Η βυζαντινή Μονή Λουκούς, με ιστορία εννέα αιώνων

Η Μονή Λουκούς είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Ελλάδας και είναι αφιερωμένη στην Μεταμόρφωση του Σωτήρος. Το όνομά της φέρεται να το πήρε από τον λατινικό όρο lucus, που στη μετάφρασή του στα ελληνικά σημαίνει όμορφο, ξεχωριστό και ιερό τοπίο. Άλλωστε, η θέα από το μοναστήρι είναι απερίγραπτη και εντυπωσιακή και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αρκαδίας.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το Καθολικό της Μονής κτίστηκε κατά τον 12ο αιώνα. Χαρακτηριστικό είναι και ένα χάραγμα από 1117, με τη Μονή αρχικά να υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Μετά από μία παρένθεση κατά τα χρόνια της Ενετοκρατίας, όπου το μοναστήρι φιλοξένησε Ρωμαιοκαθολικούς μοναχούς, στα χρόνια της τουρκοκρατίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της πνευματικής ζωής της ευρύτερης περιοχής. Μικρά παιδιά έβρισκαν καταφύγιο και πραγματοποιούσαν τα μαθήματά τους μέσα στην Μονή, ενώ οι μοναχοί παρείχαν και οικονομική βοήθεια σε εκατοντάδες οικογένειες.

Το μένος των Τούρκων, ωστόσο, προς τη Μονή ήταν τεράστιο με αποτέλεσμα το μοναστήρι να πυρποληθεί το 1826. Όμως, το Καθολικό της Μονής σώθηκε κατά θαυματουργό τρόπο, με το μοναστήρι να αποκτά ξανά ζωή μετά από μία δεκαετία.

Στη Μονή φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα. Οι τοιχογραφίες είναι και αυτές από τον 17ο αιώνα, ενώ εντυπωσιακό είναι και το Καθολικό με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες.

Οι επισκέπτες της Μονής έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τη φημισμένη βιβλιοθήκη, μέσα στην οποία φυλάσσονται ιστορικά χειρόγραφα και ιστορικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας.

Το μοναστήρι φιλοξενεί γυναικεία κοινότητα, με τις μοναχές να κρατούν τις πόρτες ανοιχτές με αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Φημίζονται για την κατασκευή χειροποίητων χαλιών και για την τέχνη της αγιογραφίας.

Το μοναστήρι εορτάζει στις 6 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία σπεύδουν για να προσκυνήσουν εκατοντάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας.

Πηγή: vema.com.au