Ο π. Ραφαήλ Γρίβας, Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, μιλά στην «Ο.Α» για την εικόνα της Παναγίας και τις προσωπικές εμπειρίες θαυμαστών γεγονότων τα οποία βίωσε την εποχή που διακονούσε στη Βηθλεέμ
Ενα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα των Αγίων Τόπων είναι ο Ιερός Ναός της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ. Η Βηθλεέμ, την εποχή της Γεννήσεως του Χριστού ήταν μία μικρή κωμόπολη χωρίς ιδιαίτερη σπουδαιότητα και σημασία, αλλά με ένα λαμπρό παρελθόν και με ένα προσδοκώμενο θαυμαστό μέλλον, διότι σχετίζονταν με την έλευση του Μεσσία. Η τύχη της μικρής και ασήμαντης κωμόπολης άλλαξε, κατά τα έτη 325 – 326 μ.Χ. όταν η ευσεβής Βασίλισσα αγία Ελένη πάνω από το Σπήλαιο της Γεννήσεως του Χριστού έχτισε την περίφημη Βασιλική της Γεννήσεως, την οποία τον 6ο αιώνα προέκτεινε ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός. Εκτοτε η μικρή και ασήμαντη κωμόπολη μετατράπηκε σε ένα σπουδαίο προσκυνηματικό κέντρο. Κάτωθεν του Καθολικού της Βασιλικής της Βηθλεέμ βρίσκεται το Θεοδέγμον Σπήλαιο, όπου γεννήθηκε ο Χριστός.
Στο ανατολικό μέρος του αγίου Σπηλαίου υπάρχει αγία Τράπεζα, κάτωθεν της οποίας υπάρχει ασημένιος αστέρας, που υποδεικνύει τον τόπο της Γεννήσεως του Θεανθρώπου. Εξω από το άγιο Σπήλαιο, στο νότιο μέρος όπου βρίσκεται το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου και πριν ο προσκυνητής κατέλθει στο Αγιο Σπήλαιο βρίσκεται η εφέστιος και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας. Ο Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, αναφέρει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια», ότι δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες για τη χρονολογία, τον τόπο και τον αγιογράφο της εικόνας, ωστόσο υπολογίζεται, ότι ανήκει στον 17ο αιώνα.
Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία έκανε θαύμα στην Αυτοκράτειρα Αικατερίνη της Ρωσίας, και από τότε χάρισε τα τσαρικά ενδύματά της και τα πολύτιμα πετράδια της, ώστε να φτιαχτεί πουκάμισο και να ντυθεί με αυτά η εικόνα της Βηθλεεμίτισσας. Μάλιστα, έβγαλε διαταγή καμία άλλη αυτοκράτειρα να μη φορέσει πολύτιμα πετράδια. «Κύριο χαρακτηριστικό της εικόνας είναι ότι η Παναγία χαμογελά» σημειώνει ο π. Ραφαήλ και συμπληρώνει: «διάφοροι ξεναγοί στους Αγίους Τόπους ερμηνεύουν πως το χαμόγελο της Παναγίας οφείλεται στον τόπο χαράς, αφού εκεί γεννήθηκε ο Χριστός. Αντίθετα, στα Ιεροσόλυμα έχουμε την εικόνα της Παναγίας της κλαίουσας, επειδή εκεί είναι ο τόπος Σταύρωσης του Κυρίου».
