Η Βρετανική Βιβλιοθήκη επέστρεψε ιστορικά έγγραφα που είχαν κλαπεί από ελληνικό μοναστήρι το 1979

Το 1979, επιστράφηκαν τρία σπάνια ιστορικά έγγραφα που αφαιρέθηκαν παράνομα από το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσοπορίτη στην Ανχαΐα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, τα αντικείμενα που επιστράφηκαν στην ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο το 2019 περιλαμβάνουν δύο πατριαρχικά είδη του 18ου αιώνα που σχετίζονται με πατριαρχικές αξίες, εκδοθέντα από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Προκόπιο Ι (1786) και τον Γρηγόριο Β (1798) Ήμασταν. Το μοναστήρι και τα οθωμανικά όπλα του 18ου αιώνα από την ίδια συλλογή.

«Το 2016, η Achia Antiquities δήλωσε στη Διεύθυνση Πιστοποίησης και Διατήρησης Πολιτιστικών Προϊόντων του Τμήματος Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ότι τα ερείπια αποκαλύφθηκαν στη Βρετανική Βιβλιοθήκη. Αμέσως και συστηματικά, η Διεύθυνση Ελέγχου και Προστασίας Πολιτιστικών Προϊόντων συγκέντρωσε όλα τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν σαφώς το παράνομο λαθρεμπόριο των λειψάνων και έστειλαν αιτήματα για την επιστροφή τους στη Βρετανική Βιβλιοθήκη », ανέφερε το υπουργείο.

Αξιωματούχοι της Βρετανικής Βιβλιοθήκης απάντησαν αμέσως και συνεργάστηκαν πλήρως με τις ελληνικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή των αντικειμένων στην Ελλάδα, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Πηγή: enp.gr