Η Ιερά Μονή Οδηγήτριας στην Κρήτη με τη μακρόχρονη ιστορία

© vema.com.au

Η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγήτριας είναι ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Κρήτης και βρίσκεται στα Αστερούσια Όρη, κοντά στο χωριό Σίβας της Μεσαράς.

Ιδρύθηκε κατά τον 14ο αιώνα, με τους ιστορικούς να οδηγούνται σε αυτό το συμπέρασμα από τις τοιχογραφίες που χρονολογούνται σε εκείνη την περίοδο. Αναφορικά με το όνομά της, αυτό φέρεται να σχετίζεται με κάποιο αντίγραφο της περίφημης εικόνας της Μονής Οδηγών της Κωνσταντινούπολης, ενώ σύμφωνα με την παράδοση από το σημείο που έχει χτιστεί το μοναστήρι φέρεται να πέρασε ο Απόστολος Παύλος στο δρόμο του προς τη Ρώμη.

Από άποψη σχεδιασμού και κατασκευής είναι “φρουριακού τύπου”, ενώ το δίκλιτο καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρχε και τρίτο κλίτος, το οποίο ωστόσο καταστράφηκε και έχουν διασωθεί μόνο κάποια θεμέλια.

Εντυπωσιακός είναι ο λεγόμενος “Πύργος του Ξωπατέρα”, ενός μοναχού που έχει μείνει στην ιστορία εξαιτίας της αντίστασής του προς του Τούρκους. Κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας μάλιστα είχε απονεμηθεί ο τίτλος του οπλαρχηγού σε δύο ηγουμένους της Μονής.

Ταυτόχρονα την περίοδο της Τουρκοκρατίας, προκειμένου η Μονή να διατηρήσει την ανεξαρτησία της και για να μην χαθεί η περιουσία της, έγινε Σταυροπηγιακή με τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη να αναλαμβάνει την διοίκησή της.

Μέχρι και τις μέρες μας έχουν διασωθεί το παραδοσιακό πατητήρι, η βιβλιοθήκη, τα κελιά των μοναχών και το ελαιοτριβείο.

Στο ιστορικό αυτό μοναστήρι μόνασαν οι μοναχοί Παρθένιος και Ευμένιος οι οποίοι τιμώνται πλέον ως Άγιοι.

Η Μονή είναι γνωστή σε όλη την Ελλάδα καθώς διασώζονται και τέσσερις εικόνες του ζωγράφου – αγιογράφου Αγγέλου από τον 15ο αιώνα.

Πηγή: vema.com.au

© vema.com.au
© vema.com.au
© vema.com.au