική και να γίνει αντιληπτό ότι όλα τα ζητήματα μπορούν να διευθετηθούν και να επιλυθούν μέσα από τον διάλογο και τη συνεννόηση και ποτέ με τη βία».
Μάλιστα, την Παρασκευή το βράδυ, κατά τη διάρκεια της Α’ Στάσης των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας χωρίς να μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά του και με τρεμάμενη -από τη συγκίνηση- φωνή κάλεσε τους πιστούς να ανοίξουμε την αγκαλιά μας και να περιμένουμε τα ορφανά παιδιά από την Ουκρανία.
Παράλληλα, σε συνάντηση με την υφυπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, αρμόδια για την ένταξη, Σοφία Βούλτεψη, έθεσε όλες τις δομές της Αρχιεπισκοπής στη διάθεση της Πολιτείας. Ήδη, οι ξενώνες της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συνύπαρξις» της Εκκλησίας της Ελλάδος βρίσκονται σε ετοιμότητα.
Αρκετές είναι, ακόμη, οι ενορίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται εδώ και ημέρες με σκοπό να μαζέψουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, τα οποία θα αποστείλουν στην Ουκρανία. Σε συνεργασία με διάφορους φορείς ή τοπικές αρχές γιγαντώνεται μια προσπάθεια που βρίσκει πολλούς υποστηρικτές. Από τη Θράκη έως την Κρήτη και από τη Ρόδο έως την Κέρκυρα Κλήρος και λαός περισυλλέγουν από το υστέρημά τους για να τα προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν περισσότερη ανάγκη.
Έρανος αγάπης
Ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Μητράρας, προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας Δάφνης αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» ότι «με τη χάρη του Κυρίου, την ευλογία της Κυρίας Θεοτόκου, αλλά και της Αγίας Βαρβάρας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο αποφάσισε να διεξάγουμε έρανο αγάπης προς τον χειμαζόμενο και δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας».
Συγκλονισμένος από τα γεγονότα, τονίζει ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ένα ορθόδοξο έθνος να πολεμά με επιθετικό τρόπο ένα άλλο ορθόδοξο έθνος, αυτό των Ουκρανών. Ο εθνοφυλετισμός ανατρέπει το ιερόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας πολίτευμα, γι’ αυτό και καταδικάστηκε επίσημα από τη Μεγάλη Πανορθόδοξη τοπική Σύνοδο της Κωνσταντινουπόλεως το 1872.
Παρά ταύτα, εμείς οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που βλέπουμε τις συνέπειες αυτού του πολέμου δεν μπορούμε να μείνουμε θεατές της τηλεόρασης και των ΜΜΕ». Προσθέτει, επίσης, ότι σε πολύ λίγο χρόνο ύστερα από την ανακοίνωση του πολέμου, ο κόσμος ευαισθητοποιήθηκε κι αμέσως άρχισε μια εκστρατεία αγάπης προς τους αδελφούς μας που βιώνουν τον πόλεμο και έχουν ανάγκες.
«Αμέσως ξεκινήσαμε έρανο σε απαραίτητα είδη, όπως είναι τρόφιμα, ρουχισμός, φάρμακα, αλλά και είδη υγειονομικής προστασίας και υγιεινής. Άμεσοι συνεργάτες μας είναι ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού, αλλά και άλλοι τοπικοί φορείς και τοπικοί σύνδεσμοι της τοπικής μας κοινωνίας, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή ενεργοποιήθηκαν, ώστε να βοηθήσουν με όποιον τρόπο μπορούν», σημειώνει ο π. Μάξιμος και συμπληρώνει ότι «ο ελληνικός λαός, ο οποίος γνωρίζει από ταλαιπωρίες, δοκιμασίες, αλλά και από την προσφυγιά των Μικρασιατών και των Ποντίων, άμεσα ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της τοπικής Εκκλησίας του Ιερού Ναού Αγίας Βαρβάρας».
