Ι.Ν. Αγίου Θωμά: Ένας από τους ιστορικότερους της Κρήτης

Ο Άγιος Θωμάς στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου είναι ένας από τους παραδοσιακότερους οικισμούς της Κρήτης, με τους κατοίκους να φημίζονται για τη φιλοξενία τους, ενώ στην περιοχή διασώζεται και ένας μεγάλος αριθμός ιερών ναών. Στο κέντρο του οικισμού, ωστόσο, ξεχωρίζει η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Θωμά. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που εντυπωσιάζει όσους έχουν την τύχη να βρεθούν στο σημείο και να το αντικρίσουν.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς, στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Ναός του Αγίου Θωμά βρισκόταν ένα κτίσμα από τη μεσοβυζαντινή περίοδο, επί του οποίου, έπειτα από ανακατασκευή (Ενετική Περίοδος), οικοδομήθηκε ο Ναός που γνωρίζουμε στις μέρες μας. Ο Ναός αρχικά μετατράπηκε σε τρίκλιτη βασιλική, ενώ λίγο αργότερα προστέθηκε και ο τριμερής νάρθηκας του οποίου το κεντρικό τμήμα στεγάζεται με τρούλο.

Την προσοχή των επισκεπτών κεντρίζει το καμπαναριό το οποίο έχει κατασκευαστεί τον 19ο αιώνα, ενώ μπορεί κάποιος να διακρίνει και μία παράσταση της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας στο νάρθηκα. Οι τοιχογραφίες που σώζονται μέχρι και σήμερα δεν είναι ευδιάκριτες, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για να αναδειχθούν.

Στην περιοχή επικρατεί το αδιαχώρητο ανήμερα της εορτής του Αγίου Θωμά του Αποστόλου, στις 6 Οκτωβρίου, με τους κατοίκους να στήνουν πάγκους στους δρόμους για να κεράσουν μέσα από την καρδιά τους μικρούς και μεγάλους από κάθε γωνιά της Κρήτης που βρίσκονται στο χωρίο για να ανάψουν ένα κεράκι στο χάρη του Αγίου και για να προσευχηθούν στον Ιερό Ναό που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού.