Μία νέα πρόταση, προβάλλει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου για το περιβάλλον. Πρόκειται για δράση η οποία εντάσσεται στις προσπάθειες της ΟΑΚ για την προώθηση των «Πράσινων Ενοριών», ως συνέχεια των σχετικών προσπαθειών του Ιδρύματος, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2014.
Με δεδομένο ότι η 1η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η ημέρα προσευχής υπέρ της Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία εορτάζει την αρχή του Εκκλησιαστικού έτους, την καλουμένη ως «Αρχή της Ινδίκτου, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της ΟΑΚ, αφορά την πραγματοποίηση Διεθνούς Οικολογικού Σχολείου με συμμετέχοντες από την Ευρώπη και τη Β. Αμερική, με φυσική παρουσία, στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, 11-18 Νοεμβρίου 2023. Διοργανωτής είναι το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών (World Council of Churches – WCC), το ECEN (European Christian Environmental Network) και η ΟΑΚ.
Οι θεματικές ενότητες του Οικολογικού Σχολείου περιλαμβάνουν ζητήματα: Κλιματικής Δικαιοσύνης, Ύδατος και Διατροφής. Η ΟΑΚ καλεί κάθε ενδιαφερόμενο/η, με ευαισθησία στα θέματα περιβάλλοντος, που η ηλικία του/της είναι από 18 έως 30 ετών και έχει καλή γνώση της αγγλικής, να ακολουθήσει προσεκτικά τις οδηγίες του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών και να κάνει αίτηση συμμετοχής στο Οικολογικό Σχολείο του Νοεμβρίου στην ΟΑΚ, αποκλειστικά μέσω του παρακάτω συνδέσμου, που παρέχει όλες τις σχετικές πληροφορίες: https://www.oikoumene.org/events/wcc-eco-school-for-europe-and-north-america-region
Σύμφωνα με τον Αντώνη Καλογεράκη που είναι ο Υπεύθυνος Ινστιτούτου Θεολογίας και Οικολογίας, «Η συμμετοχή σε ένα Διεθνές Σχολείο με το κύρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Εκκλησιών, του ECEN και της ΟΑΚ αποτελεί μοναδική εμπειρία, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται σχετικό Σχολείο στην Ευρώπη και στη Χώρα μας». Η καταληκτική ημερομηνία για τις αιτήσεις είναι η 16η Σεπτεμβρίου 2023 και συνιστάται να γίνει η σχετική διαδικασία στον ανωτέρω σύνδεσμο όσο το δυνατόν νωρίτερα. Θα δοθεί σχετικό Πιστοποιητικό Παρακολούθησης. Το Οικολογικό Σχολείο θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί/αυτές που η αίτησή τους έχει εγκριθεί από το Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, λόγω των σχετικών διεθνών διαδικασιών.
Επισημαίνει επίσης ο κ. Καλογεράκης ότι: «Η σημασία του αναφερόμενου Οικολογικού Σχολείου είναι επίκαιρη όσο ποτέ, σήμερα, που ζούμε συνθήκες ακραίων πυρκαγιών. Μερικές φλόγες αρκούν να ξεσηκώσουν ολόκληρη τη φύση, η οποία «συστενάζει και συνωδίνει» (Ρωμ., 8:19) για να τη μετατρέψουν από παράδεισο σε κόλαση. Συγκινητικές οι στιγμές που ο άνθρωπος αγωνίζεται να σωθεί ό,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές που δεν καίνε μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις καρδιές μας. Χάνουμε οργανωμένα οικοσυστήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο και τη φύση. Κι εκεί αναδύεται ο άλλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της αλληλεγγύης, που δεν μένει στον καναπέ του σπιτιού του, αλλά γίνεται πρωταγωνιστής. Το Σχολείο έχει αυτό ακριβώς τον στόχο να αναζητήσει τις βαθύτερες αξίες μέσα στην κοινότητα, απέναντι σε ακραίες συνθήκες – συμπεριλαμβάνοντας και την κλιματική κατάρρευση».