«Με δάκρυα στα μάτια έρχονται για να προσφέρουν όσο και όπως μπορούν»
Εξάλλου, περιγράφει σκηνές που προκαλούν δέος και συγκίνηση: «Οι ενορίτες μας, οι οποίοι κατάγονται από όλα τα μέρη της Ελλάδος, με δάκρυα στα μάτια, έρχονται στην Εκκλησία, για να προσφέρουν όσο και όπως μπορούν. Δίνουν από το υστέρημά τους.
Βλέπουμε ανθρώπους -που γνωρίζουμε καλά ότι και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες- να φέρνουν τσάντες με τρόφιμα ή φάρμακα. Έχοντας, μάλιστα, περάσει παρόμοιες δοκιμασίες στο παρελθόν και από τους Βαλκανικούς Πολέμους και από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και αμέσως μετά τον εμφύλιο, οι ενορίτες προσεύχονται με πόνο ψυχής υπέρ κατάπαυσης του πυρός, γιατί μόνον αθώα θύματα θυσιάζονται και γίνονται σηματωροί και κήρυκες υπέρ της ειρήνης και συμφιλίωσης του Σύμπαντος Κόσμου».
Εν κατακλείδι, ο π. Μάξιμος τονίζει ότι «εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και την προσευχή μας εν μετανοία και εν κατανύξει προσδοκώντας την παύση του πολέμου και την ειρήνευση των καρδιών των ιθυνόντων.
Παρακαλούμε όλους να εντείνουμε τις προσευχές μας προς τον Αρχηγό της ειρήνης, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, για την κατάπαυση του πολέμου και τον φωτισμό όλων των εμπλεκομένων στη σύρραξη πλευρών, με σκοπό την αναθεώρηση των αποφάσεών τους, οι οποίες επιφέρουν τραγικές συνέπειες σε ολόκληρο τον κόσμο».
Είναι απαραίτητο το ιατροφαρμακευτικό υλικό
Ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη Θεσσαλονίκη, Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Παπαγεωργίου, μιλώντας στην «Ορθόδοξη Αλήθεια» κάνει γνωστό ότι: «Ο Ιερός Ναός μας, σε συνεργασία με το 8ο, το 89ο και το 90ο Δημοτικά Σχολεία συμμετέχουν στον πόνο και στην αγωνία των θυμάτων του πολέμου μαζεύοντας τρόφιμα μακράς διαρκείας.
Καθημερινά, άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή προσφέρουν στην εκκλησία ό,τι ο καθένας μπορεί. Ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, βρεφικές τροφές και παιδικά γάλατα, γάλατα εβαπορέ, κονσέρβες, βρεφικές πάνες και είδη ατομικής υγιεινής είναι κάποια από τα είδη που είναι απαραίτητα».
Επίσης, ο π. Νικόλαος αναφέρει ότι χρειάζεται να περισυλλεχθεί ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως αποστειρωμένες γάζες και γάντια, οινόπνευμα, φυσιολογικοί οροί, παυσίπονα, παιδικά σιρόπια, αντιβηχικά και αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση του δέρματος.
Ο ναός, όπως ενημερώνει ο π. Νικόλαος, είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 8 έως τις 12.30 και από τις 17 έως τις 20.30, στις οδούς Δελφών και Μιαούλη, ενώ σημειώνει ότι οι πιστοί ανταποκρίθηκαν από την πρώτη στιγμή στο κάλεσμα της ενορίας. Κάνει γνωστό, επίσης, ότι η εν λόγω προσπάθεια άρχισε την 1η Μαρτίου και πρώτη αποστολή έχει ήδη ξεκινήσει για την Ουκρανία.
«Θέλαμε να μπορέσουμε να φτιάξουμε και εμείς κάτι για τους αδελφούς μας. Αυτή είναι και η εντολή του Κυρίου», είπε συγκινημένος ο π. Νικόλαος.
Απόστολος Σπύρου
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”