Η Ιερά Μονή Αγίου Αποστόλου Σίλα στην Καβάλα

Η Ιερά Μονή του Αγίου Αποστόλου Σίλα βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καβάλας, σε ένα καταπράσινο τοπίο φυσικής ομορφιάς.

Στο σημείο όπου έχει κτιστεί το μοναστήρι, φέρεται να σταμάτησαν για να ξαποστάσουν ο Απόστολος Παύλος και όσοι τον ακολουθούσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο μοναστήρι υπάρχει μία στήλη από μάρμαρο στην οποία αναγράφεται αυτό το γεγονός.

Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές, το 1926 ολοκληρώθηκε αρχικά η οικοδόμηση Ναού προς τιμήν του Αποστόλου Παύλου, ενώ έντεκα χρόνια αργότερα ολοκληρώθηκε η ανέγερση και του δεύτερου ναού, ο οποίος αφιερώθηκε στον Άγιο Απόστολο Σίλα. Το 1946 και ενώ είχε προηγηθεί μία δύσκολη περίοδος για την εκκλησία του Αγίου Σίλα, την οποία είχαν λεηλατήσει οι Βούλγαροι, ο μικρός αυτός ναός -του Αγίου Αποστόλου Σίλα- μετατράπηκε σε μοναστήρι.

Με την συνδρομή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των χιλιάδων καπνεργατών που εργάζονταν στην Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησε έρανος προκειμένου να κατασκευαστούν τα κτίρια της Μονής, μία πρωτοβουλία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Η συμβολή του μακαριστού Μητροπολίτη Χρυσοστόμου ήταν καθοριστική. Τα πρώτα κτίσματα τα οποία ολοκληρώθηκαν ήταν ο νέος Ναός, τα κελιά των μοναχών, το αρχονταρίκι και το Ηγουμενείο. Σημειώνεται ότι στο αρχονταρίκι της Μονής δεσπόζει και η Παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, έργο του Χρήστου Βαϊνά.

Στις 30 Ιουλίου, ανήμερα της εορτής του Αγίου Σίλα, το μοναστήρι κατακλύζεται από κόσμο που το επισκέπτεται για να προσευχηθεί και για να τιμήσει τον Άγιο. Το γεγονός ότι έχει χτιστεί σε ένα σημείο από το οποίο διακρίνεται πανοραμικά η πόλη της Καβάλας, αλλά και η Θάσος, προσφέρει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να περπατήσουν μέσα στη φύση και να θαυμάσουν το τοπίο. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα βρίσκεται και ο αρχαιολογικός τόπος των Φιλίππων, εκεί όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος.

Τέλος, το μοναστήρι στις μέρες μας είναι ανδρώο. Το μετόχι της Μονής βρίσκεται στα Αμισιανά Καβάλας.

Πηγή: vema.com.au