Χειροτονήθηκε ο νέος Μητροπολίτης Κανάνγκας κ. Χαρίτων

© ekkairo.org

Την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι του Καΐρου χειροτονήθηκε κατά την Αλεξανδρινή τάξη ο νέος Μητροπολίτης Κανάνγκας κ. Χαρίτων Μουσουνγκάι.

Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συμπροσευχούμενος μετά του Αρχιεπισκόπου Σιναίου κ. Δαμιανού και συνλειτουργούντος μετά του Μητροπολίτη Γουινέας κ. Γεώργιου, του Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου, του Μητροπολίτη Κατάγκας κ. Μελέτιου, του Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Θεοδοσίου και του νεοχειροτονηθέντα Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κωνσταντιανής κ.Κοσμά.

Έψαλαν ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας με τον κ. Σιμεών Μουγιαγιά της Εκκλησίας του Κονγκό που ήρθε για να τιμήσει τον φίλο του και να ψάλει στην σημαντική αυτή ημέρα χαράς.

Μιλώντας στο ekkairo.org, ο νέος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες ζωής της Αφρικανικής Ηπείρου και για το μεγάλο ιεραποστολικό έργο πού συντελείται σε όλες τις Μητροπόλεις. Μιλάει άψογα την Ελληνική γλώσσα και αποκάλυψε ότι σπούδασε στην Θεολογική Σχολή των Αθηνών και συνέχισε με ζήλο ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές του Θεολογικές σπουδές με υποτροφία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Τον νέο Μητροπολίτη Κανάνγκας κ. Χαρίτωνα τίμησαν και την ημέρα της χειροτονία του, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος κα Μαρία Ζήση, ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ, η κα. Αρλέτ Μόνσεφ Πρόεδρος του H.O.C. και οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολής συνοδευόμενοι από τους Καθηγητές τους.

Επίσης παρέστησαν φίλοι του αλλά και ιερωμένοι από το Κονγκό. Στο πλευρό του νέου Μητροπολίτη βιντεοσκοπώντας όλη την τελετή βρισκόταν συνεχώς και ο αδελφός του Δρ.Κωνσταντίνος Μουσουνγκάι γιατρός γυναικολόγος που διαμένει στην Θεσσαλονίκη με την Ελληνίδα σύζυγό του Ευσταθία και τα δύο τους παιδιά.

Απευθυνόμενος στον Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Κανάνγκας Χαρίτων, μίλησε από καρδιάς λέγοντάς ότι τούτη την ώρα αισθάνεται αδύναμος διότι η ιερότητα και η λαμπρότητα των γεγονότων τον τρομάζουν αναλογιζόμενος ότι καθίσταται «θρόνων διάδοχως» των Αγίων Αποστόλων.

«Ο Θεός θέλησε να γεννηθώ μέσα σε μια χριστιανική Ορθόδοξη οικογένεια από γονείς που διψούσαν για την Αλήθεια και την Ορθοδοξία» Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε μια τρυφερή αναδρομή στην ζωή του από τις ημέρες που όπως είπε, μεγάλωσε με τα αδέλφια του και με τα άλλα παιδιά της Εκκλησίας μέσα στην αυλή του Ορθόδοξου Ιεραποστολικού Κέντρου, στην σκιά του «Λευκού» όπως τον αποκαλούσαμε μικρά παιδιά ακόμα και τα μάτια του βούρκωσαν από συγκίνηση αναφέροντας τον άνθρωπο που ήταν το πρώτο χάραγμα στην πορεία του. Τον αείμνηστο ιεραπόστολο, τον λεβάντη της Κρήτης όπως τον αποκάλεσε , πατέρα Χαρίτωνα Πνευματικάκη.

Αναφέρθηκε επίσης με τρυφερά λόγια μνήμης για τα χρόνια της Ελλάδας, τις σπουδές του αλλά και την ανοιχτή αγκαλιά του Ιερού Μετοχίου του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αλλά την στοργή και φροντίδα που ένιωσε από την αδελφότητα Θεολόγων «Ο ΣΩΤΗΡ» αλλά και από το φοιτητικό οικοτροφείο «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ»

Ευχαρίστησε τέλος τον Πατριάρχη, αλλά και όλους τους Αρχιερείς που τον ψήφισαν. Επίσης θερμή αναφορά στην κατά σάρκα οικογένεια του και ειδικά στους γονείς του Βερονίκη και Ευάρεστο που δυστυχώς δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην μεγάλη αυτή μέρα της ζωής του.

Αφού ολοκληρώθηκε η χειροτονία του, τον λόγο πήρε ο Πατριάρχης και απευθυνόμενος με συγκίνηση και γνήσιο πατρικό νοιάξιμο στον Μητροπολίτη είπε με συγκίνηση: «Παιδί μου Χαρίτωνα ακολουθώντας την εντολή του Χριστού πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη και εμείς ως διάδοχοι των Αγίων Αποστόλων, αυτό κάνουμε. Ξεχυνόμεθα σε όλη την οικουμένη για να σκορπίσουμε την χαρά και το φως του Ευαγγελίου του Χριστού σε κάθε γωνιά της Αφρικής.

Και συνεχίζοντας τον λόγο του αναφέρθηκε στις αρετές του και ιδιαιτέρως αυτήν της ταπεινώσεως και της υπακοής που ¨”όπως είπε σε κοσμούν θα σε βοηθήσουν στο δύσκολο και πολύμοχθο έργο σου . Είσαι μαθητής του μεγάλου Ιεραποστόλου μακαριστού Μητροπολίτου Πενταπόλεως Ιγνάτίου τον οποίον και διηκόνησες με αυταπάρνηση και αγάπη έως των εσχάτων του και πολλά καλά διδάχθηκες”

Και στο τέλος του λόγου του τον προέτρεψε τρυφερά να έχει πρότυπο του βίου του Άγιο Νικόλαου στον ναό του οποίου, όπως είπε, σήμερα λαμβάνει την χάρη της Αρχιερωσύνης και του ευχήθηκε να είναι άξιος διάδοχος των μεγάλων ιεραποστόλων Ιγνατίου και Νικηφόρου των Αρχιερέων. Χρυσοστόμου και Χαρίτωνος των Ιερομονάχων των οποίων είναι σίγουρος ότι οι ψυχές τους αγαλλουν στον ουρανό ιδιαιτέρως σήμερα.

Δείτε τον λόγο του Πατριάρχη Θεόδωρου

Κλήρος και λαός αναφώνησε με χαρά «Άξιος» γεμίζοντας την καρδιά του Μητροπολίτη Χαρίτωνα με χαρά και ελπίδα για το ξεκίνημα του δύσκολου και απαιτητικού του έργου.

Μετά τις ευχές που αντάλλαξε με τους παριστάμενους αλλά και τις αναμνηστικές φωτογραφίες κατευθύνθηκε με τους συγγενείς και τους φίλους του στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου ο Πατριάρχης τον υποδέχτηκε και του χάρισε ένα υπέροχο εγκόλπιο που όπως είπε το προσφέρει σε όλα του τα παιδιά μετά την χειροτονία τους και απεικονίζει την «φυγή στην Αίγυπτο» για να θυμάται τους πρόσφυγες του κόσμου, τους ξένους, τους φτωχούς Αφρικανούς όπως επίσης και ένα καλαίσθητο μπαστούνι από το Χάν Έλ Χαλίλι για το κρατάει όταν θα οδοιπορεί στην Αφρική.

Πηγή: ekkairo.org

 

© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org
© ekkairo.org