Η ιστορική Μονή του Αγίου Βλασίου στην ορεινή Κορινθία

Το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Βλασίου βρίσκεται σε μία καταπράσινη πλαγιά (Ζηρεία) σε κοντινή απόσταση από τα Άνω Τρίκαλα, στην ορεινή Κορινθία. Η Μονή θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς τόπους της περιοχής και δέχεται με αγάπη επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την παράδοση, σε απόσταση 500 μέτρων από το μοναστήρι, σε μία βραχώδη περιοχή, βρέθηκε περί τα τέλη του 13ου αιώνα η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου. Η εύρεση της εικόνας στάθηκε η αφορμή για να κτιστεί αρχικά ένας ναός από πιστούς της περιοχής, με σκοπό να ευχαριστήσουν τον Θεό γι’ αυτή την ευλογία που τους έδωσε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εικόνα του Αγίου Βλασίου χρονολογείται τον 8ο αιώνα, ενώ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ένας ασκητής φέρεται να την έκρυψε στην σπηλιά για να την προστατέψει. Μάλιστα, η εικόνα βρέθηκε στην βραχώδη αυτή περιοχή ανήμερα του Τιμίου Σταυρού και γι’ αυτόν τον λόγο το μοναστήρι πανηγυρίζει και στις 11 Φεβρουαρίου, στην εορτή του Αγίου Βλάση, και στις 14 Σεπτεμβρίου (Τιμίου Σταυρού).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο κτήτορας όσο και η ακριβής χρονολογία ανοικοδόμησης της Μονής δεν έχουν εξακριβωθεί.

Είναι σημαντική η δράση του μοναστηριού κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, καθώς είχε αναλάβει την πνευματική καθοδήγηση των ντόπιων κατοίκων.

Από το 1982 μέχρι και σήμερα το μοναστήρι φιλοξενεί γυναικεία αδελφότητα, με τις μοναχές να δέχονται σε καθημερινή βάση, με αγάπη και στοργή τους επισκέπτες που επιθυμούν να περιηγηθούν στο ιστορικό αυτό μέρος. Στους τελευταίους δίδεται η δυνατότητα να ξεναγηθούν στους χώρους του μοναστηριού, να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Βλασίου, αλλά και να θαυμάσουν παράλληλα ένα ξεχωριστό τοπίο φυσικής ομορφιάς.

Πηγή: vema.com.au