Ιερέας στην Κάρπαθο μετέτρεψε αποθήκη σε εκκλησιαστικό μουσείο

«Οταν είδα τα σκεύη και τις φορητές ανεκτίμητης αξίας εικόνες, τα οποία κείτονταν παρατημένα σ’ ένα δωμάτιο,πήρα αμέσως την απόφαση» τονίζει ο π. Στυλιανός Φασούλας

Οάσεις πολιτισμού και γνώσης αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα στην Κάρπαθο, οι οποίες συμβάλλουν στην αναβάθμιση του ακριτικού νησιού. Πρωτεργάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι ο π. Στυλιανός Φασούλας, ο οποίος υπηρετεί ως εφημέριος στον Ι. Ν. Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεσοχωρίου Παναγία η Βρυσιανή, και με τις πρωτοβουλίες του συμβάλλει καθοριστικά στη διάσωση και ανάδειξη της εκκλησιαστικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Μεσοχωριού. Ενός χωριού με εντυπωσιακή θέα στο Αιγαίο, πλαισιωμένο από αμπελώνες και περιβόλια με ελιές.

Χάρη στην επιμονή του π. Στυλιανού έλαβε σάρκα και οστά το μουσείο εκκλησιαστικής ιστορίας και βυζαντινής τέχνης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη δημιουργία βιβλιοθήκης στο Μεσοχώρι.

«Μετά την άφιξή μου στο χωριό η δημιουργία του μουσείου ήταν για μένα πρωταρχικός στόχος. Όταν είδα τα σκεύη και τις φορητές, ανεκτίμητης αξίας εικόνες, τα οποία κείτονταν σε ένα μικρό δωμάτιο παρατημένα, πήρα αμέσως την απόφαση για την δημιουργία του» τονίζει ο π. Στυλιανός.

ΣΠΑΝΙΑ ΕΚΘΕΜΑΤΑ

Και συνεχίζει: «Πρόκειται για εκθέματα μάλλον του 7ου και του 8ου αιώνα μ.Χ. Η ιδέα υπήρχε αλλά μέχρι τότε δεν είχε βρεθεί κάποιος για να την υλοποιήσει. Ο χώρος ήταν ακατάστατος και χρησιμοποιείτο ως αποθήκη, ενώ εκεί φυλάσσονταν και κάποιες εικόνες. Χάρη στην μεγάλη συνδρομή των νέων μας χρειάστηκαν μόλις έξι μέρες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να λειτουργήσει το μουσείο. Με την ευκαιρία θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά. Αξίζει, επίσης, να επισημάνω πως η πρώτη επίσημη επίσκεψη στο μουσείο μας έγινε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Αικατερίνη Σακελλαροπούλου».

Στην Κάρπαθο ο π. Στυλιανός εγκαταστάθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Οι βάσεις όμως για την μετακίνηση σε αυτό το γραφικό νησί είχαν τεθεί πιο πριν και με αφορμή έναν περίπατο στη μαρίνα της Ζέας, στον Πειραιά! Τότε η σύζυγός του είχε αποκαλύψει στον ίδιο την επιθυμία να ανοίξει ένα γραφείο λογοθεραπείας στην Κάρπαθο, λόγω των αναγκών που είχε το νησί σε αυτόν τον τομέα.

«Χωρίς καμία σκέψη και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού δέχτηκα να την ακολουθήσω. Πίστευα και πιστεύω ότι η προσφορά της θα είναι τεράστια και σημαντική για τους ανθρώπους του ακριτικού νησιού» υπογραμμίζει ο π. Στυλιανός και συνεχίζει: «Η απόφαση μου να γίνω ιερέας ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια, όταν ένιωσα την ανάγκη να έρθω κοντά στην Εκκλησία από την οποία επί σειρά ετών απείχα. Στην αρχή με γοήτευσε η βυζαντινή μουσική και ήθελα να γίνω ψάλτης.