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΑΜΑΤΑ
Κάνοντας αναφορά στην εμφάνιση της Παναγίας ο π. Ραφαήλ επισημαίνει ότι «είναι πάμπολλα τα θαύματα που έχει επιτελέσει κι αυτό αποδεικνύεται από τα χιλιάδες τάματα που υπάρχουν στην εικόνα». Ο ίδιος μοιράζεται προσωπικές εμπειρίες από την εποχή που διακονούσε στη Βηθλεέμ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι τη Μ. Δευτέρα του 2012, αμέσως μετά την ακολουθία του Νυμφίου, επισκέφτηκε τον ναό ένας μουσουλμάνος, ο οποίος, αφού έδωσε όλα τα στοιχεία του στους ιερείς, τους εκμυστηρεύτηκε πως το προηγούμενο βράδυ μεταξύ ύπνου και ξύπνιου εμφανίστηκε μπροστά του η «Μαρία», όπως ο ίδιος είπε, και τον κάλεσε να μεταβεί στην εκκλησία, όπου γέννησε τον Υιό Της. Μάλιστα, του περιέγραψε ακριβώς τον χώρο λέγοντάς του «θα μπεις από την χαμηλή πόρτα, θα περάσεις δεξιά, θα διασχίσεις τις κολώνες και θα με βρεις στο βάθος πίσω από ένα τζάμι». Είναι το σημείο, όπου ακριβώς φυλάσσεται η εικόνα. Και συνέχισε τονίζοντάς του: «Θα μου ανάψεις δυο κεριά. Ο γιος μου αναστήθηκε και θα έρθει πάλι στην γη και θα πάρει κοντά του όποιους πιστεύουν σε εκείνον. Εγώ είμαι κάθε μέρα μέσα στο Ναό και ποτέ αυτός ο Ναός δεν θα πάθει τίποτε». Επειτα από ένα χρόνο και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο του 2013, ο ίδιος μουσουλμάνος επισκέφθηκε ξανά τον ναό και με δάκρυα στα μάτια είπε στον π. Ραφαήλ και τούς άλλους πού βρίσκονταν εκεί, ότι κατά την είσοδο του στο ναό του εμφανίσθηκε ζωντανή η «Μαρία» και του μιλούσε. Και όταν έφτασαν μπροστά στην εικόνα της Βηθλεεμίτισσας τον άφησε και Εκείνη μπήκε μέσα στην εικόνα.
Ο Εξαρχος μεταφέρει ένα ακόμη προσωπικό βίωμα, το οποίο συγκλόνισε τους παρευρισκόμενους. Πριν από λίγα χρόνια, ένας από τους μουσουλμάνους αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία στο ναό, του ζήτησε να προσευχηθεί για το παιδί του, το οποίο νοσηλευόταν σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο. Τότε ο π. Ραφαήλ τον παρότρυνε να ανάψει ένα κερί, να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας και να προσευχηθεί σε αυτήν ο ίδιος, ώστε να μεσιτεύσει και να γίνει καλά το παιδί του. Ο αστυνομικός, αν και με την επίσημη στολή του, δεν δίστασε να κάνει ό,τι του είπε ο ιερέας. Την επόμενη μέρα φανερά συγκινημένος, έτρεξε να πει στον π. Ραφαήλ, ότι το παιδί του, ως εκ θαύματος, έγινε καλά και θα έπαιρνε εξιτήριο.
ΣΕ ΠΕΡΙΚΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙ ΤΗΣ ΕΞΑΡΧΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ
Ο Αρχιμανδρίτης Ραφαήλ Γρίβας, Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, μετά την άφιξή του και με την ανάληψη των καθηκόντων του, θέλησε να υπάρχει στον ναό των Αγίων Αναργύρων εικόνα που να θυμίζει τους Αγίους Τόπους. Έτσι, λοιπόν, με την ευλογία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου φιλοτεχνήθηκε στην Ιερά Μονή Δαμάστας πιστό αντίγραφο της Ιεράς και Θαυματουργής Εικόνας της Βηθλεεμίτισσας. Και πλέον από τα τέλη Ιανουαρίου η ιερή εικόνα έχει τον χώρο της και το Προσκυνητάρι της. Το αντίγραφο της Παναγίας της Βηθλεεμίτισσας, το οποίο βρίσκεται στο Μετόχι του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, στη δεξιά πλευρά της εισόδου, έχει ακριβώς τις ίδιες διαστάσεις και το πάχος της εφεστίου Εικόνας. Η άπειρη στοργή που ξεχειλίζει από τα μάτια της και το χαμόγελό της γλυκαίνει και ευφραίνει τις καρδιές των προσκυνητών που επισκέπτονται τον ναό. Η Εικόνα έχει τοποθετηθεί σε περικαλλές προσκυνητάρι και θα παραμείνει εσαεί στην Εξαρχία, ώστε να αποτελεί τον ορατό σύνδεσμο με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Καθημερινά το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία και το απόγευμα -αμέσως μετά τον εσπερινό- τελείται η Παράκληση στην Παναγία τη Βηθλεεμίτισσα.
Απόστολος Σπύρου
*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “Ορθόδοξη Αλήθεια”