Η Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων στην Κρήτη

Το μοναστήρι της Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου κτίστηκε ανάμεσα στο 1537 και το 1548 κοντά στο χωριό Γδερνέτο, στην περιοχή των Χανίων, σε υψόμετρο 260 μέτρων. Από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στην πνευματική ζωή του τόπου. Σε απογραφή που είχε πραγματοποιηθεί το 1637, η Μονή αριθμούσε 60 μοναχούς, οι οποίοι είχαν έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα.

Τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ωστόσο, ήταν δύσκολα για το ιστορικό μοναστήρι, καθώς λεηλατήθηκε από τους Τούρκους και καταστράφηκαν εκκλησιαστικά κειμήλια μεγάλης αξίας. Μάλιστα, το 1821 η Μονή πυρπολήθηκε και οκτώ μοναχοί δολοφονήθηκαν.

Η Μονή μπορεί να αναστηλώθηκε τα επόμενα χρόνια, όμως οι φθορές που είχαν προκληθεί ήταν ανυπολόγιστες. Δύσκολη ήταν και η περίοδος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της Κατοχχής, αφού στο μοναστήρι είχαν εγκατασταθεί Γερμανοί προκειμένου να έχουν τον έλεγχο της περιοχής.

Το κτιριακό συγκρότημα της Μονής έχει φρουριακή μορφή, καθώς έχουν κατασκευαστεί τέσσερις πύργοι στις γωνίες του. Αρχικά υπήρχε ένα μονόχωρο Καθολικό, το οποίο αντικαταστάθηκε από ένα μεγάλο τρουλλαίο Ναό που ολοκληρώθηκε περί τα τέλη του 19ου αιώνα. Το Καθολικό της Μονής είναι αφιερωμένο στην Παναγία και γι’ αυτό τον λόγο το μοναστήρι πήρε το όνομα ‘’Κυρία των Αγγέλων’’.

Στο σκευοφυλάκιο της Μονής σώζονται εικόνες και κειμήλια μεγάλης αξίας, όπως η θαυματουργή εικόνα της Παναγιάς της Γλυκοφιλούσας του 15ου αιώνα, αλλά και νεότερες εικόνες όπως αυτή του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη με διάφορες σκηνές από τον βίο του.

Στο μοναστήρι υπάρχουν και δύο παρεκκλήσια και συγκεκριμένα των Αγίων Δέκα και του Αγίου Ιωάννη του Ξένου.

Το 2006 με πρωτοβουλία των δραστήριων μοναχών της Μονής ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης τόσο του Ναού, όσο και του περιβάλλοντος χώρου, με στόχο να διατηρηθούν οι εγκαταστάσεις του ιστορικού αυτού Ορθόδοξου μνημείου.

Πηγή: vema.com.au