Με τον καιρό και με την τριβή μου στον εκκλησιαστικό χώρο διαπίστωσα ότι η ιεροσύνη ήταν αυτό που θα με ολοκλήρωνε! Από μικρός είχα την φλόγα της προσφοράς και του εθελοντισμού. Πάντα ήθελα να βοηθάω και ποτέ δεν περίμενα αναγνώριση ή κάποιο έπαινο. Μέσα από το άγιο ράσο της ορθοδόξου εκκλησίας μας μπορώ να προσφέρω απλόχερα τη βοήθεια μου στους συνανθρώπους μου. Αυτή ίσως και είναι η καλύτερη απόφαση της ζωής μου!» συμπληρώνει ο π. Στυλιανός.

Τον Δεκέμβριο του 2019, στην εορτή του Αγίου Στεφάνου, χειροτονήθηκε διάκονος και οκτώ μήνες μετά ακολούθησε και η εις πρεσβύτερον χειροτονία του. Τρεις εβδομάδες μετά την χειροτονία του, ο μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος, τον τοποθέτησε εφημέριο του Ι.Ν Γεννήσεως της Θεοτόκου Μεσοχωρίου.

«Θα μπορούσα να πω ότι ο Κύριος μού επιφύλασσε μεγάλη έκπληξη καθώς το Μεσοχώρι είναι από τις ενορίες με πολύ μεγάλη σημασία για το νησί μας, αφού αποτελεί προσκύνημα για όλους τους πιστούς της Καρπάθου αλλά και της Κάσου» τονίζει ο π. Στυλιανός.

ΑΡΩΓΗ ΝΕΩΝ

Και προσθέτει: «Η Κάρπαθος είναι γνωστή για τις παλαιοχριστιανικές και μεσαιωνικές της εκκλησίες. Τρεις από αυτές βρίσκονται στο Μεσοχώρι. Η υγρασία σε συνδυασμό με τις καταστροφές, που αυτές υπέστησαν από τους Οθωμανούς και αργότερα από τους Ιταλούς καθώς και η έλλειψη γνώσης για την συντήρηση τους, είχαν σαν αποτέλεσμα την καταστροφή των τοιχογραφιών, των ιερών σκευών και των φορητών εικόνων τους.

Όπως καταλαβαίνετε για έναν ιερέα άπειρο, χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις, αυτό αποτέλεσε μια μεγάλη πρόκληση. Παρά ταύτα, δεν έχασα τον ενθουσιασμό και την όρεξη για να προσφέρω. Αντιθέτως, στρώθηκα αμέσως στην δουλειά. Γράφτηκα σε σχολή θεολογικής και εκκλησιαστικής κατάρτισης με σκοπό να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου. Παράλληλα με αυτό, έπρεπε να βρω βοηθούς για να υλοποιήσουμε έργα για το χωριό. Απευθύνθηκα στη γεμάτη από όρεξη και θέληση νεολαία του μικρού μας χωριού και αυτοί ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μου».

Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Το γεγονός ότι το Μεσοχώρι διαθέτει ένα τεράστιο αριθμό εκκλησιαστικών και λογοτεχνικών βιβλίων, οδήγησε στην απόφαση για την δημιουργία της βιβλιοθήκης. «Το δωμάτιο στο οποίο έως σήμερα είχαν τοποθετηθεί τα εκθέματα του μουσείου θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση της βιβλιοθήκης. Ο χώρος αυτός βρίσκεται στον κεντρικό ναό του χωριού, τον Άγιο Ιωάννη του Τιμίου Προδρόμου.

Είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτόν» σημειώνει ο π. Στυλιανός και προσθέτει: «Σκοπός μας είναι να συνδυασθεί η επίσκεψη στην βιβλιοθήκη με το προσκύνημα του Αγίου. Οι πιστοί θα πηγαίνουν εκεί να ανάβουν το κερί, να προσκυνάνε και μετά θα πηγαίνουν στην βιβλιοθήκη για να μελετάνε. Όσο για τον αριθμό των βιβλίων αυτός δεν είναι ακόμη γνωστός, καθώς είμαστε ακόμη στο στάδιο της καταμέτρησης. Ο κόσμος αγάπησε και στήριξε την ιδέα αυτή από την πρώτη μέρα της ανακοίνωσής της, για αυτό και καθημερινά συνεχίζεται η αποστολή βιβλίων στην ενορία μας».

Σωτήρης Λέτσιος

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”