Η Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, εκεί όπου υψώθηκε το λάβαρο της Επανάστασης

Ένα από τα εμβληματικότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου είναι αυτό της Αγίας Λαύρας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από την κωμόπολη των Καλαβρύτων. Η ίδρυσή της Μονής – από έναν ασκητή του Αγίου Όρους – τοποθετείται στο 961 μ.Χ. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πλήθος μοναχών κατέφυγαν σε αυτήν για να αφιερωθούν στον Θεό.

Από τα μέσα του 16ου αιώνα, κι ενώ είχε προηγηθεί μία μακρά περίοδος ακμής, το μοναστήρι βρέθηκε στο στόχαστρο κατακτητών οι οποίοι το λεηλάτησαν και κατέστρεψαν τις υποδομές του. Αρχικά, το 1585 πυρπολήθηκε από τους Τούρκους, το 1770 από τους Αλβανούς και το 1826 και πάλι από τους Τούρκους, με τον Ιμπραήμ να δίνει την τελική εντολή.

Το ιστορικό αυτό μοναστήρι πήρε την τελική του μορφή το 1826, ενώ στα μέσα του 19ου αιώνα χτίστηκε και ο μεγαλοπρεπής Ναός που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Η Αγία Λαύρα δε γλίτωσε, ωστόσο, ούτε από τη μανία των Γερμανών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τους μοναχούς να φονεύονται κάτω από τον ιστορικό πλάτανο της Μονής.

Το μοναστήρι είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες, καθώς το 1821 εκεί υψώθηκε από τον Επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους αγωνιστές το λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης.

Οι επισκέπτες του μοναστηριού έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να θαυμάσουν πολύτιμα και σπάνια κειμήλια. Μεταξύ αυτών το λάβαρο της ορκωμοσίας των αγωνιστών του ’21, καθώς επίσης τα χρυσοκέντητα άμφια του Αρχιεπισκόπου Παλαιών Πατρών Γερμανού, ο Επιτάφιος του 1754, ο οποίος είναι κεντημένος στη Σμύρνη, ένα Ευαγγέλιο δωρισμένο από την Αυτοκράτειρα της Ρωσίας Αικατερίνη Β’ τη Μεγάλη, αλλά και μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου η οποία είναι κεντημένη στην Κωνσταντινούπολη. Επίσης, εκεί φυλάσσεται η Τίμια Κάρα του Αγίου Αλεξίου.

Τέλος, στη βιβλιοθήκη της Μονής υπάρχει ένας ανεκτίμητος θησαυρός από περίπου 3.000 έντυπα.

Πηγή: vema.com.au